BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 07:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] jaki silnik do is copue?
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 08:43 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: m42b18
Witam, jestem nowy wiec od razu sie przywitam :).

Niedawno kupilem e36 coupe 1.8is m42 92 rok 230 000 km. Znam historie tego samochodu, gdyz nalezal do mojego dobrego kolegi. Pol roku temu zostalo wymienione cale zawieszenie, wszystkie hamulce, tylny most i duzo duzo mniejszych rzeczy ale sprzedal go z 3 powodow.

1-pogial prawy blotnik o znak
2-przegrzal silnik w trasie
3-brak zapalu i zdolnosci majsterkowania :)

Silnik byl pozniej remontowany, ale niestety przez pseudo fachowcow, na obecna sytuacje wali olej z uszczelki pod glowica i pracuje ogolnie jakos dziwnie, jak stara kobieta po przejsciach ....

Tu jest moje pytanie, planuje wymienic silnik niz go remontowac bo to raczej bez sensu.
Jaki byscie polecili do swapa?. Wymienic moze na nowszy juz m44 ?? czy np poleciec w m50b25? jakie moga byc roznice w cenie i oczywiscie najlepiej gdyby bylo jak najmniej przerabiania :) I ostatecznie co przy danym silniku by trzeba bylo jeszcze zmienic?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 08:55 
Przyjaciel forum

Moim zdaniem jeżeli SWAP to tylko na 2.8 założysz np. 2.0 to później będzie Ci mocy brakowało. Zrób kosztorys naprawy 1.8is i wtedy przekalkulujesz czy się to opłaca .
pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 08:57 
Przyjaciel forum

Moim zdaniem jeżeli SWAP to tylko na 2.8 założysz np. 2.0 to później będzie Ci mocy brakowało. Zrób kosztorys naprawy 1.8is i wtedy przekalkulujesz czy się to opłaca .
pzdr.

Tytuł: Re: jaki silnik do is copue?
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 09:22 
Pierwsze kroki

Hrynio napisał(a):
Silnik byl pozniej remontowany, ale niestety przez pseudo fachowcow, na obecna sytuacje wali olej z uszczelki pod glowica i pracuje ogolnie jakos dziwnie

jeśli nie wiesz jakie powstały szkody po przegrzaniu to nie ma co planowac. Mialem kiedys IS-a, bardzo fajny motor - zrywny i oszczedny, niestety tez przegrzalem go. Efekt - pęknięta głowica, biały dym z rury itp, nierówna praca.

Zdecydowałem sie spawać głowice i to był błąd. Pękła po paru miesiacach znowu.

Poszukałem więc używanej głowicy - znalazłem w bardzo dobrym stanie za bodajże 300 zł i dałem do robienia, zrobili mi wtedy też zawory i potem silnik chodził już elegancko.

Ta druga naprawa zamknęła sie w całości z robocizną i częściami w 1000 zł, więc jest to dużo tańsza opcja niz SWAP.

Ja bym wpierw badał ten silnik, SWAP traktował jako ostatecznośc.

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 09:37 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
Takie może krótkie info osttanio kolega wkładał M42 (wczesniej tez miał M42) i cały koszt w zakładzie z nowym silnikiem olejami robocizną zamknął się w 2400zł, drugi przypadek kolega miał M42 a włożył nowszy M44 koszt silnika z osprzętem 2000zł robocina jego bo sam robił sobie w garażu przekładke. To takie info poglądowe dowiedz się o naprawę swojego silnika i porównaj ceny. A co do przekładki na większy silnik to już większy koszt oczywiście, bo prób silnika i osprzętu musisz przełożyć takie podzespoły jak zawieszenie, hamulce układ wydechowy, zasilania, most i inne drobiazgi. Wszystko zależy od tego jakim dysponujesz funduszem i ile byś sobie móg sam zrobić a ile zlecać komuś bo to wszytsko ma odzwierciedlenie w kosztach.

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 10:09 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: m42b18
Bylem jak narazie w jednym zakladzie u mechaniorow. Powiedzieli ze jezeli byl przegrzany to nie ma sensu go robic bo i tak wiekszosc elementow traci swoje wlasciwosci. Twierdza ze moga zrobic glowiece ~700zl i bedzie lalka, a pozniej sie cos posypie znowu i niekanczaca sie opowiesc.
IS ogolnie mi odpowiada, ekonomia i dynamika na przyzwoitym poziomie.
Czy jest wielka roznica miedzy m42 a m44 ? i czy np silnik m42 czy m44 zalozmy z roku 97 bedzie pasowal bez problemu ?

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2009, 12:44 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
Hrynio napisał(a):
Czy jest wielka roznica miedzy m42 a m44

M42
Pojemność 1796 cm³
103 kW (140 PS) 6000obr/min 175 Nm 4500 obr/min
M44
1.9 1896 cm³
103 kW 140 hp 6000obr/min 180 Nm 4300obr/min
Jak widać jest większy moment obrotowy przy nieco niższych obrotach.
Tak ogólnie jeszcze różni się przepływką.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1