BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 12:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z hamulcami
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 18:14 
Zacna persona forum

od jakiegos czasu zaaobserwowałem ze tarcza tylnia ma bicie i obciera w pewnym punkcie o klocek wiec zamówiłem nowe tarcze , klocki mają ok 1 cm grubosci jednak zauwazyłem ze stara tarcza ma delikatne wyzłobienie po obu stronach tarczy ( zaznaczone na czerwono ) a klocek jeden oraz drugi niema powierzchni płaskiej tylko ma magłego garba na całej powierzcvhni czy ktos moze wyjascic z kąd ten garb sie wzioł ??
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 19:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
wydaje mi się że coś twardego jest w klocku i rysuje

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 19:47 
Zacna persona forum

ale to dzieje sie po ob stronach tarczy :/ zamówiłem nowe klocki tak dla pewnosci

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:27 
Zacna persona forum

nowa tarcza nowe klocki -taka jest zasada - co do rowkow tak z reguly sie dzieje - cos twardzszego w strukturze klocka -rdza z tarczy itp.itd-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:29 
Zacna persona forum

harnas621 napisał(a):
nowa tarcza nowe klocki -taka jest zasada
chyba zartujesz :rotfl: amortyzatory ze sprezynami to owszem ale tarcze i klocki zawsze razem? a to Ci numer :rotfl: 2 wymiany klocków na 1 wymiane tarczy ;)

Ostatnio edytowano 26 czerwca 2009, 21:46 przez Clatrine, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:41 
Zacna persona forum

wiesz ja wiem co pisze - na 1 tarcze 2 klocki - a zawsze wymienia sie 2 tarcze a reszte sobie dospiewaj - co do sprezyn -mozesz wymieniac pojedynczo jesli pewny jestes ze druga trzyma -np. ma auto maly przebieg i jedna szlag trafil -p . tylna - co do wachaczy to raczej zaleca sie wymiane 2 - chociaz wiem ze w Polsce wymieniaja tez pojedynczo - czasami potem sie czyta ze nagle zjechalo auto na prawa czy lewa strone -czego ci nie zycze -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:42 
Zacna persona forum

wszystko to co piszesz powinno byc na odwrót ...

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:57 
Zacna persona forum

mario nie bede robil wycieczek osobistych - ale jesli cos nie wiesz to poczytaj - jest tu na forum dostatecznie duzo - a tak na powaznie -to takiej owcy dawno nie spotkalem

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:06 
Zacna persona forum

harnas621 napisał(a):
wiesz ja wiem co pisze - na 1 tarcze 2 klocki - a zawsze wymienia sie 2 tarcze a reszte sobie dospiewaj - co do sprezyn -mozesz wymieniac pojedynczo jesli pewny jestes ze druga trzyma -np. ma auto maly przebieg i jedna szlag trafil -p . tylna - co do wachaczy to raczej zaleca sie wymiane 2 - chociaz wiem ze w Polsce wymieniaja tez pojedynczo - czasami potem sie czyta ze nagle zjechalo auto na prawa czy lewa strone -czego ci nie zycze -pzdr
jeden wielki smiech na sali ... sprezyne jedna wymienisz a drugiej nie :zdziwko: tarcze za kazdym razem z klockami :zdziwko: wachacze 2 sztuki naraz , to jeszcze scierpie ale reszta :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
variant napisał(a):
jeden wielki smiech na sali ... sprezyne jedna wymienisz a drugiej nie :zdziwko: tarcze za kazdym razem z klockami :zdziwko: wachacze 2 sztuki naraz , to jeszcze scierpie ale reszta :wstyd:
zmieniłeś front kolego variant ? niedawno głosiłeś mongolskie teorie że remontując silnik można założyc stare uszczelki - odświeżyc Ci pamięc ?

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:15 
Zacna persona forum

wtedy byla mowa czy wymianiac cos przy okazji bez ponownego rozbierania ... widac ze kolega sie juz mocno postarzał z pamięcią tez nie najlepiej :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:30 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
wtedy byla mowa czy wymianiac cos przy okazji bez ponownego rozbierania ... widac ze kolega sie juz mocno postarzał z pamięcią tez nie najlepiej :wstyd:
doprawdy ? przecież wymiana drugiej sprężyny to też robota przy okazji jakbyś miał problem ze zlokalizowaniem jej to jest w przypadku e34 na drugim amortyzatorze .Odnośnie mojego wieku i pamięci nie powinieneś się wypowiadac ponieważ nie to jest tematem dyskusji a po drugie chyba nie należy do dobrego tonu, chociaż dziecko neostrady którym niewątpliwie jesteś może miec braki w kulturze osobistej .

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 11:35 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Marek daj spokój variantowi, fakt jest faktem że zaczyna chłopak powoli chwytać o co chodzi w mechanice. Też kiedyś się zemną spierał na temat wymiany sprzęgła po wyjęciu skrzyni.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=492325
Są jeszcze tacy co amortyzatory chcą pojedynczo wymieniać :rotfl:
A wracając do kolegi z postu, to powoli da się go zreformować ;)

Nie mogę pojąć o co wam chodzi z tymi klockami i tarczami. Nikt nie określi co ile wymian klocków trzeba wymieniać tarcze. Dopóki tarcza trzyma min. grubość, nie bije i nie ma głębokich rys, do póty można wymieniać same klocki (na jednej osi cały komplet)
Jeżeli chodzi o wymianę tarcz, to nie ważne że klocek ma jeszcze dużą grubość, bezwzględnie należy wymienić tarcze i klocki (chyba że ma się dużo kasy, cierpliwości i chęci do ponownej, przedwczesnej, wymiany nowych tarcz.)

Znacie takie przysłowie??
"Chytry dwa razy traci"

kazio1919 ten garb wziął się z wady technologicznej klocka, potwierdza to fakt że taki sam efekt powstał z obu stron.
Na twoim miejscu wymieniłbym komplet klocków z tarczami.

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 19:45 
Zacna persona forum

Toudi napisał(a):
Marek daj spokój variantowi,
nie ponieważ od dzieciństwa nam tłumaczą ''ustąp młodszemu bądż mądrzejszy '' przez to mamy takie rozwydrzone społeczeństwo które nie uznaje żadnych zasad.
Toudi napisał(a):
fakt jest faktem że zaczyna chłopak powoli chwytać o co chodzi w mechanice
z naciskiem na powoli ciekawe ile razy w swoim życiu sam naprawiał samochód ? ile razy pościnał kostki ,rozciął skórę na głowie o podwozie ? Neguje zdanie ludzi którzy mają dużą praktykę (nie piszę tu o sobie bo co ja mogę wiedziec ) i robi to w sposób tak butny że ktoś musi nauczyc Go pokory .

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 20:17 
Zacna persona forum

Moze i jajko nie ejst madrzejsze od skóry ale jak cos powiem nie rpawde to odrazu musisz warczec? chyba nie jestes z patologicznej rodziny... po to jest forum ze kazdy podrzuca swoje pomysly i wszyscy wyciagamy w nich wniosek i do dzieła... rozumiem ze jestes pepkiem swiata Panie Marku ... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 20:17 
Zacna persona forum

Moze i jajko nie ejst madrzejsze od kury ale jak cos powiem nie tak to odrazu musisz warczec? chyba nie jestes z patologicznej rodziny... po to jest forum ze kazdy podrzuca swoje pomysly i wszyscy wyciagamy w nich wniosek i do dzieła... rozumiem ze jestes pepkiem swiata Panie Marku ... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 20:54 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
Moze i jajko nie ejst madrzejsze od kury ale jak cos powiem nie tak to odrazu musisz warczec? chyba nie jestes z patologicznej rodziny... po to jest forum ze kazdy podrzuca swoje pomysly i wszyscy wyciagamy w nich wniosek i do dzieła... rozumiem ze jestes pepkiem swiata Panie Marku ... :wstyd:
chrzanic ostrzeżenia i kulturę osobistą :hyhy: Panie/ni Mario nie wiem kobieto czy mężczyzno ? pilnuj swojej rodziny bo chyba nie wyniosłeś z domu podstawowych wzorców zachowań - skoro nie wytłumaczono Ci że cudzej rodziny czepiac się nie należy.Także patologiczna to raczej jest Twoja rodzina.Nie warczę postępuję w sposób który do tej pory zarezerwowany był dla Ciebie czyli po prostu neguję to co napisałeś najczęściej słusznie czyż nie?'' Każdy podrzuca swoje pomysły '' nie mogę się z tym zgodzic ponieważ to jeden z Twoich pomysłów:
Przyjaciel forum

Moje Bmw: e34 520i & e36 325 td
Ostrzeżeń:
1/3/6

Wysłany: 1 Czerwiec 2009, 23:59
Imię: Mario
Jesli chodzi o rodzaj oleju , to np Mobil 220 . ale i np AGIP DEXRON III.
Jesli chodzi o Castrola-
TRANSMAX Z
TQ-D
TQ-DEXRON III

wydaje mi się czy nie do końca Twoich ?

Jesli chodzi o rodzaj oleju , to np Mobil 220 . ale i np AGIP DEXRON III.
Jesli chodzi o Castrola-
TRANSMAX Z
TQ-D
TQ-DEXRON III
Tak podaje BMW TIS, ktory na pewno tez sie myli.
Czas zainstalowac TecDoc'a :rozpacz:
http://www.fantasycars.com/sedans/sedans.html żywcem ściągnięty z postu Frank także mógłbyś napisac skąd ta informacja i dopiero się pod tym podpisywac co do pępka świata hmm...czy moje zachowanie tak bardzo różni się od Twojego odkąd zniżyłem się do Twojego poziomu?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1