BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 19:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Podświetlenie zegarów nie świeci :(((
PostNapisane: 20 grudnia 2008, 18:23 
Pierwsze kroki

Witam jestem poczatkujacym uczestnikiem tego forum jak i uzytkownikiem samochodu marki BMW.

Mam problem a dokladniej chodzi o to iz nie podswietlaja mi sie zegary.Krecilem regulacja (mocniejsze podswietlenie lub slabsze) ale nic sie nie dzieje jak nie swiecilo tak nie swieci.
Domyslam sie iz jest to wina diod ale jak je wymienic i gdzie dostac odpowiednie??

A dodatkiem jak nie mam przedniego prawego kierunku a tylny jest ale mryga szybko oznacza to ze spalila sie zarowka w przednim prawym kierunkowskazie ??:D

Dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

Ostatnio edytowano 20 grudnia 2008, 21:14 przez Laska1990, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Podświetlenie zegarów w e34 nie świeci :(((
PostNapisane: 20 grudnia 2008, 18:30 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Laska1990 napisał(a):
Witam jestem poczatkujacym uczestnikiem tego forum jak i uzytkownikiem samochodu marki BMW.

Mam problem a dokladniej chodzi o to iz nie podswietlaja mi sie zegary.Krecilem regulacja (mocniejsze podswietlenie lub slabsze) ale nic sie nie dzieje jak nie swiecilo tak nie swieci.
Domyslam sie iz jest to wina diod ale jak je wymienic i gdzie dostac odpowiednie??

A dodatkiem jak nie mam przedniego prawego kierunku a tylny jest ale mryga szybko oznacza to ze spalila sie zarowka w przednim prawym kierunkowskazie ??:D

Dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

W zegarach są żarówki kupisz je albo w ASO albo w jakimś sklepie motoryzacyjnym. A co ich wymiany to ściągnij sobie książkę "Sam naprawiam BMW E34" i tam jest wszytsko dokładnie opisane jak wyjąć zegary i wymienić żarówki. Skoro kierunek miga szybciej to jakaś żarówka się spaliła i trzeba wymienić.

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, 19:28 
Forumowicz

Kolego opisz dokładniej swój problem, co dokładnie nie podświetla???
Całego kokpitu,czy samego prędkościomierza np ???
Sprawdź bezpieczniki.
Może pomogę jeśli dokładnie opiszesz problem.

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 01:39 
Pierwsze kroki

Nie podswietla calych zegarow nic nie widac ani podswietlenia obrotomierza,predkosciomierza i reszty...

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 04:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B25
Kolego, miałem to samo w e36, okazało się że to właśnie ten przełącznik od regulacji podświetlenia deski się zepsuł, wyjąłem go, przewody spiąłem na krótko i wszystko działa, także polecam zacząć tam zanim rozbierzesz pół samochodu:)

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2008, 09:16 
Forumowicz

Kolego zacznij od sprawdzenia bezpieczników, później sprawdź regulację kontrastu, on często jest przyczyną braku oświetlenia deski. Jeśli to nie przyniesie rezultatu,wtedy spróbuj spiąć na ostro kabelki od regulacji kontrastu zobaczysz czy jest podświetlenie. Może być tak ,że jeśli je zepniesz na ostro ,po zapaleniu auta i zwiększaniu obrotów będzie paliło bezpieczniki. Nie podłączałeś ostatnio radia w samochodzie???

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, 10:30 
Pierwsze kroki

Nie Radia nie podlaczalem...radio jest oryginalne bmw od nowosci :P he ok dziekuje za podpowiedzi gdy znajde chwile czasu i to napewno bedzie sporo po swietach zajrze do tego ;)
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 13:21 
Zacna persona forum

Podepne sie pod temat.
Ja mam maly proble w e34 z podswietleniem tzn co jakis czas zaczynaja migac kontrolki tzn zegary, podswieltlenie klimy itp itd. Jesli poruszam pokretlem do podswietlenia lub wlacze/wylacze swiatla problem znika jednak co jakis czas sie to pojawia. Wie ktos jak temu zaradzic?

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 17:01 
Poszukaj zanim zapytasz

bmw4woman napisał(a):
Kolego, miałem to samo w e36, okazało się że to właśnie ten przełącznik od regulacji podświetlenia deski się zepsuł, wyjąłem go, przewody spiąłem na krótko i wszystko działa, także polecam zacząć tam zanim rozbierzesz pół samochodu:)

moglby mi ktos przyblizyc bardziej ktore przewody nalezy spiac na krotko zeby to ustrojstwo swiecilo?

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 19:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
wnukus napisał(a):
Podepne sie pod temat.
Ja mam maly proble w e34 z podswietleniem tzn co jakis czas zaczynaja migac kontrolki tzn zegary, podswieltlenie klimy itp itd. Jesli poruszam pokretlem do podswietlenia lub wlacze/wylacze swiatla problem znika jednak co jakis czas sie to pojawia. Wie ktos jak temu zaradzic?

ja w swoim E34 znalazłem przyczynę problem opisuję http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... b&start=30

cytuję

"
flash napisał(a):
przelacznik kierunkow nie ma na 100% z tym nic wspolnego, napiecie sie musi tracic albo przed albo po regulatorze, moze jakies kable wam dyndaja i zwieraja sie na chwilke? macie orginalne wtyczki do radia? czy ktos cial kable i dorabial ISO? tam tez idzie podswietlanie i moze jest zle zaizolowane.

kolego flash chyba jednak ma !! w końcu doszedłem co jest powodem tej dyskoteki, niestety musze trochę z lutownicą powalczyć z przewodem masowym 6 (włącznik świateł), jest w narażonym na uszkodzenie (drgania) w miejscu, w którym jest zamontowany, jest doginany do góry (możecie to zaobserwować po wyjęciu wyłacznika) przez wyprofilowanie całej deski, na przełączniku wyciągniętym na zewnątrz wszystko jest ok po montażu na miejsce to samo, więc tylko wymiana kawałka przewodu przy wtyczce

na początku myślałem że to styki wtyczki, przeczyściłem i to samo więc po kolei kabelek po kabelku (jest ich tam 13), doszedłem do masa 6 i bingo, dlatego też znika oświetlenie kokpitu i np świateł awaryjnych, a włączając kierunek popłynął moze ciut większy prąd i załapywało (drugi węzełek na schemacie 15)

Obrazek

Obrazek

w końcu na coś się przydało "Sam naprawiam samochód" BMW serii 5"

ale problemem nie był przewód masowy 6 jak mi się wydawało tylko regulator oświetlenia niestety miałem pecha bo na dwóch miałem identycznie i wykluczyłem ten problem ale błędnie teraz wypiąłem wtyczkę zrobiłem zworkę i pełen sukces nic nie miga

więc najprościej zacząć od zworki zamiast regulatora,

P.S. teraz poszukam używanego sprawnego regulatora

kokos87 napisał(a):
moglby mi ktos przyblizyc bardziej ktore przewody nalezy spiac na krotko zeby to ustrojstwo swiecilo?

są trzy spiąć musisz dwa szare bez masowego (brązowego)

kokos87 napisał(a):
są trzy spiąć musisz dwa szare bez masowego (brązowego)

wymontowalem caly wylacznik swiatel i mam tylko jeden szaru i wtyczka z pinami od 1 do 12,ktore dokladnie pina mam zewrzec zeby swiecilo na stale?mowa tu o e30

chodzi o piny przy regulatorze oswietlenia

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Ostatnio edytowano 19 sierpnia 2009, 20:54 przez krilan, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 20:34 
Poszukaj zanim zapytasz

są trzy spiąć musisz dwa szare bez masowego (brązowego)[/quote]

wymontowalem caly wylacznik swiatel i mam tylko jeden szaru i wtyczka z pinami od 1 do 12,ktore dokladnie pina mam zewrzec zeby swiecilo na stale?mowa tu o e30

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 10:25 
Poszukaj zanim zapytasz

poradzielem sobie juz z tym problemem,gniazdo mialo zimne luty na pinach

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 10:26 
Poszukaj zanim zapytasz

poradzielem sobie juz z tym problemem,gniazdo mialo zimne luty na pinach

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]