BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Problem z silnikiem
PostNapisane: 18 listopada 2009, 00:56 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M42B18
COUPE napisał(a):
Znajduje sie on na listwie wtryskowej, od strony chłodnicy... ;)

dziękuję
Czy mogę po prostu wyjąć stary regulator i zamontować nowy czy muszę pamiętać o czymś ważnym(rozumiem,że nowy regulator ma być taki jak ori,3.0 bara wg realoem)?

Mefiu napisał(a):
Nie wiem jak w innych silnikach ale w m40 nalezy sprawdzic czy w wezyku zaznaczonym na zolto nie ma paliwa. U mnie wlasnie to byla przyczyna.

Tak sprawdza się czy regulator jest dobry,czy może w przypadku kolegi Mefiu,to,że w wężu było paliwo to tylko zbieg okoliczności?pozdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 listopada 2009, 01:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
bidsko napisał(a):
dziękuję
Czy mogę po prostu wyjąć stary regulator i zamontować nowy czy muszę pamiętać o czymś ważnym(rozumiem,że nowy regulator ma być taki jak ori,3.0 bara wg realoem)?

Jedynie to tylko przy zakładaniu nowego, żeby ładnie gumowy o-ring ładnie wszedł na swoje miejsce...

Z tego co pamiętam, w tym wężyku powinno sie znajdować tylko i wyłącznie samo powietrze, a po jego zdjęciu (na włączonym silniku) jest charakterystyczne psssssss..... ( z początku najbardziej słyszalne dla ucha...)

Na początek sprawdź czy ten wężyk wychodzący z tego regulatora jest cały :hyhy: , ja już go u siebie wymieniałem, ponieważ zauważyłem ze jest sparciały i w jednym miejscu nawet pęknięty... ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 18 listopada 2009, 01:11 
witam mam bmw 316i e36 93 rok z gazem. po zgaszeniu auta nie zapalił. wysiadł centralny zamek pompka paliwa sie nie odzywa.podobno przekaznik jest dobry a bezpieczniki całe.nie ma sygnału z przekazników od gazu.no i oczywiscie nie ma tez iskry. podpiecie pod kompa nic nie dało bo praktycznie nie było sygnału z komputera w aucie.co to moze byc??? czyzby komputer padł???

PostNapisane: 18 listopada 2009, 01:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
wieśko85 napisał(a):
witam mam bmw 316i e36 93 rok z gazem. po zgaszeniu auta nie zapalił. wysiadł centralny zamek pompka paliwa sie nie odzywa.podobno przekaznik jest dobry a bezpieczniki całe.nie ma sygnału z przekazników od gazu.no i oczywiscie nie ma tez iskry. podpiecie pod kompa nic nie dało bo praktycznie nie było sygnału z komputera w aucie.co to moze byc??? czyzby komputer padł???

Poszukaj i posprawdzaj bezpieczniki od instalacji gazowej, często spalony bezpiecznik instalacji gazowej koliduje w elektryce auta... (przy błędach warsztatów montujacych lpg) nawet sie zdarza ze auto nie chce w takiej sytuacji odpalić na PB... ;)

Oprócz tego posprawdzaj dokładnie wszystkie bezpieczniki, najlepiej poprzez jakąś probówkę... I poruszaj wiązkami kabli przy wtykach (pod maską, i pod tablicą rozdzielcza...), być może coś zaśniedziało i nie łączy...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:22 
Forumowicz

COUPE napisał(a):
Z tego co pamiętam, w tym wężyku powinno sie znajdować tylko i wyłącznie samo powietrze, a po jego zdjęciu (na włączonym silniku) jest charakterystyczne psssssss..... ( z początku najbardziej słyszalne dla ucha...)

sprawdzałem dzisiaj,w wężyku paliwa nie ma,a jak go zdejmę przy włączonym silniku słychać właśnie takie psss...to znaczy,że regulator mam dobry?
Kusi mnie jeszcze odłączenie przepływki na zapalonym silniku,ale później trzeba będzie jechać na kompa i kasować błąd,tym bardziej nie wiem czy warto bo miesiąc temu podpinałem auto pod komputer i nie pokazał błędu ani sondy ani przepływki.Poradźcie coś..

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:34 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 49&start=0
Jesli w wezyku nie ma paliwa i slychac delikatne syczenie to regulator sprawny. Wiec moze cos z przepustnica jezeli krokowy i przeplywka wykluczona.

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:39 
Forumowicz

Generalnie to falował tylko po odpaleniu,3 razy i spokój,nieważne czy ciepły czy zimny.Wyczyściłem krokowca to po odpaleniu dłuższą chwilę nie mógł się uspokoić,później było ok i teraz jest loteria,raz normalnie odpali i trzyma obroty,raz faluje po odpaleniu a czasami faluje dłuższą chwilę.Przepływka chyba sprawna skoro na kompie błąd nie wyskoczył,nie wiem.Krokowca wymieniać?

PostNapisane: 18 listopada 2009, 14:46 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 49&start=0
Jesli masz jakiegos znajomego ktory ma taki sam motor to mozesz sprobowac podmienic krokowca i przeplywke i ewentualnie regulator jeszcze dla pewnosci. ;)

Dodam tylko ze z tego co pamietam u mnie nie zawsze w tym wezyku od regulatora bylo paliwo. (Ja przy wymienie regulatora czyscilem takze krokowca i przeplywke)

Ja bym sie skupil na ukladzie dolotowym i dokladnie sprawdzil wszystkie wezyki idace do przepustnicy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1