BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 15:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2006, 21:56 
Forumowicz

Jesli chodzi o dzwiek to w m40 najlepiej niech w ogóle nie słychać silnika, wiec jak ma tylko poprawić się w barwie dzwieku i hałasie to dzieki :) po prostu pytałem z ciekawości o ten rodzaj filtra

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2006, 22:26 
Forumowicz

Moje BMW: 330CiC
ja osobiscie kupuje filtry KNECHT (chyba tak sie to pisze), ceny jak filtron, ale jak tkos ciekawy i ma filtrone to niech wymieni na knechta, a filtrona nie wyrzuca, jak sie oba zużyja rozetnijcie ( nowych szkoda) i sami zobaczcie ile jast materialu filtrujacego w jednym a ile w drugim....

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2006, 00:31 
Pierwsze kroki

lukas23 napisał(a):
Jesli chodzi o dzwiek to w m40 najlepiej niech w ogóle nie słychać silnika, wiec jak ma tylko poprawić się w barwie dzwieku i hałasie to dzieki :) po prostu pytałem z ciekawości o ten rodzaj filtra

jak chcesz sie przekonac ile powietrza zabiera zwykły papierowy filtr i jak się zmieni praca silnika przy lepszej przepustowości - wyciągnij na troche filtr z puszki i tak pojeździj - przez dzień nic sie nie stanie ... chyba, że gdzies jest wyjątkowo wysokie zapylenie (suche polne drogi, śląsk itp :wink: ).. to lepiej nie próbować

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2006, 22:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
kiedys mialem wkladke BMC,za duzo kombinowania i babrania przy myciu itd,wywalilem to i wsadzilem naromalny papierowy :),pozatym slyszalem ze takie filtry maja duzo mniejsza sprawnosc filtrowania,cos za cos.
teraz mam powerflux czy cos takiego :)niepamietam dokladnie:).dla mnie nie ma roznicy,byle wymieniac co 10 tysiecy.Przeciez BMW nie produkuje filtrow,zajmuje sie tym oddzielna firma.wiec w sumie tylko logo na filtrze jest bmw :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2006, 10:12 
Pierwsze kroki

PioterW napisał(a):
nie wiem jakk to jest w E36, ale z tego co pamiętam, to w E30 do M40b16 i M20b25 są takie same filtry - ostatecznie możesz jeszcze zaadaptować sobię puszkę od innego modelu

BTW - nie licz na wzrost mocy w 316 po zastosowaniu wkładki bawełnianej - może poprawi Ci się nieco dźwięk no i będziesz miał dożywotni filtr, którego nie będziesz musiał wymieniać, ale to wszystko na co możesz liczyć

koszt wkładki K&N: 160,- + olej
koszt papierowego filtra: do 30 zł

sam przemyśl czy warto

ale na silnik, na jego prace K&N negatywnie nie wpływa??? (ja planowałem kiedyœ w innym autku K&N i spotykałem się z różnymi opiniami. -,,że lepiej dla silnika to co było seryjnie" :shock:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 14:45 
Pierwsze kroki

Jak ktoś jest patriotą i chce polskie produkty, to polecam PZL Sędziszów - stara fabryka produkująca dla przemysłu lotniczego. Jakościowo dorównują zagranicznej konkurencji. Filtron i ABfilter nie ma dobrej opini.
Link do katologu
http://www.wf-sedziszow.pl/katalog_online/index.php

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 23:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
NASCAR napisał(a):
PZL Sędziszów

Ja od ładnych paru lat staram się kupować ich filtry. I w sumie cena względem jakości (albo odwrotnie, jak kto woli ;) ) jest zadowalająca.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1