BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 21:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 14:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20
Traktorzysta789 napisał(a):
tez mam taki sam problem. tak samo tez mialem na zimowkach wiec nie sadze ze to wina kol.poza tym kierownice trzeba troche pod katem trzymac w czasie jazdy na wprost.samochod nie bity wiec nie wiem. pojade dzisiaj na przeglad zawiasu i zrobie zbierznosc. jak to nie pomoze to nie wiem. ale na pewno nie jest to normalne zachowanie na naszych drogach.jazda po prostej i rownej.wysmienita chociaz troche dziwnie reaguje na lekkie skrecanie..na gwałtowne juz ok. ale jazda po koleinach to tak jakby sam jechal specjalnie tam gdzie jest dziura ..wystarczy lekko najechac na studzienke i ma sie wrazenie ze przeskakuje caly samochod w strone dziury. jezdzilem juz wieloma samochodami i podobne zachowanie mialem tylko w fiacie uno przy ponad 120km/h na porzadnych koleinach wiec to nie jest normalne...;/

Odezwij sie koniecznie jak zbadasz usteskę. Ja z powodu tych dolegliwosci buni wymieniłem tuleje na nowe LEMFORDERa niby jest troche lepiej ale walenie przy wjechaniu w jakas studzienkę zostało no i kierownicą tak samo jak ty musze trzymac ją pod katem ok 5st w prawo. ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 15:24 
Częsty bywalec

Kod silnika: M43TU
codo kierownicy to mozna stawic ja na wprost za pomoca koncowek drązka :) podjedz do warsztatu gdzie robia geometrie to ci to ustawia jak trzeba ( ta kierownice )

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 15:55 
Forumowicz

dzisiaj bylem w warsztacie ale umowilem sie na poniedzialek na rano bo miejsc nie bylo a czekac nie mialem czasu..w poniedzialek dam znac co tam odkryli mechanicy:p jeszcze powiedzcie koledzy jaki jest koszt tych tulei wahacza z przodu.. ?? oprocz tego zadnych stukow osobiscie nie słysze w czasie jazdy..troche czasem lubi stuknac lekko jak sie manewruje na parkingu. nie wiem czy to moze byc powiazane z tymi dolegliwosciami. opony od razu odrzucam bo zmienialem ostatnio kola na inne i nic sie nie zmienilo.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 08:40 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
To i ja sie podlaczam pod problem. Nic nie stuka, nic nie puka, jezdzi sie w porzadku, ale jak przyjdzie do pokonania nierownosci lub ew. jakiejs dziury to szarpie, drzy mi kierownica :zdziwko: Oponki jak u kolegi 195/65/15 ..
Tuleje wahacza wymienione 6-7 tys km temu

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 09:30 
Forumowicz

Witam, ja również dopisuję się do tematu bo problem taki jak u kolegi wyżej. Wymieniona przekładnia kierownicza i kolumna. Poprawy zero:( Na przeglądzie sprawdzali tuleje i niby są OK. Strasznie irytująca sprawa, bo wkońcu mamy ładne autka a tu taki babun psuje całą przyjemność z jazdy... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 12:30 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47 D20
marver napisał(a):
codo kierownicy to mozna stawic ja na wprost za pomoca koncowek drązka :) podjedz do warsztatu gdzie robia geometrie to ci to ustawia jak trzeba ( ta kierownice )

Dzięki za info. Jak przyprowadzałem ja od szfabów to było idealnie z zawieszeniem cud miód malina po nie całym roku jazdy po naszych pierd... drogach wszystko mi sie zaczyna powoli wybijać :/ k... jeb... prostytutki tyle kasy płacimy w podatku za wachę na drogi a jak robili dziadostwo tak robią.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 10:55 
Forumowicz

byłem dzisuaj na badaniu zawiasu i facet powiedzial ze jest jak nowe wiec to nie moze byc przyczyną. czytajac forum bylem pewny ze to tuleje wahacza bo jak sie jechalo to az pot lecial z glowy na nierownosciach. okazało sie jednak po zrobieniu zbierznosci ze kola jada sobie kazde w inna strone i po ustawieniu jest jak nowy..tak jak wczesniej bylem rozczarowany zwiasem w bmw to teraz jestem zachwycony:). pozdrawiam i radze pojechac do dobrego warsztatu na sprawdzenie jak ktos ma takie objawy. polecam wiśniewskiego w Lublinie na czechowie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 16:42 
Forumowicz

hmm, ja niby zrobiłem zbierzność i to w dobrym zakładzie i to nie pomogło.
A czy kąty mogą mieć na to wpływ? Bo tak podejrzewam...w przyszłym tygodniu planuję właśnie taki zabieg i wtedy się zobaczy, bo to już chyba ostatnia rzecz do sprawdzenia... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 17:59 
Forumowicz

nalezy sie male sprostowanie. a wiec. po pierwsze NIE POLECAM wisniewskiego w lublinie bo po tych dolegliwosciach ktore opisywalem pojechalem tam na przeglad zawieszenia. po tym powiedziano mi ze jest wszystko ok wiec zdecydowali ze trzeba bedzie zrobic zbierznosc. wszystko fajnie pieknie ale po zrobieniu tej zbierznosci jezdzilo sie dobrze jakies kilka dni.. potem znowu wrocilo to wszystko. pojezdzilem chwile az zdarzylo mnie to doprowadzic do szału i pojechalem do innego zakładu. perfect-car w kol. dąbrownicy i tam powiedziano mi ze po pierwsze wisniewski mnie zrobil w jajo a po drugie ze mam do wymiany sworzen prawy(czyli cały wachacz w e46) i 2 tuleje tylne przednich wachaczyi maglownice. wiec zbierznosc zrobile wlasciwie tylko po to zeby wyjechac z warsztatu od szanownego wisniewskiego i wjechac pare razy w dolek zeby zbierznosc sie poszła je....;/ dzisiaj odebralem samochod z wymienionymi czesciami zawieszenia (maglownicy nie dalo sie zregenerowac!! wiec nadal mam stara w aucie). po tym zabiegu jest lepiej. jednak dalej slychac stuki przy skrecaniu ostrzejszym (na bank maglownica) i nadal czuc jednak nierownosci na kierownicy. kazda dziurke przenosi na kierownice..w prowadzeniu jest lepiej bo juz tak nie rzuca autem ale nie czuje sie komfortowo jak nie mam poczucia samochodu. musze jak najszybciej zdobyc jakas maglownice do e46. najlepiej po regeneracji i na gwarancji . jak ktos ma to prosze pisac:)

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 18:09 
Forumowicz

aha jeszcze powiedzcie koledzy czy to szarpanie kierownica na nierownosciach to moze byc wina maglownicy?

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 19:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
no wlasnie mialelem juz pisac.....
czy to szarpanie kierownica na nierownosciach to moze byc wina maglownicy?
- bardzo duze prawdopodobienstwo.... maglownica w bmw to slaby punkt...mozesz miec luz na listwie maglownicy i bedzie szarpalo kierownica... nie jestem jasnowidzem ale na 90% obstawiam magiel

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 21:16 
Forumowicz

Ja wymieniłem magiel ale to nic nie pomogło :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 21:41 
Częsty bywalec

kropp napisał(a):
Ja wymieniłem magiel ale to nic nie pomogło :kwasny:

sie nie dziwie , drzenia nic do tego nie maja ... jak masz luz na maglu to slychac wyrazne stuki a nie drzenia kierownicy

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 11:35 
Forumowicz

teraz juz w zawieszeniu mam wszystko ok ale magiel jest do wymiany. wiec to chyba musi byc to. po wymianie elementow zawiasu jest lepiej ale auto dalej przy najechaniu w dziure dziwnie sie zachowuje. niepewnie. i wszystko czuc na kierownicy jakbym mial ja przymocowana do koła ktore wjezdza w dziure..stukanie tez jest ale to wiadomo ze wina magla.. szczegolnie pojawia sie przy wjezdzaniu lub zjezdzaniu z kraweznikow lub gwałtownych zakretach czy tez manewnowaniu na parkingu.. charakterystyczny dzwiek gdzies z tamtych okolic układu kierowniczego . dodam ze ten magiel ktory mam teraz jest taki ze sie juz do regeneracji nie nadaje wiec mam nadzieje ze to on strwarza takie sytuacje... nowy. tj regenerowany z gwarancja juz jedzie do mnie

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 12:17 
Częsty bywalec

tez wzialem z regenracji ... 2 miechy i odeslalem ... czekam na nastepna :) baw sie :) widze ze mas zten sam kosmos co ja :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 12:19 
Forumowicz

mialem podobny problem ( opony 235/40/19 ) i po wymianie tylnych tulej wachacza bylo lepiej ale zupelnie zajebiscie bylo po wymianie WACHACZA TYLNEGO KOLA

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 16:39 
Forumowicz

gosc4x4 napisał(a):
mialem podobny problem ( opony 235/40/19 ) i po wymianie tylnych tulej wachacza bylo lepiej ale zupelnie zajebiscie bylo po wymianie WACHACZA TYLNEGO KOLA

Tylnego? u mnie wyrażnie czuć że kiedy PRZEDNIE koło najedzie na nierówność szarpie kierownicą.

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 17:14 
Forumowicz

w moim przypadku kierownice szarpalo w lewo i po wymianie prawego tylu uspokoilo sie , jest to suma wszystkich luzow

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 17:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
szczegolnie pojawia sie przy wjezdzaniu lub zjezdzaniu z kraweznikow

no nie dziwie się ze maglownice tak szybko padają
na własne życzenie zabijacie swoje zawieszenie a później na forum POMOCY szukacie
w polsce mamy takie drogi jakie mamy i trzeba się dostosować do tych warunków
na polskich drogach to tylko walec drogowy może się czuć pewnie

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2009, 17:26 
Forumowicz

andrzej520 napisał(a):
na polskich drogach to tylko walec drogowy może się czuć pewnie
niesadze :hyhy:
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1