BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 12:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 530d 1999r.
Kod silnika: M57D30
a czy mógłbym wiedzieć gdzie on się dokładnie znajduje???. Mój mechanik stwierdził, iż odpowiedzialny jest a to czujnik położenia wałka rozrządu. Z tego co czytałem to wówczas są problemy z odpalaniem przy ciepłym silniku. W mnie jak silnik się zagrzeje zapala momentalnie. Czy ktoś spotkał się już z tym że przy niemożliwości odpalenia na zimnym silniku wymieniał czujnik położenia wałka rozrządu???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

walka z samochodem niestety trwa nadal...uparł się i zapalić nie chce:) w związku z tym mam pytanko jakie powinno być ciśnienie przy pompie wtryskowej.... u mnie wyszło 1,9 - nie znalazłem nigdzie wartości do której bym mógł to odnieść czy to wartość prawidłowa, czy też jest ono za słabe ...

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 21:59 
Zacna persona forum

ciśnienie przed pompa CR jest około 5 bar

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 22:10 
Pierwsze kroki

czyli rozumiem że to może być przyczyną że samochód nie chce zapalić.... co jeszcze może odpowiadać za ciśnienie paliwa - pompa w baku sprawna, pompa pod siedzeniem kierowcy wymieniona, filt paliwa wymieniony - czy jakaś część która odpowiada za ciśnienie paliwa, a która ewentualnie mogła się popsuć - jest między filtrem paliwa a pompą CR???

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 22:13 
Zacna persona forum

ja nie obcykany w Dieslach nie pomoge ci juz wiecej czekaj do jutra na ekspertów :P Toudi i Pinczer oni cos doradza :P

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 22:17 
Pierwsze kroki

:) ale dzięki za chęci!!! oczywiście "pomógł" za wskazówkę! poczekam do jutra walczę z autkiem jak przestał odpalać w ogóle już ponad tydzień a tak całościowo to prawie 3 miesiące (z niewielkimi przerwami) więc co tam jeden dzień wytrzymamy:)

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 10:01 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Tak profilaktycznie zapytam. Świece żarowe sprawdzaliście?? Wiem że jest do nich kiepski dostęp, ale to podstawa. Sprawdziłbym jeszcze przekaźnik pompy (jest w obudowie tam gdzie sterownik paliwa). Nie chcę straszyć, ale takie awarie jak nie odpala z rana to w większości wina wtryskiwaczy (koszty to kosmos 1 szt = 1000 pln)

P.S. Zamiast męczyć rozrusznik, możecie z rana wtrysnąć w dolot trochę samostartu, jeżeli to problem paliwa, to fura powinna odpalić.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 10:37 
Pierwsze kroki

tak z dwa tygodnie przed tym jak nie odpalił zczytałem sobie błędy w INP- ie z tego co widziałem i porównywałem z innymi podobnymi odczytami wtryski są dobre, świece były wymieniane w lutym jak pierwszy raz nie chciał odpalić. z tego co dotychczas wymieniłem:
- akumulator
- świece
- filtr paliwa
- pompa w baku
- pompa pod siedzeniem kierowcy

- na pewno mam jeszcze do wymiany czujnik temperatury zewnętrznej - nie wiem czy on ma jakiś wpływ na odpalania
- a po drugi jak już pisałem wydaje mi się ze problem nasila się wówczas gdy jest wilgotno, popada itd

poniżej wkleję linka do tematu gdzie są wartości INPA - mierzone z miesiąc temu. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... ht=analiza

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 11:02 
Specjalista

W niektórych autach świece zaczynają grzać właśnie po odczycie temperatury otoczenia.
Jednak luknij jeszcze na przekaźnik pompy paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 11:06 
Pierwsze kroki

ok czujnik mam zamówiony więc powinien lada moment dojść a co do przekaźnika mógłbym jeszcze prosić gdzie go dokładnie poszukać (lub jakąś rozpiskę) i jaki jest objaw tego że jest zepsuty:) przepraszam ze tak męczę ale powoli dopiero uczę się tego auta:) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 11:29 
Specjalista

Po prawej stronie, w komorze silnika, przy grodzi, powinna być taka czarna skrzynka, tam też powinien być sterownik i owy przekaźnik. :)
W E39 jest pod obudową prawego filtra przeciwpyłkowego.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 12:16 
Pierwsze kroki

poczytałem jeszcze troszkę - rozumiem że przy próbie rozruchu jak przekaźnik będzie tykał to znaczy że jest padnięty???

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 12:47 
Pierwsze kroki

Witam. Ja niedawno wymienialem czujnik polozenia walka rozrzadu ale faktycznie u mnie objaw byl taki, ze na cieplym nie chcial odpalac. Zreszta na kompie wykazalo mi wlasnie blad tego czujnika wiec zadanie mialem z diagnostyka ulatwione. Sadze dlatego ze pomysl czujnika walka powinienes sobie podarowac. Pozdrawiam i zycze wreszcie rozwiazania problemu :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 18:31 
Pierwsze kroki

walka na razie wydaje się być wygrana:) problemem okazał się być jednak czujnik położenia wałka rozrządu mimo iż nie dawał błędu na komputerze!!!! sprawdzona została cała instalacja paliwowa była ok. także to może być również przyczyna przy której samochód nie odpala również na zimnym silniku!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1