BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 lipca 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czy da się ustawić światła dzienne?
PostNapisane: 6 lipca 2009, 11:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Witam

Posiadam model Bmw e46 330cd,mam pytanie czy jest mozliwe przeprogramowania swiatel tak zeby w dzien swiecily tylko swiatla dzienne (pozycyjne) bez ksenonow?? Wlaczajac same swiatla pozycyjne bardzo slabo swieca,czy moga swiecic mocniej??

Ostatnio edytowano 6 lipca 2009, 14:36 przez Maksss, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 12:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i '91
Kod silnika: M40B16
Kolego ale przeciez sie jezdzi na swiatlach mijania w dzien, wiec jesli masz zarowe ksenonowa na mijania to nie przeprogramujesz, jedyne wyjscie to bylaby zmiana zarowki na zwykla

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530i
maksss napisał(a):
swiatla dzienne (pozycyjne)

kolego pozycyjne i dzienne to nie to samo, nie wiem jak to wygląda ze strony technicznej , ale ze strony prawnej to juz jest pod wykroczenie z art 88 KW

w polsce dopuszczalne jest stosowanie świateł dziennych, ale mało które auto ma te światła, zgodnie z polskim prawem, i tak np toyota auris , ma te światła, [kolega ma toyotke] ale dzienne jak sie zapalają, nie zapalają pozycyjnych z tyłu co jest niezgodne z prawem i kwalifikuje sie pod mandat....

rozwiązanie było y tutaj dodatkowe żarówki podłączone pod pozycyjne i tyle, oczywiscie muszą dawać swiatło o oznaczonej intensywności,[mocniej niz pozycyjne] i muszą byc odpowiedni rozmieszczone, ale to juz dłuższy temat

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 14:35 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Powinno wystarczyć przeprogramowanie modułu LCM (serwis lub ogarnięty niezależny elektronik).
Wtedy jako światła dzienne świecą długie na 50% mocy.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 14:39 
Forumowicz

TomekB napisał(a):
Wtedy jako światła dzienne świecą długie na 50% mocy

dokładnie kolega ma takie rozwiązanie w oplu vectrze, również świeca mu długie na 50% mocy, jest to zgodne z prawem, pod warunkiem ze jednocześnie świeca się z tyłu pozycyjne :super:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 18:16 
Forumowicz

eddi83 napisał(a):
TomekB napisał(a):
Wtedy jako światła dzienne świecą długie na 50% mocy

dokładnie kolega ma takie rozwiązanie w oplu vectrze, również świeca mu długie na 50% mocy, jest to zgodne z prawem, pod warunkiem ze jednocześnie świeca się z tyłu pozycyjne :super:

w ciagu dnia pozycyjne z tylu nie musza wogole swiecic nie sa obowiazkowe, ma byc przod oswietlony.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 18:30 
Forumowicz

west napisał(a):
w ciagu dnia pozycyjne z tylu nie musza wogole swiecic nie sa obowiazkowe, ma byc przod oswietlony.

podaj kolego podstawe prawna do tego, zgodnie z obowiązującymi przepisami w dzień obowiązkowe są światła mijania,a jak swiatła mijania to i pozycyjne z tyłu, no chyba ze wiesz lepiej, to napisz podstawe prawną, a nie tylko gdybania :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 18:35 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 19:00 
Zacna persona forum

czyli mozna:) ile taka usluga moze kosztowac??moze orientuje sie ktos gdzie w malopolsce moge takie cos zrobic:)pozdrawiam i dzieki za pomoc:)

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 19:37 
Forumowicz

TomekB napisał(a):
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

szkoda ze nie napisałes gdzie to można dokładnie wyczytać, ale spoko, przeszukam i powiem co i jak, byc może masz racje :super:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 19:52 
Forumowicz

TomekB, zwracam honor :ok: , przeoczyłem to i faktycznie nie ma juz obowiązku świateł pozycyjnych z tyłu.. tu więcej na ten temat

''Światła do jazdy w dzień mają moc od kilku do kilkunastu watów (w odróżnieniu od świateł mijania, w których pojedyncza żarówka ma moc od 40 do 55 W). Obowiązujący w UE i wielu krajach poza nią Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (ECE) pozwala na montowanie takich świateł bez potrzeby ich współdziałania z tylnymi światłami pozycyjnymi (w odróżnieniu od pozostałych świateł samochodowych - drogowych, mijania, przeciwmgielnych, postojowych i przednich pozycyjnych). Do roku 2009 polskie przepisy wymagały, by podczas jazdy na światłach dziennych paliły się światła pozycyjne. Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulaminem nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ). Stan rzeczy zmieniło rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja tego roku, opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, które zmieniło obowiązujące przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych.''

Przepisy prawne w Polsce

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:

* Symetrycznie względem osi pojazdu
* Na równej wysokości
* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a połączenie elektryczne ma zapewniać równoczesne świecenie tylnych świateł pozycyjnych. W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 21:22 
Zacna persona forum

czy ktos z forum przeprogramowywal modul LCM??Jakie sa koszty??

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 09:32 
Forumowicz

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 333540,415

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ, określający homologację świateł dziennych, nie wymaga włączania tylnych świateł pozycyjnych. W Polsce to prawo jest obowiązujące.

Po co CI jakies rozporzadzenia ministra? najpierw poszukaj w przepisach unijnych ktore sa obowiazujace pominmo ze prawo w PL stanowi inaczej. To ze w Polsce prawo to jeden wielki burdel to chyba kazdy wie.

Znajac zycie jak zatrzyma Cie niebieski to zastosuje prawo polskie ale jak jestes twardy i sie uprzesz to wygrasz kazda sprawe przed sadem .
Jest multum sprzecznych zapisow polskiego prawa z unijnym ale zawsze prawo unijne jest nadrzednym!!!

Przyklad: Zarejestrowac samochod mozna tylko posiadajac dowod rejestracyjny , ja sprowadzilem z anglii auto ,przerobilem i nie mialem dow.rej tylko certyfikat exportowy , po moich bojach auto zostalo zarejestrowane .W calej europie rejestruja auta na rozne papiery , tylko w PL jakis cymbal cos wymyslil a i tak nici z tego pomyslu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 09:58 
Zacna persona forum

ok to juz wiemy,ze mozna w dzien nie jezdzic z tylnimi pozycyjnymi,a moze ktos napisze o kosztach przeprogramowania modulu LCM??

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 22:18 
Forumowicz

coraz czesciej widzi sie teraz w nowych BMW ze jezdza na samych ringach gdzie 2 ringi blizej nerek swieca mocniej czyli pewnie jako swiatla dzienne. czy mozna tak samo rozwiazac to w ringach ccfl ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 23:14 
Pierwsze kroki

xxManiekxx napisał(a):
coraz czesciej widzi sie teraz w nowych BMW ze jezdza na samych ringach gdzie 2 ringi blizej nerek swieca mocniej czyli pewnie jako swiatla dzienne. czy mozna tak samo rozwiazac to w ringach ccfl ?

nie ccfl daja znacznie slabsze swiatlo w dzien

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 23:24 
Forumowicz

no wlasnie,
i nie da rady nic z tym fantem zrobic?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 07:36 
Pierwsze kroki

xxManiekxx napisał(a):
no wlasnie,
i nie da rady nic z tym fantem zrobic?

może jakbyś założył ze 4 ringi na jednej lampie to może świeciłoby podobnie, ale wątpie:)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 09:22 
Forumowicz

albizkit, he ok juz zamawiam jak zamontuje to zdam relacje he :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 09:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: BMW E39
A jakby dwie założyć bliżej nerek takie jak w linku są pokazane (bo niby można ich używać jako świateł dziennych) http://moto.allegro.pl/item679633694_ri ... ml#gallery

Co o tym myślicie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1