BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 16:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:21 
Częsty bywalec

człapa napisał(a):
tesz

człapa napisał(a):
zawierzenie

:wstyd:

tak to tarcze
jak by było złe zawieszenie to by Ci auto pływało

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 08:41 
Pierwsze kroki

ale ja na swoich tarczach zrobilem ok 150 km i dzieje mi sie to w przedziale predkosci 90-120 .... mozliwe ze kola sa nie wywazone lub cos? sam niewiem juz...co zrobic zeby wylkuczyc tarcze,albo zakwalifikowac je do wymiany?zawias dobry, na dekrze bylem, okazalo sie ze sworzen i amorki do wymiany wiec sa nowe cale kompletne wachacze i amory...nowe klocki i tarcze i wciaz bije jak bilo:( przy hamowaniu w trakcie jazdy jedynie po kierownicy jak sie pusci widac ze leciutenko wibruje ale jak sie polozy reke to sie nie czuje, a przy hamowaniu trzymajac reke widzi i czuje sie trzepotanie fajerki

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 08:45 
Pierwsze kroki

"...i wciaz bije jak bilo:( przy hamowaniu. w trakcie..." poprawiam bo kropki nie wstawilem...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 09:27 
Forumowicz

Mogą to być tarcze, ale tylko wtedy drgania były by odczuwalne podczas hamowania, również mogą to być felgi krzywe lub opony. Na naszych drogach nie problem coś rozwalić. Jak bedzie konkretna dziura przy rozgrzanych tarczach w deszczu to nawet mogą być wszystkie trzy hipotezy możliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 12:19 
Pierwsze kroki

deszczu nie bylo...zobacze najpierw na podniesionym aucie i zakrece...jak bedzie stopowalo kolo to oddaje tarcze na reklamacje, jak bedzie w miare ok to przezuce kola i wtedy sie przejade...

jakby to byla wina tarcz to jakie wziasc zamian ATE nacinanych?BREMBO nacinane bylyby ok? czy te ZIMMERMANY?(nieznam tej ostatniej firmy) klocki chyba ATE zostana

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 12:46 
Częsty bywalec

a sprawdź amortyzatory i sprężyny na przodzie

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 12:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: M54B30
masz moze dystans na felge?? Moze to wina felg lub felgi.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 14:50 
Pierwsze kroki

ja mam serie...felgi 16 Mpower (wieksze kupie jak sie uporam z technicznymi sprawami) a zawieszenie tak jak pisalem, wymienilem wachacze i przednie amorki M-technik....zadnych dystansow niemam

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 15:41 
Podłącze sie do tematu. Podczas hamowania miałem spore bicie na pedale hamulca i szumy. Wymieniłem przednie tarcze i klocki na TRW i jest dużo lepiej, ale nadal podczas hamowania, odczuwam lekkie drgania na pedale hamulca i cichsze szumy. Podejrzewam, że tylne tarcze, które mają już spory "rancik", mogą powodować takie efekty. Czy to możliwe? 2 sprawa: Niedługo po założeniu (nie wiem jak jest teraz, muszę sprawdzić) miałem na kole minimalny opór, pochodzący prawdopodobnie od klocków hamulcowych stykających sie z tarczą, ale minimalny (koło po napędzeniu ręką, bez problemu obróciło sie kilka razy) czy to normalne?

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 14:03 
Pierwsze kroki

widzewielkie zainteresowanie moim problemem hehe, ale rady przyjalem do siebie, sprawdzilem i...?to nie tarcze ale kola, felgi prawie proste ale gumy gorzej i co?i jest powod zeby felunek nowy kupic:D

Tytuł: Re: Drgania kierownicy a nowe tarcze hamulcowe
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 22:29 
Poszukaj zanim zapytasz

stones1 napisał(a):

Jeżeli drgania występują w czasie hamowania i rosną razem z prędkością przy której hamujesz to prawie na 100% wina tarcz.

Mam wlasnie ten problem, po 40.000 km kierownica drga mi o 5-10 stopni przy hamowaniu z wysokiej predkosci.

Wydaje mi sie, ze je przegrzalem na zjazdach z serpentyn z gor, albo moze zniszczylem ostrym hamowaniem.

Mam pytania:
1. Czy przy wymianie tarcz przednich powinienem zmienic tez klocki? Czujniki zuzycia klocków? Plyn?
2. Jakie klocki i tarcze jest wg was najlepsze, i w jakich kombinacjach? ATE/Bosch/jurid/Pagid/Texar/TR/Zimmerman/ Zimmerman sport?

Piotr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1