BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Demontaż gazu (lpg)
PostNapisane: 6 lipca 2009, 01:23 
Pierwsze kroki

Pytanie dość techniczne. Czy jest możliwy demontaż instalacji gazowej. jeśli tak to jaka może być orientacyjna cena. Czy to jest zdrowe??? Na co ewentualnie uważać???

Z innej beczki.Gdzie zdiagnozuję samochód BMW E36 na terenie trójmiasta, ASO cokolwiek?

Ostatnio edytowano 8 lipca 2009, 07:35 przez adikus, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 08:34 
Pierwsze kroki

Jeżeli chodzi o demontaz gazu to sam sie z tym pobaw po co wydawac nie potrzebnie pieniadze, gorzej jak chodzilo o montaz. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 08:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, Audi A4 B5
lakosta9 napisał(a):
Jeżeli chodzi o demontaz gazu to sam sie z tym pobaw po co wydawac nie potrzebnie pieniadze

dokładnie zrobisz to samemu, zakręc tylko zawory w butli i powoli spokojnie sobie sam wszystko zdemontujesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 09:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
co do gazu to zakręć zawór w butli później wypal gaz z przewodów jeżeli to gaz pierwszej generacji to wyjmij mixer, jeśli sekwencja nic nie ruszaj. Wyjmij tylko butle.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 12:09 
Specjalista

Ten sam problem co z sekwencją jest w 1/2/3 generacji bo wtryski jakoś muszą być odcinane żeby silnik nie pracował na dwóch paliwach. Realizowane jest to w zależności od wieku i generacji instalacji poprzez: przekaźnik, emulator, czy wbudowany emulator w sterowniku gazowym.

Trzeba zlokalizować gdzie ktoś wpiął się w wiązkę wtryskiwaczy i przywrócić fabryczne połączenia. Mówiąc kolokwialnie wywalić kable od sterownika gazowego i połączyć kable od wtryskiwaczy. Wygląda to tak że do danego wtryskiwacza benzynowego idą dwa kable, jeden się przecina i do powstałych dwóch końców podłącza się dwa kable idące ze sterownika gazowego odpowiadające za dany cylinder (np żółty i żółto-czarny, czerwony i czerwono-czarny). Wyrzucenie instalacji gazowej polega na usunięciu kabli sterownika gazowego i przywrócenie połączenia/ciągłości kabla z oryginalnej wiązki (tego przeciętego łączymy)

Gazownik montując reduktor musiał przeciąć oryginalne węże wodne, po wymontowaniu reduktora musisz je połączyć lub wymienić na nowe.

Jeśli jest to 3/4 generacja po usunięciu wtryskiwaczy gazowych w kolektorze ssącym pozostaną otwory, trzeba je zaślepić lub wymienić kolektor.

Jeśli to 1/2 generacja (mikser/blos) po wymontowaniu mixera/blosa, przeważnie trzeba wymienić gumę miedzy przepływomierzem a kolektorem (jeśli gazownik ja przeciął).

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 15:06 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
No dobrze panowie, ale kolega pytał jaki byłby koszt demontażu gdyby robił to jakiś warsztat więc przyłącze się do tego pytania bo sam się zastanawiam nad wywaleniem gazu ;) :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 15:14 
Specjalista

Książka telefoniczna i dzwoń do warsztatów w Twojej okolicy. Koszt usługi umowny. krok drugi wizyta w stacji diagnostycznej celem pozyskania zaświadczenia iż nie mamy już instalacji gazowej (koszt 82zł).

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 07:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Ja przy przeglądzie dostałem takie zaświadczenie w cenie przeglądu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1