BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] m3 - jakie jest faktyczne spalanie?
PostNapisane: 10 lipca 2009, 13:32 
Pierwsze kroki

cz,

interesuje mnie zakup emki po 2003 roku z smg ile pali na maaksymalnych obnrotach realne spalenie yto chyba 22 -24 litry a przy nastawieniach low to moze cos ok 18????
kumpel ma i pzali mu 21

Ostatnio edytowano 16 lipca 2009, 08:28 przez 330d230, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 23:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
a nie łatwiej i szybciej wejść na mForum, albo na PW napisać pytanie właścicielą takich aut jakie Cie interesują??

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 13:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Dobrze że kolega nie odesłał do google.
Spalanie to w granicach 18-19 na low powinno być. Ale kto by czymś takim jeździł na low :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 17:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
Ludzie jakie 18-19 na LOW ?? Czy Was coś popieściło? Przy delikatnej autostradowej jezdie ( 120-150km/h) bez ostrych wyprzedzan spalanie kolo 9-10,5 litra ( sprawdzane na trrasie wrocek - Kraków w M3 CSL) a po mieście przy mocnym bucie około 15-16...

I przestańcie jakieśbajki opowiadać o spalaniu M3 e46, 18-19 na low to chyba veyron spala albo hummer...

Tel. 790-465-462

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 20:09 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
dziqsek napisał(a):
Ludzie jakie 18-19 na LOW ?? Czy Was coś popieściło? Przy delikatnej autostradowej jezdie ( 120-150km/h) bez ostrych wyprzedzan spalanie kolo 9-10,5 litra ( sprawdzane na trrasie wrocek - Kraków w M3 CSL) a po mieście przy mocnym bucie około 15-16...

To samo mi mówił kolega - tez ma M3 SMG.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 10:07 
Forumowicz

Przy ostrym bucie 15-16 litrów w mieście. :rotfl: Więcej pali 2.5 przy butowaniu. Ciekawe czy ktoś poza właścicielami tych aut to potwierdzi, przestańcie ludziom kit wciskać bo jeszcze uwierzą Forumowym bzdurom, kupią taką M3 zamiast innego auta (bo pali niewiele) i będą płakać.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 11:11 
Pierwsze kroki

sorry, ale jeśli kwestia 18 czy 22 l/100 km ma dla Ciebie przesądzać o ekonomice zakupu M3, to znaczy, że powinieneś sobie kupić coś innego. paliwo to tylko ułamek kosztów eksploatacji tego auta, do którego wszystko jest DROGIE.

oczywiście można "dziadować" jeżdżąc na E 95 w trybie low, wymieniać części na zamienniki rodem z allegro i po roku pozbyć się kłopotu na otomoto, ale chyba nie o tej filozofii dyskutujemy na forum MIŁOŚNIKÓW bmw?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 13:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
nick napisał(a):
sorry, ale jeśli kwestia 18 czy 22 l/100 km ma dla Ciebie przesądzać o ekonomice zakupu M3, to znaczy, że powinieneś sobie kupić coś innego. paliwo to tylko ułamek kosztów eksploatacji tego auta, do którego wszystko jest DROGIE.

Hehe wiedziałem że ktoś to napisze prędzej czy później. Typowe odpowiedzi na pytanie o spalanie emek.

nick, a gdzie 330d230 napisał że to dla niego ma znaczenie 18 czy 22??
Za tak durne odpowiedzi powinno być ostrzeżenie :)

Pozatym niektórzy co oglądają M na obrazkach tworzą mity o spalaniu.

330d230, wejdz na mforum, tam nikt nie robi problemu z odpowiedzią ile pali emka i że jak o to pytasz to cie na nią nie stać. Koszty utrzymania takiego samochodu są rozdmuchane przez ludzi którzy nie mieli do czynienia z tymi autami, a niejednokrotnie koszty utrzymania takiego auta sa niższe niż 540i po właścicielu który o nią nie dbał.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 14:17 
Pierwsze kroki

GP-T1000 napisał(a):
(...)nick, a gdzie 330d230 napisał że to dla niego ma znaczenie 18 czy 22??

gdyby nie miało znaczenia to by nie pytał - no nie?

może nie wyraziłem się dość jasno w poprzednim poście - więc się poprawię:
M3 nie kupuje się raczej jako pierwszego/jedynego samochodu --> czyli --> nie jeździ się nim aż tak tużo --> czyli --> cena benzyny w całokształcie eksploatacji tego auta nie ma aż takiego znaczenia, jeżeli się chce PRAWIDŁOWO korzystać/serwisować z niego.
jeżeli mimo to, dla kogoś ma znaczenie czy auto spala 2 czy 5 litrów więcej niż X - znaczy to, że szuka samochodu nie na tej półce...

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 16:25 
Przyjaciel forum

nick napisał(a):
no nie?

No właśnie nie bo można pytać z czystej ciekawości, no nie?
A pozatym okazało się że ani 22 ani 18 nie pali tylko mniej.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 19:57 
Forumowicz

GP-T1000 napisał(a):
Pozatym niektórzy co oglądają M na obrazkach tworzą mity o spalaniu.

Tutaj jest stronka w większosci oddająca spalanie aut podczas normalnej jazdy. http://www.autoweek.nl/carbase_data.php ... 0&cache=no Dotychczas spalanie wszystkich aut jakie miałem odzwierciedlało spalanie podane na tej stronce, choć ona również potrafi zaniżać, nigdy w przeciwnym kierunku. Pokazuje jasno M3 CSL - 17,8 litra w mieście podczas normalnej jazdy, w trasie już można zejść ponizej 10 litrów, co zrozumiałę ze wzgledu na wiele czynników, ale w mieście musi swoje spalić.

Nie warto sugerować się tym, co piszą o spalaniu aut ich właściciele, większosć zaniża z wielu przyczyn. Każda Beemka nawet, 2.0 musi swoje spalić, a przy butowaniu nawet 1.8 łyknie 20 litrów. Cudów nie ma. Co do spalania M3 CSL to sama rozmowa o nim jest bez sensu, bo spalanie tego auta to jego najmniejszy problem. Rozmawiajac jednak na poważnie nie ma co się oszukiwać.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2009, 20:38 
Przyjaciel forum

Ok M3 może i spalić 25 a i nawet 30 jak barać pod uwagę tylko to co spali np podczas palenia gumy czy jeżdżenia bokiem. Ja też lubie sobie od czasu do czasu "poszaleć" ale nigdy nie wypalam całego baku na to, więc to spalanie się uśrednia.
Zabawy na torze mogą pochlonąć duże ilości paliwa.

Blanco napisał(a):
Dotychczas spalanie wszystkich aut jakie miałem odzwierciedlało spalanie podane na tej stronce, choć ona również potrafi zaniżać, nigdy w przeciwnym kierunku.(...)
Nie warto sugerować się tym, co piszą o spalaniu aut ich właściciele, większosć zaniża z wielu przyczyn.

Na spritmonitor.de też jest dużo 318is takich jak ja mam, a jakbyś przejżał to moje zaniża tam spalanie i nie iwem czemu bym miał kogoś czy siebie okłamywać co do spalania.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 14:17 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Abstrahująć od tematu, łącznie ze mną, każdy zna kogoś kto wie ile to pali bądź ma M3 a każdy pisze a nie ma M3 :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 21:40 
Pierwsze kroki

18-19 to moja 330Ci lekko spala po mieście :P M-ka będzie piła więcej :P
Chyba logiczne że M-ką nikt na autostradzie nie będzie się wlókł 140-150km/h :P tylko więcej :P Nie oszukujmy się nikt normalny nie kupuje M-ki żeby jeździć z lekką nogą :zawstydzony:

Moja noga jest bardzo ciężka dlatego silnik musi wytrzymać spore przeciążenia :P

zobacz moj¹ by³¹ : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=38415

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 10:02 
Administrator

TomKu13 napisał(a):
bardzo ciężka

Proponuję klocek pod gaz i alu nakładkę na pedała :)

Tytuł: Re: [E46] m3 - jakie jest faktyczne spalanie?
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 09:54 
Pierwsze kroki

Wiem, że wątek lekko przeterminowany ale zawsze jak czytam tego typu tematy o spalaniu popadam w zdumienie.. Osobiście mam od ponad roku 330ci E46 (3L silni kręci się do 6,5k M3 dla porównania ma 3,2L i kreci się do bodajże 7,5) i spalanie jeżdżąc normalnie (czyli na trasie bez ciągłego wyprzedania ale ze skrzyżowań do 100km/h but:-) srednie spalanie kształtuje się na trasie/małe miasto ok 10L Na czystej trasie jadąc ekonomicznie można spalić UWAGA!! mniej niż 8L (to nie żart dla potwierdzenia swych słów dodam, że wg katalogu 6,9L/100:-) ale do wartości 7,5-8 udało mi się zejść do 7 nigdy:D)
Tak więc nie potrafię zrozumieć ludzi co mówią o spalaniu rzędu 18L.. Wg. mnie jest ono możliwe tylko stojąc godzinami w korkach.. I proszę darujcie sobie wyzywanie od emerytów itp bo ja jeżdżę po swojemu. (komplet opon rzadko na sezon starcza:D) a spalanie średnie powyżej 12-13L nie miałem nigdy. Może jeżdżąc krótkie trasy, wyprzedzając bez opamiętania da się wycisnąć sporo więcej ale to jest powiedzmy ekstremum o którym z zalożenia nie mówimy. Tak samo jazdy torowej nie uwzględniamy przy tzw. średnim spalaniu, bo to po prostu do średniości ma się nijak. Reasumując wg mnie M-ki powinny palić ok 1L -2L więcej niż mój i gdybym kalkulował to do swoich wyliczeń przyjąłbym optymistycznie 12L/100 a pesymistycznie 15L/100 jednak jak zauważyli to moi poprzednicy cena paliwa to może połowa (w zależności od km/rok) w stosunku do utrzymania bieżącego.. nie mówiąc już o nieplanowanych ewentualnych awariach a właściwie to o cenach ich napraw..
P.s. Jak planujesz przemieszczać się prędkościami powyżej 150km/h (np 250km/h) to zapomnij o wszelkich normach zużycia.. Wtedy ma wir w baku każdy samochód..

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 20:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
mi E46 328i w automacie pali trasa but 12litrów (mega emerycko można zejść do 8litrów, raz zrobiłem na baku 800km), miasto średni but 15litrów więc jak ktoś pisze, że M3 pali tyle samo to mogę sie tylko uśmiechnąć

Tytuł: Re:
PostNapisane: 1 maja 2010, 08:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
nick napisał(a):

oczywiście można "dziadować" jeżdżąc na E 95 w trybie low, wymieniać części na zamienniki rodem z allegro i po roku pozbyć się kłopotu na otomoto, ale chyba nie o tej filozofii dyskutujemy na forum MIŁOŚNIKÓW bmw?

X2

PostNapisane: 1 maja 2010, 14:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i e39
Kod silnika: M52TU
KaZi napisał(a):
mi E46 328i w automacie pali trasa but 12litrów (mega emerycko można zejść do 8litrów, raz zrobiłem na baku 800km), miasto średni but 15litrów więc jak ktoś pisze, że M3 pali tyle samo to mogę sie tylko uśmiechnąć

:hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: hahahaha ale dobre!!!!!!!!!ja mam 523 i nie moge zejść poniżej 11 litrów (miasto tylko) nawet jak jade jak mega emeryt a mój brejdak ma 330Ci w automacie i na trasie pali 8 litrów!gdzie sens i logika?po prostu większy zapas mocy! :rotfl: hehehe i niech nikt nie mówi mi ze mam coś zjeb... bo mam silniczek w idealnym stanie(ostatnio go sprawdzałem pod kompem i wsio ok ;) )

PostNapisane: 2 maja 2010, 09:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
kowalsr, możesz to na polski przełożyć ?? :zdziwko:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1