Witam, po ostatniej stłuczce ...
Przyszedł dzisiaj rzeczoznawca z Allianz, napstrykał fotek i po dwóch godzinach przesłał wycenę na maila
Wstawiam xero wszystkiego co dostałem
1) Błotnik został zakwalifikowany do naprawy ... ale że szpachli nie chcę to bede musiałgo wymienić ... są dwa wgniecenia, zarysowanie i błotnik z przodu zagiął się w stronę maski - szczeliny sa nierówne ...
Czy jest tu szansa zadziałania coś żeby przyznali mi wymianę nie naprawę ?
Czy odwołanie ma sens czy jakies inne procedury ?
2) Rzeczoznawca powiedział że mogę auto rozebrać (uszkodzone elementy) i jeśli coś więcej bedzie uszkdzone to wezwać rzeczoznawce jeszcze raz . . .
I teraz tak . . .
a) Nie działa mi czujnik temperatury który byłw tunelu chłodzenia tarczy - powiedziałem o tym - rzeczoznawca powiedział że pewnie czujnik padł, ale tego nie wpisał
Nie widać na nim mechanicznych uszkodzeń, kable nie są przerwane ale moze się "wstrząsnął" czy cokolwiek innego
b) Plastikowa kratka w zderzaku - nie wpisana, mimo że jest na moim zgłoszeniu - jest urwany zaczep i jest obtarta
c) Ramka halogenu - nie wpisana - również jest na moim zgłoszeniu szkody
Zgłoszę to jutro i chyba najlepiej jak rozbiorę zderzak i pokaże mu palcem że są jebnięte te elementy . . . ? ?
Mówiłże mogę sam rozebrać, nie musi to być warsztat ... prawda to ?
3) Ceny wszystkich części są -50% ze względu na wiek auta (rocznik 1996) rozumiem że to normalka przy wycenie ??
4) Jeśłi cena nie bedzie mi odpowiadała rzeczoznawca powiedziałże mam wstawiać do wybranego warsztatu i robić, jeśli wyjdzie więcej to do Allianza z fakturami i oni dopłacą różnicę ...
Z tym że ja najchętniej kupił bym sobie używaną część - na pierwszym lakierze - nieuszkodzoną (mowa o grilu, błotniku i zderzaku) bedzie ona zakonserwowana, poszukam jeszcze srebrnych żeby lakierowanie było prostrze, niż przerabianie z czarnego koloru
liczę tak jak kupię używki + robocizna moja:
błotnik - kupię sobie srebrny używany koszt - 250zł
grill - również kupię używkę - 200zł
zderzak przedni z kratką i listwami - 350zł
nadkole lewe - 100zł
halogeny - 200zł
tunel chłodzenia tarcz, trójkąt łączący zderzak z nadkolem, czujnik temperatury, ramka mocowania halogenu - mam
1100zł załóżmy niech wyjdzie około
+ koszt lakieru
Jutro podjadę do lakiernika i zapytam o szacunkowy koszt malowania to będzie lepszy pogląd
Nieukrywam że dla mnie najlepszą i najwygodniejszą opcją był by gdyby chłopaki z ubezpieczalni dopłacili mi coś jeszcze za elementy których wspomniałem i zrobił bym to na własną rękę . . .
Wiem że samemu najlepiej zadbam o auto . . .
Nie chcę zarobić na tym więc nie piszcie mi bzdur ... , nie chcę również spuszczać się potem że mam fakturę z ASO na naprawę na 7000zł WOW !!!
Chcę żeby auto było lala ... niezaleznie co z nim zrobię po naprawie
Z góry dzięki za sensowne wypowiedzi ...
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... &start=560
foty tutaj