BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 14:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] xenon świeci bardzo marnie
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:49 
Pierwsze kroki

Witam,

przeszukałem forum jednak nie znalazłem żadnego tematu dotyczącego mojego problemu. Konkretnie problemu znajomego.

Sprawa dotyczy e46 z 2003r 2.0 diesel. Otóż jego xenony świecą tak marnie, że w jadąc w nocy jest autentycznie ciemno. Patrząc od przodu na zapalone światła mijania wyraźnie widać, że świeci 1/3 żarówki od góry. W serwisie bmw skroili go za szybki, ale jak można się domyślić nie przyniosło to absolutnie żadnego efektu. Teraz chcą mu wymienić całe reflektory za jedyne 7000zł :)

Bardzo proszę o jakąś poradę, mogę wrzucić zdjęcia jak to wygląda, a może to jakaś typowa sprawa...

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2009, 06:50 przez jaacaman, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Daj fotki .

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:52 
Pierwsze kroki

tylko, że w serwisie ponoć wkładali nowe i nic to nie dało.. zaraz postaram się wrzucić...

Tytuł: ...........
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Wyczyścić trzeba soczewki. i to z dwóch stron. Dopiero potem ewentualnie wymieniac żarówki.

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 19:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
może to najgłupsze, ale może padł czujnik i światła opadły na dół

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 20:04 
Pierwsze kroki

darcyn napisał(a):
może to najgłupsze, ale może padł czujnik i światła opadły na dół

najgłupsze to nie, bo każda sugestia jest dobra, ale poziomują się chyba dobrze, bo się unoszą, chociaż nie wiem jak to ma wyglądać dobrze w e46... a może być tak że to jest bixenon i dlatego żarówka tak wygląa?

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 20:41 
Pierwsze kroki

Robiłem teraz zdjęcie ale wychodzi plama, spróbuję zrobić coś w dzień...

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 22:21 
Pierwsze kroki

Kolego mi również kiepsko świeciły rada jest taka wyczyść soczewki z jednej i z drugiej strony (u mnie były mleczne i to bardzo pogarsza), jak to nie pomaga to sprawdz odbłyśniki, moje były już troche matowe oddałem je do rgeneracji koszt około 50 zł za sztukę i światla świecą jak nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 23:09 
Pierwsze kroki

Możliwe żeby w aucie które jest z 2003 roku, a użytkowane jest dopiero od 2005 te odbłyśniki się już zużyły?

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 23:26 
Forumowicz

jaacaman napisał(a):
Możliwe żeby w aucie które jest z 2003 roku, a użytkowane jest dopiero od 2005 te odbłyśniki się już zużyły?

moja rada zmienic zarowki , w xenonach sa zarniki ktore sie wypalaja z czasem i swieca coraz slabiej , co jest nie dziwne przy jezdzie non stop na swiatlach.Mysle na 99% ze to ten problem poniewaz piszesz ze swiatla sie poziomuja wiec to chyba gra. Jak juz zmienisz podjedz na komp do kogos kumatego i niech ci podlaczy dlugie zamiast swiatel i zmniejszy moc swiecenia do 60% i wtedy beda sie swiecic tylko dlugie czyli zwykle zarowki.Oczywiscie w nocy normalnie wlaczysz xenony , powiesz co chcesz specowi on bedzie wiedzial o co lata.

Co do czyszczenia soczewek to nie bardzo mi sie wydaje zeby to bylo przyczyna w tak mlodym aucie no chyba ze jest popowodziowe :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 01:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
A może lampy słabo masują?Czasami dzieje sie tak w zwyklych lampach ze jedna swieci ok a druga zółto i slabo wtedy najczesztszy problem to masa.moze i tu słabo masuja obydwie lampy

Tytuł: ........
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 07:07 
Zacna persona forum

Ja mam auto z 2005 roku z przebiegiem `120tys model e61. Auto jest sprowadzone z włoch, i miało mleczne soczewki. Skurzone były również odbłyśniki. Przed zakupem, samochód był w dwóch ASO w celu potwierdzenia bezwypadkowości itd. Dość mocno opiaskowany miałem tez przedni zderzak. Po wyczyszczeniu soczewek i odbłyśników światła świecą jak nowe. Podjechałem też na polerkę aby zeszlifować warstwę opiaskowania na osłonach. Znam dwa przykłady w których goście mieli ten sam problem co ja. Jeden wymienił lampy, drugi wyczyścił(auta były z 2004 e60).We wszystkich przypadkach były to reflektory xenonowe (nie bixenony) - skrętne.

dodam jeszcze że mam kontakt z handlarzem od beemek z poznania, który mówi że standardowo zanim sprzedadzą auto (mowa akurat o modelach e60) wymieniaja lampy bo kiepsko świecą. Natomiast nie twierdzę że akurat tak jest w kolegi beemce, niemniej taniej chyba sprawdzić czy soczewki są czyste, niż od razu pchać się w koszty i wymieniać żarniki, bo mowa o oryginałach bo podróby to szajs.A to juz koszt 500zł za kpl.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2009, 07:17 
Zacna persona forum

Dodam jeszcze że soczewki były zakurzone najbardziej od strony kloszy a nie od strony silnika, dopiero po dotknięciu soczewki okazało sie że sa bardzo brudne, ponieważ ten nalot mleczny był tak równomiernie rozłożony że wydawało sie że tak ma być. Lampy wyciągnąłem, ale zajeło mi to cały dzionek, bo ciężko było dojść do nich.Jak ktoś będzie zainteresowany jak wyczyścić soczewki w e60 od kloszy nie rozbierając lamp to mogę pomóc.NIemniej to chała aby w takim młodym aucie tak się szybko brudziły. Myslę że jest to większy problem, ale ludzie nie zwracaja na to uwagi- poprostu świecą to świecą. W toyotach avensis z koleji soczewki matowieją w xenonach do tego stopnia że trzeba reflektory wymienić. NIe da sie ich wyczyścić.ALe to juz inny temat.

pozdrówki

Tytuł: Re: [E46] xenon świeci bardzo marnie
PostNapisane: 27 stycznia 2011, 13:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 530xd
Wybaczcie prosze ogrzewanie kotleta ale...jak wyczyscic soczewke xenonu w e60 BEZ rozbierania reflektora (pytanie do kolegi BARNABY).
pozdrawiam,
//M

Tytuł: Re: [E46] xenon świeci bardzo marnie
PostNapisane: 27 stycznia 2011, 21:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
zaloze sie ze masz zmatowiale odblysniki. To jest najczestszy problem w xenonie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1