BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Xenon do e46 coupe
PostNapisane: 1 lipca 2009, 17:28 
Zacna persona forum

Witam dzisiaj zakupiłem do mojej coupe ori Xenony kompletne ze spryskiwaczami listewkami itd chciałem sprawdzić jak swiecą podłączam i nic nie świecą mam pytanie czy musze mieć jakaś spec. instalacje ? chyba nie bo wtyczka pasuje normalnie swiatła długie sa postuj jest regulacja działa, wiec mam pytanie bo oba nie działają co prawdopodobnie padnięte przetwornice czy żarnik ? niestety nie mam możliwości sprawdzenia żarników u kogos bo tak bym wiedział ze przetwornice to by sie kupiło nowe te sa jakieś przysniedziałe jest też opcja że dziewczyna od której kupiłem xenony mogła je zalać na aukcji były przybrudzone a jak mi je dała to czysciutkie :) i soczewka z zewnatrz i lapa w srodku jedna była zaparaowana rozebrałem wysuszyłem ale nic mogła zalać przetwornice ?? sam nie wiem co żarniki na pewno zamówię nowe ale nie wiem czy odrazu przetwornic nie zamówić ? oraz pytanie czy do montażu tych xe. musze zdemontować zderzak ? przypuszczam że tak bo jak ccfl montowałem to chyba jak dobrze pamiętam zeby wyciągnać cała lampe musiał bym sciągać zderzak . Co o tym myslicie co walniete może byc ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 22:15 
Częsty bywalec

Po podłączeniu wszystko powinno działać - sam robiłem "próby na sucho" i nie było żadnych problemów. Nie ma konieczności przerabiania instalacji czy wtyczek wszystko pasuje.
Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności kupiłbym żarnik. Jeżeli nic się nie zmieni sprawdź dokładnie całą instalacje - mam na myśli kable łączącą przetwornicę z modułem znajdującym się wewnątrz lampy - rozebranie lampy nie jest bardzo skomplikowane.

W ostateczności kiedy wyczerpiesz już wszystkie możliwości nie pozostanie Ci nic innego jak wymienić przetwornicę.

PS: Poszukaj na forum bo pamiętam, że ktoś opisywał problemy z dokładanymi ksenonami w e46 wyprodukowanymi po 2001r. Podobno nie jest to takie proste jak we wcześniejszych rocznikach.

Aha! Przy wymianie lamp nie ma konieczności zdejmowania zderzaka.

Miłej zabawy! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 22:34 
Zacna persona forum

Dzieki Jay_z kupie zarnik i zobaczę raczej stawiam na przetwornice ale mogę sie mylić no a co do wyciągania tej lampy to jak dostane sie do dolnych śrub (mocowań) lampy ? samo zdjęcie listewki nie wystaryczy :/ nie pamiętam jak juz to było ale wydaje mi sie ze nie mogłem wyciagnac lampy bo nie dostałem sie do tych mocowań srubek na dole lampy pokombinuje jeszcze i dam znać

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 09:34 
Częsty bywalec

Na 100% nie musisz demontować zderzaka! Instalowałem ksenony w dwóch autach i nie musiałem tego robić.
Wyciągasz dolną listwę i odkręcasz śruby najprostszym zestawem kluczy np taki jak niżej:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 11:56 
Zacna persona forum

Aha no to dzięki :) zamówiłem żarniki zobaczymy czy to one bo jak nie to zadzwonie do goscia od którego kupiłem niech mi obniży cenę , a xenony może oddam do jakiegoś elektryka ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 18:57 
Zacna persona forum

Jay_z dzisiaj dzwoniłem do gościa od którego kupiłem i teraz chodzi o to że nie Xenony a Bi-xenony skrętne !!! i samo wepniecie wtyczki tutaj nic nie da trzeba zrobic (doprowadzić) jakąś podwójną masę o co chodzi dokladnie ?? gdzie i z kąd ja doprowadzić nie mam żadnego elektryka ;/ i niestety musze sam do tego dojść zapewnia mnie że lampy na 10000% sa okej zdemontowane działające z samochodu i żarniki i przetwornice wszystko musi być okej ! czy ktoś montował Bi-xenony do auta bez xenonów ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 22:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
Nie wiedziałem że w e46 coupe są bixenony i to SKRĘTNE!! Druga masa, musisz z wtyczki doprowadzić kabelek do jakiegoś uziemionego miejsca w mace i powinno byc ok;)

To ja się podepnę bo chce w e91 zmienićna xenon z halogenków, ale z tego co wiem to wlasnie od czasów e46 po lifcie trzeba juz jechac do ASO i placic za adaptacje 800zl O_O a i tak nie bedzie dzialac poziomowania( bo trzeba je dokupic osobno i bedzie wywalac blad)

Tel. 790-465-462

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 12:53 
Zacna persona forum

Wiec tak jak przypuszczałem xenonki miałem zalane :) jego żona jak je myła musiała mi je zalać rozkręciłem wysuszyłem podłączyłem i działają :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 23:04 
Zacna persona forum

Dzisiaj zacząłem rozbierać lampy i jednak nie ma możliwości sciągniecia ich bez sciągania zderzaka bede musiał jutro sie wziąć za jego zdemontowanie :( nie wiem Jay-z jak ty to zrobiłeś ale ja np nie mam możliwości wsadzenia klucza nasadkowego żeby odkręcić dolne śruby klucz nie wejdzie(szparki na ok 3mm) powiedz mi czy wymieniałeś lampy przy zderzaku M-pak czy zwykłym bo ty wymianiałeś te zderzaki u mnie na pewno bez wypadek jest wiec wszystko dopasowane idealnie . Niech ktoś jeszcze uchyli rąbka tajemnicy jak zdemontować zderzak M-pak albo chociaż poluzować :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1