BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 15:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Stluczka i szarpanie
PostNapisane: 1 lipca 2009, 04:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
Witam zaczne pokolei, zaczne od stluczki
Wczoraj jadac w trase, musialem postac troche w korku, i temp. silnika byla kreske przed czerwonym polem (spiepszone wisko lub czujnik) i jadac sobie w tym korku A6tka wjechala mi w tyl, tak z 10-15km/h, szarpnelo niemilosiernie ale na szczescie nic sie nikomu nie stalo tylko mojej dziewczyny E30 tka ucierpiala, dostala w zderzak, troche sie przesunal, a za nim jest wgniecenie w karoserii, lekko dostalo to cos na kolo zapasowe i wydech dostal bo amator wies tuningu (poprzedni wlasciciel) zamontowal jakas smieszna rure i teraz gdzies albos spadla albo pokrzywila mi caly wydech tego nie wiem,

Pytania do tej czesci
(aaa bym zapomnial spisalem jej namiary nr polisy itd dzis bede dzwonil do ich ubezpieczalni i papiery maja przyslac,)
I teraz co robic jak rzeczoznawca przyjedzie :?: , dodam ze najbardziej irytuje mnie drgania przez uklad wydechowy a reszta ujdzie,
w gre raczej wchodzi (szkoda calkowita w co watpie) lub naprawa gotowkowa (potrzba kasiory)

No i teraz odnosnie szarpania

jade sobie doslownie 15 min temu, odpalam na gazie i delikatnie sobie jade, przejechalem z 4-5 km a autko zgaslo (na szczescie odpalilo z biegu - sprzeglo decha i puszczam) no i niestety z 3 km musialem sie meczyc do domu bo co wrzucilem luz to auto gaslo badz wchodzilo na obroty 1-1,5 tys obr/min, a jadac na biegu bylo mozna odczuc jak auto szarpie, tak jakby dostawalo gaz i zaraz nie, i tak co jakis czas

zaparkowalem na pieszo (pchajac) i patrze do butli - gaz jest,
ide pod maske, patrze a tam caly parownik oszroniony, czy to tak powinno byc :?: obawiam sie ze nie - jest to pierwsze auto na gaz wiec pytam,
dodam ze auto jest po wymianie parownika przez pana gazownika :)

pomozcie mi bo w sobote mam wyjazd pod olsztyn i nie wiem czy moge jechac :(

czy to moze miec zwiazek ze stluczka :?: moze jakis czujnik zostal uszkodzony :?: (dyfer i wal raczej nie dostaly)

czy jak przyjedzie rzeczoznawca to moge w ramach ubezpieczenia tamtej sprawczyni (bo to babeczka byla) jechac na przeglad i sprawdzic auto na jej koszt czy nic innego nie zostalo uszkodzone :?: np ukl, wydechowy i owe szarpanie bo stalo sie to po stluczce, wczesniej takich objawow nie obserwowalem a na tym parowniku przejechalem juz ponad 300 km i wszystko bylo ok - spalanie 10/100

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 04:51 
Częsty bywalec

Kolego to że zamarzł parownik świadczy o tym iż masz albo za mało płynu chłodzącego silnik albo jest on zapowietrzony.Więc kolego dolej płynu chłodzącego i będzie oki.Miałem tak samo i dolanie pomogło.Co do reszty to ci nie pomoge gdyz nie wiem...

A drgania przez układ wydechowy...Hmm wydaje mi sie że byc może guma która trzyma tłumik albo spadła albo pękła i dlatego tak się dzieje

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 05:44 
Zacna persona forum

maniek6600, fakt wody ostatnio mi cos wylatuje musze dolac i zobaczyc, a moze to byc wina przerywania i gasniecia :?:

co do tlumika to moze byc guma ale w takim razie blizej silnika, bo patrzac od konca pierwszy i drugi tlumik wisza na gumach i jest ok

maniek6600, dzieki za odp

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 04:29 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530i
odnosnie stłuczki i odzyskiwania kasiorki z OC to poczytaj ten post...tu koledzy szarpnęli tematem.. ja poczytałem i jestem pod wrażeniem ich wiedzy..pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 04:51 
Częsty bywalec

gmsmettalica tak raczej na pewno będzie przyczyną to że szarpie i przerywa.Ja jechałem około kilometra na zamarziętym i miałem to samo...Nie chciało normalnie jechac....

A jeśli pomogłem wiesz co klikac.Pozdro

A tak na marginesie.Wody już mało kto używa..To jest dobre na króką metę a po drugie jak ci zgasnie gdy jedziesz nie bierz jej na rozpęd i nie wrzucaj biegu bo czasami ci rozrząd przeskoczy i wtedy będziesz miał dopiero...

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 08:03 
Zacna persona forum

eddi83, ktory post :P bo nie widze :)

maniek6600 napisał(a):
tak na marginesie.Wody już mało kto używa..To jest dobre na króką metę a po drugie jak ci zgasnie gdy jedziesz nie bierz jej na rozpęd i nie wrzucaj biegu bo czasami ci rozrząd przeskoczy i wtedy będziesz miał dopiero...

a co sie teraz urzywa jak nie wody do 2 genery :?:
rozrzad przeskoczy :?: jezdzilem kilkoma autami i zawsze tak robilem w razie co i jakos mi sie to nie przydarzylo, a pozatym tak sobie mysle ze jakby od takiego czegos mial rozrzad przeskoczyc to w czasie jazdy tez moze, wiec na moje takie samo ryzyko :)

chcialem jeszcze dodac ze auto ubezpieczone jest w PZ-Mot i jakbym nie zgodzil sie z ich wycena to teraz obiektywny rzeczoznawca to skad bedzie :?: bo z PZM-otu raczej nie :) znacie jakis dobrych :?:

kurde ja sie juz zaczynam gubic i mam metlik w glowie,

1)dzis chce do kumpla na kanal wjechac i oblukac wydech bo cos jest nie tak,(mam nadzieje ze kumpel w domu jest bo inngo kanalu nie mam :/
2)czekam na wycene z ktora sie nie zgodze
3)dalej jakeis odwolania czy ide do niezaleznego rzeczoznawcy i biore jego wycene za swoja kase czy jak :?:
4)Warta bo sprawca w tym jest ubezpieczony tez sie nie zgadza z moim zdaniem i wtedy do sadu :?:

rzeczoznawca bedzie niedlugo u mnie, wszystko ladnie pieknie, jedyny minus to taki ze nie zdarzylem oblukac ukladu wydechowego, ale tak czy siak upomne sie zeby go zapisal bo jest inaczej niz bylo prze stluczka

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 10:39 
Zacna persona forum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 10:41 
Zacna persona forum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

co da sie z tym zrobic, stosunkowo malo ale zawsze cos, najmocniejszym punktem ktorego postaram sie nie odrzucic to koszt nowego oryginalnego zderzaka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 19:10 
Częsty bywalec

Nie uzywa sie wody..Jak juz to raczej petrygo.A co do przeskoczenia rozrządu to sie mylisz...

Na bmw nie znalazłem ale na golfa:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=27799

Naprawdę nie odpalaj tak bo ci przeskoczy rozrząd i wtedy będzie zonk bo ci pognie zawory itp

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 15:45 
Zacna persona forum

witam po dlugiej przerwie,
po ok 600km po stluczce przyszedl czas na uzupelnienie dokumentrow ktore w pn przyszly z ubezpieczalni,

pierwsze i jedyne co rzucilo mi sie w oczy to brak wymiany zderzaka, a przypomne jest pekniety (lekko ale jest) i powstal na nim luk od uderzenia, na moje jak czytalem nadaje sie to tylko do wymiany na nowy i oryginalny zderzak ktory kosztuje ok 700 zl jak sie orietnowalem,

co w takim przypadku zrobic :?:

oto zeskanowany kosztorys http://rapidshare.com/files/257586883/bmw.pdf.html

jesli doszukacie sie jakis przekretow to smialo piszcie,

aha bym zapomnial jak ma wygladac to pismo do ubezpieczalni ze nie odpowiada mi taka wycena :?: jest jakis okreslony wzor :?:

i jeszcze jedno jesli ktos potrafi mi wytlumaczyc ostatnie 2 zdania z tego kosztorysu tj. "W kosztorysie zastosowano urealnienie na czesci zamienne BMW w wysokosci 42,3%. Nie wykonano optymalizacji"

czy mam prawo zarzadac by w kosztorysie byly brane pod uwagi czesci oryginalne a nie zamienniki :?: w koncu mam oryginalny ale uszkodzony i taki bym chcial miec

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 15:46 
Zacna persona forum

po ok 600km po stluczce przyszedl czas na uzupelnienie dokumentrow ktore w pn przyszly z ubezpieczalni,

pierwsze i jedyne co rzucilo mi sie w oczy to brak wymiany zderzaka, a przypomne jest pekniety (lekko ale jest) i powstal na nim luk od uderzenia, na moje jak czytalem nadaje sie to tylko do wymiany na nowy i oryginalny zderzak ktory kosztuje ok 700 zl jak sie orietnowalem,

aha bym zapomnial jak ma wygladac to pismo do ubezpieczalni ze nie odpowiada mi taka wycena :?: jest jakis okreslony wzor :?:

i jeszcze jedno jesli ktos potrafi mi wytlumaczyc ostatnie 2 zdania z tego kosztorysu tj. "W kosztorysie zastosowano urealnienie na czesci zamienne BMW w wysokosci 42,3%. Nie wykonano optymalizacji"

czy mam prawo zarzadac by w kosztorysie byly brane pod uwagi czesci oryginalne a nie zamienniki :?: w koncu mam oryginalny ale uszkodzony i taki bym chcial miec

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 15:47 
Zacna persona forum

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 16:08 
Forumowicz

raczej masz takie prawo i to twój samochód więc od ciebie zalęży jakie będą częsci potrzebna jest na nie faktóra jeśli płaci za całość ubezpieczalnia

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 18:46 
Zacna persona forum

no tak ale ja nie chce tego robic bo chce kase no chyba ze bym dostal ten tysiac z groszem i dokupil zderzak to by mi za niego oddali :?:

a jeszcze mi sie cos przypomnialo, wlascicielem jest moja dziewczyna ale ja bylem na miejscu zdarzenia, a takie pismo ze mi nie odpowiada ich wycena pisze wlasciciel pojazdu a nie ja prawda tzn jej podpis :) :?:

P.S. jestem w remoncie i ciezko bedzie mi pewnie odp. ale gdzies dam rade

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 18:50 
Forumowicz

napisz na kompie a twoja dziewczyna podpisze a może zadzwoń najpierw do gościa co ubezpieczyłeś u niego auto powiedz że w wycenie nie ma nowego zderzaka może on poda ci wzór pisma z " reklamacją" na wycene

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:38 
Zacna persona forum

_VIRUS_, jutro bede latac, ale najpierw na studia musze zalatwic,

P.S. Lubawa wczoraj przejezdzalem :) ladne miastko

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:45 
Forumowicz

dzięki może i ładne ale jaka tu nuda :zalamany:
a jak po bitwie w grunwaldzie :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
widzę że kolega liczy na wielką kasę ale nie bierze pod uwagę wartości auta
a tak w ogóle to da się kupić nowy zderzak jak auta od 17 lat nie produkują?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:52 
Zacna persona forum

_VIRUS_, akurat tam nie jechalem tylko przejezdzalem i to 2 tyg temu :)

andrzej520, nie licze na wielka kase tylko chcialbym zeby zderzak wliczyli i pare stowek do przodu, a tak pozatym z tego co mi wiadomo to czesci musza byc produkowane 10 lat po skonczeniu produkcji auta, ale nie jestem pewien co do tego ale do tego ze dostane zderzak to jestem pewiem - pisalem ze Stone'm

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 20:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
do bmw kupisz praktycznie wszystkie czesci do auta sprzed 30 i wiecej lat.
gmsmetallica pamietaj ze jak zaczniesz wymagac wszystkich czesci nowych oryginalnych to przekrocza one wartosc pojazdu i bedziesz mial szkode calkowita...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1