BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] renowacja dyfuzora - zderzak MPakiet
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 12:55 
Częsty bywalec

Mam dyfuzor zderzaka m-pakietowego, który posiada zarysowania zgodnie z fotkami poniżej. Jak wiadomo element ten nie jest lakierowany - jest to czyste tworzywo. Czy można przeprowadzić renowacje tego elementu w taki sposób żeby wyglądało jak oryginał?

Z góry dzięki z porady!

Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 16:17 
Oczywiście, że się da pytanie jest tylko- czy chcesz to robić sam, czy oddasz to do lakiernika!

Zakładamy, że robisz sam- w tym przypadku sprey (do plastiku), wychodzi to dość ciekawie, mimo tego, że sprayem efekt będzie bdb. Jeśli jest to leciutko draśnięte, wystarczy przejechać delikatnie papierkiem wodnym (1200 powinien być ok.) i bezpośrednio malowac strukturą czy gładką farbą, która ma przyczepność do plastiku. Jeśli ubytki są duże (po zdjęciu nie sądze) może okazać się, że będziesz musiał troszke poszpachlować (szpachla na tworzywo) i siknąć podkładem akrylowym (aby wypełnić jakieś nierówności), co za tym idzie przed podkładem musisz zastosować bezbarwny środek zwiększający przyczepność (do plastiku). Ale radze się skupić na pierwszej części wypowiedzi ;)

Jeśli masz dostęp do sprzętu lakierniczego dokładnie to samo, tylko pistoletem :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 16:33 
Pierwsze kroki

Witam!

Miałem ten sam kłopot z tym, ze dotyczył zderzaka - również miałem na nim otarcia. Rozwiązanie jest proste:

Papier ścierny + polerowanie.

Jeżeli rysy są bardzo głębokie to zaczynamy od 60-80, jeżeli są niewielkie to powiedzmy od 600 i stopniowo schodzimy do 1200.

Potem już tylko trochę pasty do polerowania i polerujemy aż wszystko będzie gładko.

Powinno być Ok, u mnie wyszło to bardzo dobrze, nie ma śladu, jak będę miał chwile to wstawię foto.

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 19:23 
Częsty bywalec

Ten element przy czranym kolorze jest mało rzucajacy sie w oczy w macie,
ja u siebie w Touringu gdy dokładałem pomalowałem pod kolor nadwozia i było super!
Także ze swojej strony polecam pomalować po kolor, wygląda ciekawiej!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1