BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 21:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Dziwna sprawa-jade na gazie a ubywa paliwa?
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Witam wszystkich,mam problem w moim bmw 520 e39,a chodzi o to ze wyjezdzajac z kraju zatankowalem paliwa,wskazowka wskazala wowczas 30litrow czyli polowe zbiornika,kontynulojac jazde caly czas na gazie,zaobserwowalem ze wskazowka poziomu paliwa powoli sie obnizal a po przejechaniu 1500km okazalo sie ze wskazowka spadla miej wiecej do poziomu 8litrow,i nie wiem w czym jest rzecz ,pod spod zagladalem nigdzie nie widac ani nie czuc paliwem,czy mozliwe bylo by ze plywak nawalil badz co dziwne ze gaz popieral sobie troszke paliwa.Prosze o pomoc z gory dzieki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 14:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Raczej masz cos z plywakiem.U mnie jest na odwrot jak auto postoi kilka godzin to swieci mi rezerwa pomimo ze mam ok 15 l beny troche pojezdze to wskazowka powoli wraca na 15 l ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:16 
Częsty bywalec

Spróbuj zatankować się do pełna, zrobić kilka km i znów podjechać na stację. Jeżeli to wina pływaka to paliwa ci nie ubędzie. W przeciwnym razie będziesz musiał udać się do gazownika i sprawdzić, czy ci odcina paliwo po przełączeniu na lpg. Ewentualnie odłącz bezpieczniki odpowiadające za pracę pompy paliwowej po tym jak już ci się na lpg przełączy ( nr 17 oraz 31) i sprawdż reakcję.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:19 
Forumowicz

Dodam ze auto uzytkuje od dwoch lat i nigdy wczesniej czegos takiego nie zaobserwowalem zeby na przejechane 100km na gazie ginal gdzies litr benzyny,czy moze tez wina tkwic w tym ze przed dzien wyjazdu zrobilem test zegarow ,a jesli nawet to plywak,to czy mozna z ta awaria jezdzic.?

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:24 
Częsty bywalec

Awaria pływaka nie jest czymś, co może spowodować awarię całego samochodu. Po prostu nie będziesz wiedział ile jeszcze masz paliwa w zbiorku i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
pawelkitka napisał(a):
czy moze tez wina tkwic w tym ze przed dzien wyjazdu zrobilem test zegarow ,a jesli nawet to plywak,to czy mozna z ta awaria jezdzic.?

Test zegarow nie ma z tym nic wspolnego. Z uszkodzonym plywakiem mozesz jezdzic tylko nie bedziesz wiedzial ile masz dokladnie beny..Sprawdz jeszcze jak auto postoi kilka godzin ile pokaze Ci paliwa na wskazniku.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Jezeli masz duzy komputer w TEST06 sorawdzisz ilosc paliwa w baku(w litrach)

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:58 
Forumowy terrorysta

To normalne, ze ubywa benz. Auto najpierw odpala na benz i jedzie na benz az nie zlapie temperatury i dopiero potem sie przełącza na gaz. Moze byc nawet tak, ze jadac na krotkich dystansach auto w ogole nie przelaczy sie na gaz.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 16:29 
Zacna persona forum

padl ci przekaznik odpowiedzialny za zamkniecie wtryskow i stad auto jedzie i na gazie i na benzynie - musisz go odnalezc gdzies z przodu sam przy instalacji gazowej i sprawdzic tez wtyki - jak to nie pomoze -wizyta u gazownika

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 17:25 
Forumowicz

Wtryski gazowe niedawno czyscilem u gazownikow jakies 4tys km temu,a gdzie ewentualnie moge znalezc ten przekaznik przy ktorym z elementow instalacji,i jak go rozpoznac czy jest uszkodzony moja instalacja to Stag 300

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:31 
Specjalista

STAG 300 w parametrach sterownika trzeba odznaczyć/wyłączyć funkcję "Wyłącz przy pierwszym". Pewnie czasem przez dłuższy czas jechałeś z większymi prędkościami. Jaki masz reduktor?

Tak jak napisał renoraines jeśli było dużo rozruchów na przestrzeni 1500km to normalne. W dodatku może być ustawiona wysoka temperatura przełączania, co potęguje to zjawisko.

Jeśli padłby "przekaźnik" w stagu lub z innego powodu podawana była benzyna do silnika podczas pracy na gazie. Autor tematu na pewno by to zauważył, silnik nie pracowałby poprawnie, jeśli w ogóle na dwóch paliwach na raz.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 23:26 
Zacna persona forum

awaria przekaznika wystapila mi lata temu w omedze -oczywiscie przy innej instalacji gazowej - ale spalal motor gaz i benzyne - nie odczulem na motorze tylko po wskazniku paliwa - auto bylo tez leciutenko tak jakby slabsze -malo co wyczuwalnie - too byla tylko moja sugestia a jesli sie nie przydala to tez nic sie nie stalo -prawda ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1