BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] padająca przeplywka ? falowanie obrotów
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 11:31 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie:) mam problem z moja ukochana beatka otóż gdy rano ja odpalam niezalerznie czy cieplo jest czy zimno skacza obroty z 700 do 1500 a nawet 2000 i puzniej nawet po rozgrzaniu silnika obroty falója w zakresie 700-1500 .Dzieje sie tak na benzynie jak i na gazie, a po odpieciu przepływki falowanie usepuje na benzynie a na gazie silnik gasnie. Autko mam 8 miesiecy i problem wystapil 4 razy.Wiec powidzcie mi czy przeplywomierz nadaje sie do wymiany czy moze jest jakas inna przyczyna.Zauważyłem ostatnio ze rano gdy jest chlodno a silnik rozgzany mam odczucie ze jade bmw 325 , natomiast gdy jazdze w upalne dni czuje jakby wyparowalo mi 30 kucy.Czy niesprawna przepywka moze powodaowac takie anomalie? Pozdrawiam i sorry za błedy,staram sie z nimi walczyc :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2009, 00:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Zacznę od końca.
Jak jest zimniej lub deszczowo na zewnątrz, to normalne że silnik bardziej oddycha i masz takie odczucia.
po to wlot powietrza do silnika montuje się z przodu żeby nie ssał ciepłego z komory tylko jak najzimniejsze.

Jeżeli po odpięciu przepływki, "wariacje obrotowe" ustają to wskazówka że pewnie jest walnięta, i najlepiej podmienić na sprawna, zanim zaczniesz sprawdzać inne rzeczy,( lewe powietrze, przepustnice itp. )

Nie miałeś może przed usterką jakiegoś strzału na LPG ???

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2009, 00:52 
Pierwsze kroki

sprawdz sobie jeszcze sonde lambda...to moze tez byc temu winne...

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2009, 02:03 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
czytając Twoje objawy widze przed oczami mój pierwszy samochód, starego passata b3 2.0 benzyna z gazem :PP Miałem identycznie i właśnie była to przepływka. Tyle, że ona padła od "kichnięcia" instalacji gazowej. Często tak jest w silnikach z niesekwencyjnym gazem, że dochodzi do uszkodzenia przepływomierza, zastanów sie (j/w kolega pytał) czy nie miałeś podobnej syt. Zastanawia mnie tylko fakt, że raczej na benzynie powinien gasnąć (brak odpowiedniej mieszanki) niż na gazie (którego mieszanka nie musi byc tak idealna) tak jak to było w moim przypadku.

Polecam Ci podjechać na kompa i sprawdzić przepływke. 5 min roboty. Jak się okaże, że to nie to, będziemy szukać dalej. Poki co to priorytet.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1