Cieszę się ze nabiera ten pomysł trochę bardziej konkretnych kształtów.
Uściślam więc.
Potrzebna jest silna grupa pod wezwaniem. To znaczy, jeśli się deklaruje to nie ma że boli trzeba się wywiązać z deklaracji. Pracując przy tym, poświęcając swój czas można zareklamować swoją firmę czy swoje usługi w sposób najlepszy z najlepszych a więc poprzez akcję charytatywną. Auto oczywiście musi być idealne. Każdy drobiazg musi być dopieszczony więc pracy jest sporo choć na szczęście wszystko się da zrobić, wszystkie części są, ja sam mam sporo części w bliskim doskonałości stanie.
1. Grupa koordynująca prace. Nie najważniejsza ale potrzebna bardzo, w tej grupie również ktoś kto się zajmie kontaktami z prasą mediami i pozyskiwaniem sponsorów ewentualnych. Ktoś kto będzie wiedział czego brakuje co potrzeba i będzie wiedział jak to załatwić. Ja sie oferuje oczywiście do tej grupy, mam spore kontakty w UK i DE z ludźmi posiadającymi wiele części do E24. Jest jeszcze jedna osoba która zaoferowała się do tej działalności a mianowicie rapid130 (kolejny Radek) który z powodu swojego medialnego tła mógłby się zająć potrzebnymi kontaktami z mediami i sponsorami. Z racji tego że nie jest z wawy nie będzie mógł uczestniczyć w pracach chyba że centrum działania będzie w innym miejscu.
2. Blacharka. Grupa ludzi którzy zajmą się doprowadzeniem blach aut do stanu jak najlepszego. Jak wspomniałem żadnych działań na skróty a więc dobre porządne rzemiosło jak dla siebie. Potrzebne tu są osoby które na 100% się tym zajmą. Dostaną gołe nadwozie i inne blachy i przygotują do malowania.
3. Lakier. Na BKP była oferta pomocy w tej dziedzinie a mianowicie kompletnego malowania wraz z materiałami. Tutaj też potrzeba, zanim zaczniemy 100% zapewnienia że się to wykona również w najwyższym możliwym standardzie.
4. Demontaż/Montaż. Tu potrzeb skrupulatnych ludzi, w tym momencie z warszawy, którzy zaoferują swój czas i mają zdolności manualne. Potrzeba sporo pracy która musi być dokładnie udokumentowana. Ja sam, podobnie jak Kot, potrafimy to i owo złożyć ale bez dokumentacji będzie 2x ciężej.
5. Mechanika. Tutaj już ja niespecjalnie pomogę. Potrzeba ludzi którzy wezmą elementy mechaniczne (wyjmą silnik) i dokładnie, w miarę potrzeby wyremontują go. Zrobią listę potrzebnych części wymienią oleje, sprawdzą działanie wszystkich elementów mechanicznych i zawieszenia.
6 Renowacja elementów. Wymaga sporo pracy, polerownie plastików, malowanie drobnych elementów, polerowanie chromów, lakierowanie skóry, czyszczenie wnętrza. Wszystko to wymaga pracy pracy pracy. Często żmudnej ale za to efektownej. Kilka osób potrzebnych na pewno.
Myślę ze te kilka grup to najważniejsze "filary" projektu.
Potrzebny jest na pewno sponsoring. Na szczęście projekt jest efektowny i wpisuje się doskonale w PR firm tym bardziej że skończone auto mogłoby być przez kilka miesięcy prezentowane w wielu miejscach.
Najważniejszy wydaje się sponsoring BMW, jeśli projekt byłby solidny, dobrze rozpisany i działby się to myślę że odpowiednie zniżki na nowe części które na pewno będą potrzebne (np listewki chromowane jednorazowe, czy notorycznie spróchniałe chromy tylnych lamp czy przedniego zderzaka, uszczelki i pierdołki wszelkiego rodzaju). Kropla do kropli i byłaby potrzebna spora gotówka żeby to kupić.
Kolejnym sponsorem i kontaktem do innych sponsorów mógłby być miesięcznik Classic Auto. Od niedawna ukazuje się co miesiąc. Idealnym byłoby gdyby w kilku kolejnych numerach ukazywały się relacje z renowacji zwieńczone artykułem o E24 z fotografiami tego przyszłego egzemplarza po skończonej pracy. Nie tylko dało by to większe możliwości sponsorom ale również uwiarygodniło i zrobiło "przejrzystym" pracę zespołu. Byłoby też jedną z przyczyn dla których to auto mogłoby osiągnąć lepszą cenę na finałowej aukcji.
Inne firmy, warsztaty mechaniki, renowacji felg, wydech, lakiernik i blacharz. Wszystkie te firmy byłyby doskonałym dodatkiem do grona sponsorów.
Najwartościowszym elementem byłby oczywiście aktywny patronat jednej z firm zajmujących się renowacją. Im więcej fachowców tym lepiej, chodzi przecież o jak najlepszy efekt!
Ostatecznie pomysłem byłoby zdobycie na jednym z elementów auta autografu kogoś związanego z BMW e24. Uwieńczyło by to "projekt".
Dodatkowo potrzeba miejsca. Takiego na pół roku przynajmniej. Kocie, nie zniósłbyś trzymania twojej piękności na zewnątrz

. Postaram się pogadać z warsztatem classiccars w Mysiadle, mają 4 stanowiska, może udałoby się przekonać bardzo sympatycznego właściciela do tego projektu. Oczywiście wszelkie propozycje mile widziane, musi być tam podnośnik i kompresor o ile to możliwe również dostęp do narzędzi choć te można przynieść własne.
Oczywiście potrzebne jest również auto od którego zaczniemy, jeśli zbiorą się grupy to ja wyślę informacje do znanych mi posiadaczy aut, i mam szczerą nadzieje że uda się otrzymać, auto wraz z dokumentami.
Podsumowując najważniejsza jest praca i podarowane rzeczy, jak najmniej pieniędzy. Mamy przekształcić naszą wolę i siłę w coś co będzie ratowało życie i zdrowie naszych potrzebujących rodaków.