BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 03:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] BMW E39 Jaki silnik??
PostNapisane: 28 lipca 2009, 09:10 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Witam kolegów,
zdecydowałem ze zamienie moje E36 na E39 w wersji Touring, tylko teraz pytanie jaki silnik wybrać zebym nie narzekał na to ze autko nie jedzie... :hyhy: na myśli mam konkretnie trzy silniki:

3 litrowy diesel,
3 litrowa benzyna,
lub ostatecznie 3,5 litrowa benzyna.

Jeśli ktoś ma autko z powyższymi silnikami proszę o przykładowe spalanie, bo rozumiem ze takie silniki będą lubiły się napić, ale w miarę rozsądku?? P.s. Do autka benzynowego nie zamierzam zakładać gazu.
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 09:21 
Pierwsze kroki

3 litrowy diesel 193KM AUTOMAT

TRASA- 7 do 9 litra na 100km (w zależności od tego jak się jedzie)
AUTOSTRADA- 8,5 litra na 100km (tempomat na 180km/h)
MIASTO - od 11 litrów w górę :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 09:41 
Forumowicz

die_go napisał(a):
3 litrowy diesel 193KM AUTOMAT

TRASA- 7 do 9 litra na 100km (w zależności od tego jak się jedzie)
AUTOSTRADA- 8,5 litra na 100km (tempomat na 180km/h)
MIASTO - od 11 litrów w górę :hyhy:

Czyli całkiem rozsądnie :]
A jak z awaryjnością tych silników? Słyszałem ze diesle od BMW są wrażliwe na słabej jakości paliwa... ze turbiny trzeba traktować należycie (nie przegrzewać)... czy coś jeszcze nalezy do ich słabych punktów?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 10:01 
Pierwsze kroki

Nie jestem mechanikiem, ale z tego co się do okoła słyszy to problemów nie ma z tymi silnikami. Należy przy tym oczywiście pamiętać i wymianach olejów, filtrów itp. Generalnie M57 to bardzo dobre jednostki (1999 - 2002 silnik roku w kat. 2,5 - 3 l). Jeżeli chodzi o czułość na słabej jakości paliwo to potwierdzam ten fakt. Raz zatankowałem na pewnej stacji (radzieckiej jak by ktoś pytał ;) ), silnik pracował bardzo nierówno. Także opałowego nie nalejesz :P . Turbina jak turbina. Należy się z nią odpowiednio obchodzić, a posłuży długo. Osobiście nie mam problemów z tymi elementami.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 10:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
3.0dA

Miasto (korki) - 9,5-10,5l (w zimie przy mrozach na krótkich dystansach gdzie ledwo silnik sie dogrzeje bywa troche ponad 11), teraz jak wakacje i ruch mniejszy to ok 9l
Trasa - 7-7,5l, nie przekraczając 120km/h unikając przyśpieszania udało mi sie raz zejść do 6l :hyhy:

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 10:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
3.0d 193KM manual,
miasto ok. 9L
trasa ok. 7L

ja osobiście polecam manuala ale to już jak kto woli ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 15:27 
Forumowicz

Dziękuje Koledzy za opinie, widzę że diesel daje dużo na plus... A jak to się dzieje z silnikami benzynowymi? Tak jak juz wspomniałem 3.0 i 3.5 litrowymi? Kiedyś widziałem E39 2,8 benzyna próbował sie przystawiać do omówionego wyżej diesla i nie miał prawa bytu bo koleś był odstawiany na każdym biegu.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 16:04 
530i polecam. Moj przyjaciel ma i autko jezdzi swietnie. Od 528 duzo lepiej. od 535 tez duzo lepiej. v8 3.5 to bezsens. pali tyle co 4.4 a nie jedzie.

Co do 530d nie mialem okazji w e39 jezdzic ale mysle ze fajny silnik. W e60 kumpla robi szal.
Ja na Twoim miejscu pomyslal bym nad tym 3.0 benzyna w manualu. Daje duzo frajdy. :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 17:27 
Pierwsze kroki

a ja mam e 39 z 3,0 d po czipie aktualnie 211 km manual spalanie trasa od 4,2-5,5 miasto przy włączonej klimie max 8,0 i przyspiesza równo mogę śmiało stanąć z benzyną 3,0 :rotfl: odnośnie e-60 w takim silniczku stanowczo odradzam modele produkowane do końca 2005- elektronika tragedia.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 18:05 
Pierwsze kroki

530 d manual, na trasie do 7l, przy niezbyt spokojnej jezdzie, a w miescie srednio ok. 7,5l, takze calkiem niezle, a przy tym duza frajda z jazdy :)! Polecam!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 18:35 
Częsty bywalec

530dA miasto (krótkie odcinki) ok12l, trasa ok 7,3l przy normalnej jeździe, przy pałowaniu spalił mi z klimą 8,5l.

Nie jestem fanem klekotów...ale 3,0d daje radę.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 15:27 
Forumowicz

rozumiem, troche mi juz rozjaśniliście w głowie :P Czyli teraz wybór między 3 litrowym dieslem albo benzyna skoro 3,5 L ciągnie ze zbiornika jak smok.... :wstyd: Trzeba pojeździć i poszukać odpowiedniego egzemplarza dla mnie ;-)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 15:41 
Pierwsze kroki

Witaj ! BMW to powinna byc benzyna ! Benyzny sa mniej podatne na awarie nie wystepuja awarie kol dwumasowych turbin wtryskow itp . a musisz to brac pod uwage gdyz kupujesz auto uzywane a na dodatek diesel ma wieksze przebiegi niz benzyna. Niesugurej sie wiec kosztami tylko paliwa spalonego. Zastanow sie na 3,0 benzyna 6 cylindrowy rzedowy motorok 230 km bardzo ekonomiczny bo lekki zostal uznany za najlepszy motor ostatnich lat .

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 15:57 
Forumowicz

i jak to się mówi... "bądź mądry i pisz wiersze" :D A tak poważnie to poprostu pojezdze sobie po ludziach którzy mają takie auta do sprzedania diesle i benzynowe i wtedy się okaże ktore mi bardziej podejdzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 16:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
po pierwsze na pewno 530i nie jeździ lepiej niż 535i każdy kto miał V8 dobrze wie co wyróżnia go od R6 dół obrotów :) Do tego 530 są dużo droższe od 530 bo to modele po lifcie :)

Ja brałbym 535i na pewno nie 10 letniego klekota nie wiadomo z jakim przebiegiem i historią :)

Spalanie w 535i masz o 3 litry większe jak w 3,0d ale serwis dużo tańszy i to też bardzo trwałe motory :) ale ogólnie brałbym 544 :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 17:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
No tak. Diesel to studnia bez dna, w takim razie dlaczego mimo że są droższe w zakupie mają taki udział w rynku? Bo wydają piękny dzwięk? :rotfl:
Zdrowy diesel nie będzie droższy w utrzymaniu od benzyniaka. Wiadomo, jak sie coś posypie to taniej wyjdzie naprawa benzyny ale kto powiedział że odrazu wszystko ma polecieć?

PS. Nie wydaje mi się żeby serwis V8 był dużo tańszy od R6 w dieslu.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 18:40 
Forumowicz

Ja mam 530d z manualem.
-spalanie: średnio pali 9 litrów( więcej prawie o 2 niż w katalogu!-no ale wiadomo jakie tam są dane) przy jeździe mieszanej( trochę trasa, trochę miasto - raczej małe, także trzeba często ruszać), klima non-stop włączona.
-serwis: popatrz np na allegro na ceny zamienników lub używanych, nie są jakieś kosmiczne znowu, poza tym silniki diesla, jak wiadomo, są wytrzymalsze od benzynowych, wytrzymują znacznie większe przebiegi(bo niby dlaczego w ciągnikach siodłowych są diesle a nie benzyny???), utrzymanie nowoczesnego benzyniaka jest podobne w kosztach do diesla. jak robiłem wymianę "części eksploatacyjnych" po kupnie samochodu to koszta nie były tragiczne(mam porównanie do Passata B5)-praktycznie te same jak przy Passacie.
-osiągi:benzyniaki mają wg katalogu lepsze przyspieszenie(530d-7,8 530i-7,1 535i-6,9) i wyższą prędkość maks.(diesel 230 a benzyny po 250) ale diesel ma sporo wyższy moment obrotowy( o 100Nm większy niż w 530i i o 65Nm w stosunku do 535i, dodam że 530d ma 410Nm) i ten moment ma lepiej rozłożony na obrotach-podane dane są dla manuali!
-weź pod uwagę ceny paliw-lepszy diesel (V-Power) a benzyna to prawie to samo, a diesel pali mniej, realnie diesel spali Ci koło 8-9 litrów a 530i powyżej 10 a 535 i powyżej 12 i więcej-mówię o spalaniu średnim przy manualu.

Ostateczna decyzja należy do Ciebie i auto najlepiej dobierz do własnego stylu jazdy.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 19:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
To Ci sie wydaje źle Biały bez urazy ale koszt samej turbiny starczy na taki seriws po którym przez 5 lat silnika typu M62 nie dotkniesz i jeszcze zostanie a wtryski gdzie?? Wystarczy zła ropa i papa oszczędności albo nieschładzanie silnika po szybkiej jeździe :) Do tego w dzisiejszysch czasach nikt nie kupuje dielsa żeby nim mało jeździc zobaczcie jakie przebiegi maja 2-3 letnie diesle nierzadko po 200 tysięcy km a ile ma 10 letni????

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 06:34 
Częsty bywalec

Zdzira 850I napisał(a):
...Spalanie w 535i masz o 3 litry większe jak w 3,0d ale serwis dużo tańszy i to też bardzo trwałe motory :) ale ogólnie brałbym 544 :)

To ile wg Ciebie pali 535??

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 08:41 
Pierwsze kroki

3.5l pali w trasie 9-10l a w mieście około 15. Średnią mam w okolicach 13 przy normalnej jeździe bez katowania ale też z sensowną dynamiką. V8 to nie tylko niesamowita kultura pracy i dźwięk ale też inne zawieszenie, moim zdaniem czuć różnice w stosunku do R6 oczywiście na plus :)
Mam 535 ponad 2 lata i w silniku zupełnie nic się nie działo, pewnie że miło byłoby mieć 4.4 ale nie przesadzajmy że to muł :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1