BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy warto zamienić e36 na e34 ??
PostNapisane: 2 listopada 2009, 17:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
witam bujam sie już drugą e36 ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl by zamienić ją na e34 czy warto czy nie jest to krok wstecz ?? w końcu konstrukcyjnie jest to starszy model ale z wyższej półki ?? myślę o silnikach od 2,5 w górę najchętniej 3,0 V8, z drugiej strony ciężko jest znaleźć zadbany egzemplarz, proszę o radę osoby które miały i e36 i e34 jakie plusy i minusy, z góry dzięki pozdrawiam :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 17:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Czy ja wiem czy starszy E-34 od 1988 a E-36 od 1990 dużej różnicy nie ma do tego jak sam napisałeś E-34 to model o półkę wyżej i siedząc w E-34 czuć ta półkę wyżej po samej jakości wykonania choćby... Co do silnika 3,0V8 to dobry motor do tej budy.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 17:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
Zdzira 850I napisał(a):
Czy ja wiem czy starszy E-34 od 1988 a E-36 od 1990 dużej różnicy nie ma do tego jak sam napisałeś E-34 to model o półkę wyżej i siedząc w E-34 czuć ta półkę wyżej po samej jakości wykonania choćby... Co do silnika 3,0V8 to dobry motor do tej budy.

w e34 przodowi i desce bliżej do e30, e32 niż e36 stąd moje pytanie o krok do tyłu

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 17:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
no to zależy co lubisz ja wolę deskę z E-34 lub E-32 jak E-36 zwłaszcza, że gołym okeim widać różnice w jakości wykonainia :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 18:16 
Forumowicz

Bartsson, popatrz na to a sam sobie odpowiesz na pytanie ;)
nasze zwykle e36 nawet nie leżały koło e34 Piter-a
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10432373

jak tylko chcesz kupic to ja bym sie na twoim miejscu nie zastanawiał,żałuje ze nie dysponuje gotówką zeby dołorzyc do mojej :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 20:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Zdecydowanie warto. e34 bije e36 pod każdym względem. Problemem jest to, że ciężko znaleźć ładny egzemplarz. Aha, jeżeli chcesz zmienić z e36 i nie odczuć kroku wstecz to szukaj modeli od 95 roku.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Bartsson napisał(a):
Zdzira 850I napisał(a):

w e34 przodowi i desce bliżej do e30, e32 niż e36 stąd moje pytanie o krok do tyłu

Deska E36 to krok do tyłu, jako całość to nie będę decydował, bo zaraz się zrobi afera. Ogólnie E34>E36 i nie tylko chodzi o różnicę klas.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł: Re: czy warto zamienić e36 na e34 ??
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:52 
Bartsson napisał(a):
ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl by zamienić ją na e34 czy warto czy nie jest to krok wstecz ??

Prawda jest taka, że oba to już leciwe auta, ale ładnie utrzymana e34 nie jedno oko ucieszy. 5-tki to ponad czasowe auta, e36 jeszcze w cabrio, albo ew. Coupe wygląda ciekawie, sedan ginie wśród miliona innych aut. To z ogłoszenia powaliło mnie zupełnie. Dwadzieścia koła i można zadać szyku jak mało czym :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 535i Automat
Kod silnika: M30B25
Mam obecnie 3 szt. e34 i na pewno nie zamienił bym żadnego na e36. tak jak już ktoś pisał mimo starszej konstrukcji jakość wykonania i komfort jazdy starszą piątka to bajka w porównaniu z e36. :) Do tego kupujesz jakąś 525 24v albo 535i na ful wypasie i śmigasz jeszcze parę ładnych lat. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:02 
Rafał525 napisał(a):
e34 bije e36 pod każdym względem.

:zdziwko: :znudzony: :zakrecony:

zalety e36 to prowadzenie, mniejsza masa i lepsze osiągi przy tych samych silnikach, niższe koszty eksploatacyjne.

Dlatego warto moim zdaniem korzystać z dobrodziejstw jakie daje e34 w postaci większych niż w e36 silników.

Nie przesadzajcie już z tą jakością i nie wiadomo czym, to jest kwestia bardziej własnych preferencji, e34 to jednak nie e32

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:26 
Przyjaciel forum

A E36 to nie E34. :]

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
E34 to dziadek pradziadek :) Mechanika E28 tyle że w nowej budzie... E36 jest na pewno duuużo nowocześniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 22:43 
Przyjaciel forum

No nie do końca tak musi być, jednak w E34 były nowocześniejsze motory niż w E28, zawieszenie jest pospolite dość, ale w E36 też. Po części jednak masz rację, siłą rzeczy tak musi być.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 23:02 

jiGsaw napisał(a):
No nie do końca tak musi być, jednak w E34 były nowocześniejsze motory niż w E28, zawieszenie jest pospolite dość, ale w E36 też. Po części jednak masz rację, siłą rzeczy tak musi być.

Ale na początku jak weszło E34 to różnica była jedynie w wyglądzie i paru elektronicznych bajerach, dopiero później doszły silniki 24v. E36 ma się nijak do E30.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 10:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Fryderyk napisał(a):
zalety e36 to prowadzenie, mniejsza masa i lepsze osiągi przy tych samych silnikach, niższe koszty eksploatacyjne.

Zaletą każdej beemki jest prowadzenie, mniejsza masa??- jaka to zaleta, osiągi od silnika 2,5 w obu przypadkach już bardzo zadowalające, niższe koszty eksploatacji- miałem obydwa modele i nie zauważyłem, utrzymanie obu aut jest tanie. Mówię tutaj o normalnej jeździe a nie o sportach gdzie wiadomo że takie rzeczy jak mniejszy i lżejszy samochód ma znaczenie.
Bobby_Valentino napisał(a):
E36 jest na pewno duuużo nowocześniejsze.

Ja to nowoczesność widzę tylko w tym, że e36 ma klimę automatyczną z wyświetlaczem i kierownicę od M-pakietu taka jak w e39 i w modelu po ostatnim lifcie ma 4 poduszki. Poza tym nie widzę nic nowocześniejszego.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 10:17 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b20
za żadne skarby nie zamienił bym e34 na e36 czy przedliftowe e39. e34 to klasyk podobnie jak e30. za kilka lat e34 będą rzadkością na ulicach, podobnie jak teraz e28

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 10:18 

Rafał525 napisał(a):
Ja to nowoczesność widzę tylko w tym, że e36 ma klimę automatyczną z wyświetlaczem i kierownicę od M-pakietu taka jak w e39 i w modelu po ostatnim lifcie ma 4 poduszki. Poza tym nie widzę nic nowocześniejszego.

No cóż ja bym powiedział że pierwszą nie archaiczną piątką jest E39. E12 była pierwsza i na niej bazowała E28, zmieniono trochę zawieszenie, zmniejszono trochę wagę, nie znacznie wygląd i dorzucono parę bajerów elektrycznych. E34 nie zmieniono nawet zawieszenia ani układu kierowniczego jedynie nałożyli na to nową budę :)

E36 to kompletnie nowa konstrukcja nadwozia, podwozia, niema co porównywać z moim zdaniem archaicznym E34.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 12:33 
Rafał525 napisał(a):
Zaletą każdej beemki jest prowadzenie,

chcesz twierdzić, że lepsze prowadzenie, to lepsze prowadzenie i nie jest to stopniowane? albo, ze e34 się równie dobrze prowadzi, jak e36? dobre żarty.

Rafał525 napisał(a):
mniejsza masa??- jaka to zaleta

z tym to już w ogóle się nie da dyskutować :wstyd:
Bobby_Valentino napisał(a):
No cóż ja bym powiedział że pierwszą nie archaiczną piątką jest E39. E12 była pierwsza i na niej bazowała E28, zmieniono trochę zawieszenie, zmniejszono trochę wagę, nie znacznie wygląd i dorzucono parę bajerów elektrycznych. E34 nie zmieniono nawet zawieszenia ani układu kierowniczego jedynie nałożyli na to nową budę :)

E36 to kompletnie nowa konstrukcja nadwozia, podwozia, niema co porównywać z moim zdaniem archaicznym E34.

i tyli, tak jak mówi Bobby i nie ma się co spalać nad własnymi preferencjami, bo mało kogo to interesuje, jak się pyta, czy warto zmienić, tylko nad faktycznymi różnicami, bo i tak kolejny potencjalny nabywca sobie to sam oceni czego tak naprawdę chce.

bnd07 napisał(a):
za żadne skarby nie zamienił bym e34 na e36 czy przedliftowe e39.

To jest już fanatyzm, a nie zdrowy rozsądek, nie wierzę, że tak łatwo by Ci to przyszło powiedzieć po obejrzeniu Frankowego przedliftowego sedana, bynajmniej nie chodzi mi o sam silnik. Jeśli nawet tak, to fanatyzm, po którym obiektywnej opinii dla innego przyszłego usera spodziewać się nie można.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 12:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
No tak ale czy ta cała "nowoczescość" E36 vs E34 coś daje w czasie jazdy>?
Da się ja jakoś odczuć?
Przepaść widze pomiędzy moimi E30 a E46 ( choć dam sobie głowę uciąć,że ta cała nowoczesnośc 46tki odbije się jej czkawką za 20 lat i nie ma bata żeby dotrzmała tak sędziwego wieku w takim stanie jak moje E30)
Jadąc E36 widzę tylko inną deskę rozdzielczą i nic po z a tym a jakość wykonania jest lepsza w E30 pod każdym zwględem.
E36 pewnie lepiej się prowadzi...choć nie miałem porównania podczas ostrej jazdy a przy codziennej normalnej jeździe nie widze różnic.
Takie auta jak E34/E30/E32 powinno kupować się sercem a nie patrzeć na zaawansowanie technologiczne czy koszty eksploatacji.

E36 nigdy mi nie pasowała ale nie twierdze,że jest to złe auto....
Ładne E34 chętnie bym przygarnął.

Kup to co Ci się bardziej podoba..za jakiś czas i tak zmienisz auto ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 12:51 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b20
Fryderyk napisał(a):
To jest już fanatyzm, a nie zdrowy rozsądek, nie wierzę, że tak łatwo by Ci to przyszło powiedzieć po obejrzeniu Frankowego przedliftowego sedana, bynajmniej nie chodzi mi o sam silnik.

fanatyzm :zdziwko: czy raczej każdy broni swego ;)

widziałem wiele przedliftowych e39 i dla mnie, podkreślam "dla mnie", bez "uliftowienia" to auto jest brzydkie. ale nie otb w tym temacie

e36 też miałem okazje jeździć i nie widziałem przepaści pomiędzy m50b20 w trójce i e34.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1