BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 15:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Swap z m54b22 na m54b30
PostNapisane: 29 października 2009, 16:56 
Pierwsze kroki

Tak jak w temacie.Dużo będzie roboty przy takiej zamianie ? Trzeba zmieniać skrzynię, sprzęgło i reszta podzespołów czy może zostać ta co jest( gdzieś słyszałem że podobno są te same podzespoły a auta różnią się tylko pojemnością) jaki może być przybliżony koszt takiej zabawy ?

Ostatnio edytowano 29 października 2009, 22:35 przez capt66, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, 18:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Taka wymiana to prosty SWAP.
Skrzynia może zostać sprzęgło póki co na razie też ale musisz się liczyć z tym,że długo nie wytrzyma bo jest inne.
Do SWAPA potrzebujesz silnik komputer stacyjkę i EWS i ewentualnie właśnie to sprzęgło.
Przy M54b30 hamulce też są większe ale twoje dadzą sobie rade.
Jak byś był z Wawy zrobili byśmy Ci to w granicach 1000zł a części to jak już kupisz taki komplet na swapa 4000zł-5000zł bez sprzęgła i hamulców.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 18:03 
Pierwsze kroki

dzięki za odpowiedź widzę że można śmiało wejść w taki projekt bo koszta są do przyjęcia a i zostanie żeby dołożyć później kolektor do tego silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, 19:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 coupe
Kod silnika: m52
Też się przymierzam do takiego swapu tylko mój silnik to m52tub25 i coś mi sie wydaje,że będą problemy z instalacją elektryczną (inna wiązka niż w m54) :kwasny: wie ktoś coś na ten temat?

Tytuł: Re: [Exx] Swap z m54b22 na m54b30
PostNapisane: 3 września 2010, 20:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
witam.chcialbym powrocic do tematu.przymierzam sie caly czas do zakupu bmw.myslalem o e36 328i lub e46 328i lub e36 i swap wlasnie na m54b30.e36 wybral bym dlatego ze chyba lepiej nadaje sie do szalenstw bokiem.tutaj chyba nie ma problemu ze szpera jak w przypadku e46.ciezko kupic ladne 328 stad pomysl na swap i mocniejszy silnik.jestem kompletnie zielony wiec licze na wasza pomoc.czy wszystkie budy e36 maja taka sztywnosc i wytrzymalosc?do wszystkich mozna wlozyc silnik 3.0?obojetne z jakim silnikiem mozna kupic takie e36 czy przy ktoryms bedzie prosciej przerobic?co musze dokladnie zmienic zeby auto bylo kompletne i prawidlowo jezdzilo na tym silniku?jaki moze byc koszt czesci i robocizny przy swapie na m54b30?z gory dziekuje za wyrozumialosc i odpowiedz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1