BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 maja 2025, 19:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] 330iA wymiana oleju w skrzyni automarycznej
PostNapisane: 4 maja 2009, 12:32 
Forumowicz

witam
mam od niedawna bmw w automacie a mianowicie 330i e 90 i nie wiem jak to jest z wymianą oleju w skrzyni biegów może ktoś przerabiał ten temat.Powiem tak niedawno wymieniałem olej w silniku w Aso i pytałem się tam zaufanego mechanika (człowiek zna się za rzeczy i zawsze mi robi auto)czy trzeba wymieniać i przy jakiej ilości kilometrów ,a on mi na to że bmw zalewa do automau dożywoni olej i nie trzeba wymieniać a nawet gdybym się uparł to i tak całego mi nie wymienią bo zleci tylko60% bo reszta tam gdzieś zostaje.Ale czytając rózne posty widze że ludzie wymieniają oleje w tych nowych 535d.No i sam niewiem bo niechciałbym przez brak wymiany oleju wymieniac skrzynie a z drugiej strony jeśli nie trzeba no to chyba jest zalany taki olej żeby wytrzymał.Jeśli ktoś ma jakiej doświadczenie albo sugestje to byłbym wdzięczny
pozdrawiam hubert

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, 17:03 
Forumowicz

Nic podobnego z tym olejem. Powinno się wymieniać olej w skrzyni bo on także się zużywa.
Nie pamiętam dokładnie co ile w automacie powinno się wymieniać, ale nie ulega wątpliwości,że trzeba.
Pozdrawiam.

Tytuł: Re: [e90] 330iA wymiana oleju w skrzyni automarycznej
PostNapisane: 4 maja 2009, 17:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
bercik2008 napisał(a):
witam
mam od niedawna bmw w automacie a mianowicie 330i e 90 i nie wiem jak to jest z wymianą oleju w skrzyni biegów może ktoś przerabiał ten temat.Powiem tak niedawno wymieniałem olej w silniku w Aso i pytałem się tam zaufanego mechanika (człowiek zna się za rzeczy i zawsze mi robi auto)czy trzeba wymieniać i przy jakiej ilości kilometrów ,a on mi na to że bmw zalewa do automau dożywoni olej i nie trzeba wymieniać a nawet gdybym się uparł to i tak całego mi nie wymienią bo zleci tylko60% bo reszta tam gdzieś zostaje.Ale czytając rózne posty widze że ludzie wymieniają oleje w tych nowych 535d.No i sam niewiem bo niechciałbym przez brak wymiany oleju wymieniac skrzynie a z drugiej strony jeśli nie trzeba no to chyba jest zalany taki olej żeby wytrzymał.Jeśli ktoś ma jakiej doświadczenie albo sugestje to byłbym wdzięczny
pozdrawiam hubert

Skrzynie są zalewane olejem long-life który nie wymaga wymiany, przez okres gwarancyjny przynajmniej ;) :) Niema nawet w nich korka spustowego oleju. Jeżeli masz przejechane już 150 tyś i masz zamiar jeszcze jeździć dłuższą chwilę tym autem to przydałoby się go zmienić.

PostNapisane: 5 maja 2009, 08:24 
Forumowicz

Skrzynie są zalewane olejem long-life który nie wymaga wymiany, przez okres gwarancyjny przynajmniej ;) :) Niema nawet w nich korka spustowego oleju. Jeżeli masz przejechane już 150 tyś i masz zamiar jeszcze jeździć dłuższą chwilę tym autem to przydałoby się go zmienić.[/quote]

Właśnie o to mi chodziło że nie ma nawet korka spustowego i mechanik mówil że będą musiel wysysac czy coś takiego ale i tak nie wymnieni mi całego oleju a samochód ma przejechane 53tyś jest z 2007 roku więc myśle ze chyba nic się nie stanie.Pytam bo jestem zielony w temacie z automatami a chciałbym żeby mi służył długo i nawet żeby służył kiedyś przyszłemu właścicielowi jak go kiedyś sprzedam. Jesli jescze ktoś ma jakieś sugestje lub doświadczenia to byłbym wdzięczny sczególnie chodzi mi o te nowe automaty bo w starszych wiem że trzeba było wymieniac olej bo jeśli się spóźniło to lipa.Bobby_Valentino dzięki za podpowiedź już poecialo pomógł i szczerze mówiąc troszkę mnie uspokoiłeś dzięki.

PostNapisane: 5 maja 2009, 08:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
bercik2008 napisał(a):
Właśnie o to mi chodziło że nie ma nawet korka spustowego i mechanik mówil że będą musiel wysysac czy coś takiego ale i tak nie wymnieni mi całego oleju a samochód ma przejechane 53tyś jest z 2007 roku więc myśle ze chyba nic się nie stanie.Pytam bo jestem zielony w temacie z automatami a chciałbym żeby mi służył długo i nawet żeby służył kiedyś przyszłemu właścicielowi jak go kiedyś sprzedam. Jesli jescze ktoś ma jakieś sugestje lub doświadczenia to byłbym wdzięczny sczególnie chodzi mi o te nowe automaty bo w starszych wiem że trzeba było wymieniac olej bo jeśli się spóźniło to lipa.Bobby_Valentino dzięki za podpowiedź już poecialo pomógł i szczerze mówiąc troszkę mnie uspokoiłeś dzięki.

Jeżeli jesteś pewny przebiegu to niema sensu zmieniać oleju. Nie pamiętam jak to jest w E90 i jaką masz skrzynię ale przy zmianie oleju należy wymienić także filtr a on w nowych skrzyniach jest wmontowany na stałe w miskę olejową skrzyni więc przy wymianie trzeba kupić nową miskę a to niestety kosztuje.

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 10:17 
Forumowicz

Czytałem że olej w takich skrzyniach zmienia się pod obciążeniem na rolkach przez przelewanie tzn. że podaje się świeży olej a wypuszcza pompowany przez pompę skrzyni stary. Trzeba zatem z 10 litrów żeby wymienić w skrzyni gdzie wchodzi 5.

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 15:58 
Pierwsze kroki

o ile sie nie myle to sie nazywa wymiana dynamiczna
mi w mojej 5hp18 tez nie zalecali wymiany oleju mimo ze to juz starsze autko mowia ze za olej trzeba zaplacic tyle co za druga sprawna skrzynie a w przypadku gdy zaczyna sie cos dziac zlego to wymiana moze tylko pogorszyc sprawe

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1