BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 11:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57D30d2
Garaż: Jest E46 2004 Touring M pakiet M57D30
oraz sierrarot E36 turas 1,6 1998
a nie masz jakis luzów na maglownicy? może drążki w niej są wybite? łączniki stabilizatora? jest tam troche więcej elementów niż tylko wahacz... tył sprawdzałeś? możesz coś z tyłu mieć wybitego i przenosi na całe auto, wibracja powyżej 90 ? w góre? i im szybciej jedziesz to mniejsza? większa? taka sama?

Autko sprawdzalem na stacji diagnostycznej juz jakis czas temu i kolesie mowili ze nie ma nawet do czego sie przyczepic. Znowu z drugiej strony jak pojechalem sprawdzic opony to przy odkrecaniu kola juz byly luzy czyli cos z wahaczami bylo. Wymienilem wtedy te wahacze ale caly komplet i ten problem zniknal ale na kierownicy dalej to samo. Jesli chodzi o tył to wogole nie sprawdzalem bo nawet nie wiedzialem ze tam mozna cos ustawic. Drgania pojawiaja sie od 140 gdzies w gore coraz wieksze. Ale znowu "cos z tylu wybitego" to tez dokladnie nie jest powiedziane co :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 12:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Ja bym obstawial na luz na maglownicy, tuleje gornych wachaczy albo poduszki amortyzatora.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 11:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57D30d2
Garaż: Jest E46 2004 Touring M pakiet M57D30
oraz sierrarot E36 turas 1,6 1998
Zgodnie z obietnica w poniedzialek pojechalem na geometrie. Mój mechanik :) doradził mi zakład Ostrowskiego w Koszalinie na ulicy Kolejowej. Geometrie badaja technika 3D, czyli najdokladniejsza chyba metoda bo jest to odrazu geometria całej karoserii. Czyli wiadomo moge zobaczyc czy buda gdzies byla ruszana itp.
Wracajac do ukladu kierowniczego okazało się ze zbieznosc była błednie ustawiona (przednich kół) tylnie koła również wymagały regulacji, odchyłka była około 3 stopni wiec dosyc spora. Prawdopodobnie ktos wymienial cos, grzebał przy zawieszeniu i nie ustawił geometrii. Także odrazu sprawdzilem na krotkiej trasie i jest zdecydowanie lepiej. Za usługe zapłaciłem 180zl ale teraz juz wiem ze wszystko jest ok. Wydruk mam odebrac za kilka dni jak drukarka wroci z naprawy :D
Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji, ponizej umieszczam zdjecie, wybaczcie ze kiepska jakosc , robione telefonem 5mbp

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
czyli strzal w 10 :super:

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
czyli strzal w 10 :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1