BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem e36 325i coupe 1994 rok (vanos)
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 10:30 
Forumowicz

Witam, od tygodnia mam problem z e36 325i z Vanosem (silnik m50b25), po przekreceniu stacyjki w 1 pozycje nie slychac pompy paliwowej ani po pozniejszym przekreceniu w 2 pozycje silnik nie kreci, na wyjsciu ze stacyjki (czarno zielony przewod) pojawia sie +12 V, rozrusznik kreci jesli sie go zewrze na krotko. Reszta elektryki w samochodzie dziala ok.

Sprawdzilem wszystkie przekazniki w skrzynce z bezpiecznikami, ten od pompy paliwa jest ok.

Po rozebraniu deski rozdzielczej widze ze nad nogami kierowcy sa jeszcze jakies przekazniki - stad pytanie - czy ktorys z tych przekaznikow obsluguje jednoczesnie pompe paliwa i zaplon ? Zaznaczam ze +12V na czarno zielonym przewodzie ze stacyjki sie pojawia (jednak silnikiem nie przekreca). Przewod ten wchodzi dalej do jakiejs zlaczki przekaznika niebieskiego i teraz pytanie co ten przekaznik obsluguje ?

Kolejna sprawa - bledy komputera - przeskanowalem auta carsoftem 6.1.4 wszystkie moduly zainstalwoane dzialaja ok jednak przy ECU i systemie od poduszki wybija zebym spraqwdzi lakumulator (check the battery). Akumulator podmienilem na dobry z auta kolegi - ten sam efekt (a raczej jego brak), pomiar meirnikiem daje ciagle 12 V na akumualtorze, tak samo jak pomiar na silniku , w kazdym jego pokcie jest masa. Stad tez rozrusznik kreci zwarty na krotko drucikiem.

Rozkrecilem kolektor dolotowy - na listwie wtryskowej nie ma paliwa (co jest oczywiste skoro nie slychac pompy po przekreceniu w 1 pozycje). Nie sadze zeby pompa padla , to raczej kwestia elektryczna choc w wolnej chwili wyciagne ja z baku (ponoc bardzo niemila robota).

Alarmow zadnych nie mam, ani innych odcinek, wiec tez nie ma co sie tutaj doszukiwac problemu. Auto nie ma EWS w tym roczniku go nie wkladano (zreszta dorobilem kluczyk zwykly bez transpondera za 12 pln i samochod na nim normalnie jezdzi wiec to dobitnie pokazuje ze nie ma EWS w tym modelu).

Koncowka mojego vin to ef24907 - samochod zjechal z tasmy w listopadzie 94.

Trace juz powoli zapal do tego bo od ponad tygodnia probuje sie z autem dogadac bezskuteczenie :(

Prosze o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 12:22 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Jaki to sterownik ECU MS40??
Masz jakiś alarm w samochodzie?? Może masz, ale o nim nie wiesz.
Sprawdzałeś czy po przekręceniu kluczyka pojawia się prąd na wtryskiwaczach benzynowych??
Jeżeli nie, to możesz "na krótko" podać zasilanie do plusa któregokolwiek wtryskiwacza (przewód czerwony z białym paskiem)
Plusy wtryskiwaczy, zasilanie pompy paliwa itp. mają wspólne.
Sterownik MS ma coś takiego jak blokadę odjazdu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 13:19 
Forumowicz

Moje BMW: E 39
Kod silnika: M54B25
kolega napisał że nie ma alarmu, myślę iż warto zaprosić elektryka , jak rozrusznik jest ok to problem ewidentnie z elektryką (chyba że sterownik padł nietypowo) jak dojdziesz o co chodzi to jestem sam ciekaw, swoją drogą przy uwalonym EWS silnik kręci tylko nie daje iskry, a jak dajesz kluczyk w pozycję 2 to słychać cokolwiek (przekazniki lub inne odgłosy) ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 11:58 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Przy zakodowanych kluczykach w EWS auto kręci, ale jak EWS nie ma kluczyków w pamięci, to rozrusznik nawet nie drgnie. ;)

miroll, czy to auto nie miało kiedyś skrzyni automatycznej??
Jakie jest oznaczenie sterownika, Motronic 3.3?? Jeżeli tak to czy do pinów 46 47 57 sterownika nie dochodzą jakieś przewody.

Niektóre modele mają możliwość odczytu błędów.
Włączyć zapłon. Przycisnąć przepustnicę 5 razy w ciągu 5 sekund. Pojawią się kody błędów na lampce kontrolnej silnika.

- Kod uruchomienia: trzy impulsy świetlne przez 5, 2.5 i 0.5 sekundy.
- Cyfra 1: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą.
- Przerwa, lampka gaśnie na 2.5 sekundy.
- Cyfra 2: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą.
- Cyfra 3: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą.
- Cyfra 4: Impuls świetlny o długości 0.5 sekundy, z 0.5 sekundową przerwą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1