BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] wszystko na temat 18'' felg
PostNapisane: 26 listopada 2009, 21:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: czorne e36
Kod silnika: m52b28
Witam serdecznie :) Choc dlugo jestem juz zarejestrowany to moj pierwszy post. Dodam tylko ze ilekroc mialem jakis problem z moim e36 to zawsze na tej stronie znalazlem odpowiedz, dzieki :padam:

A teraz moje pytania na ktore nie udalo mi sia znalesc jednoznacznych odpowidzi:

Stalem sie wlascicielem 18'' felg z oponami (225/40 przod i 255/35 tyl) i interesuja mnie dwie rzecz:

1. Jak to jest ,ale tak na prawde bo na forum widze wiele e36 na 18",(prosze o odpowiedz tylko osoby ktore mialy lub maja takie kola na mniej wiecej takich oponach). Czyli czy da sie jezdzic po polskich drogach- czy jesli bede ostrozny to nadal bardzo beda mi grozic bable na oponch , pokrzywione felgi i wachacze??? Jak jezdzic zeby dalo sie auto uzytkowac na codzien? Dodam ze auto mam na standartowym zawieszeniu..

2. Jakie cisnienie trzymac w takich oponach?Ogolnie interesuje mnie wszystko na ten tematy :zakrecony: ..

P.S Jesli cos zrobilem zle to przepraszam :niepewny: poprawie sie :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] wszystko na temat 18'' felg
PostNapisane: 27 listopada 2009, 08:46 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
To czy felgi będą się krzywiły zależy od tego jakiej są firmy... to jak szybko padnie Ci zawias zależy od tego jak będziesz jeździł.... pojeździsz pół roku i sam wszystko zrozumiesz... :hyhy:
Nauczysz się na swoich błędach :P i proponuję założyć gwint... lub utwardzić zawias by koło nie ocierało o nadkola przy pewnym obciążeniu...

Obrazek

PostNapisane: 27 listopada 2009, 10:02 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57TU2
whucrew napisał(a):
Stalem sie wlascicielem 18'' felg z oponami (225/40 przod i 255/35 tyl) i interesuja mnie dwie rzecz:

1. Jak to jest ,ale tak na prawde bo na forum widze wiele e36 na 18",(prosze o odpowiedz tylko osoby ktore mialy lub maja takie kola na mniej wiecej takich oponach). Czyli czy da sie jezdzic po polskich drogach- czy jesli bede ostrozny to nadal bardzo beda mi grozic bable na oponch , pokrzywione felgi i wachacze??? Jak jezdzic zeby dalo sie auto uzytkowac na codzien? Dodam ze auto mam na standartowym zawieszeniu..

2. Jakie cisnienie trzymac w takich oponach?Ogolnie interesuje mnie wszystko na ten tematy :zakrecony: ..

Po pierwsze: gratuluję zakupu!

A teraz:
Ad. 1 - cały poprzedni sezon letni przejeździłem na 225/40R18 z przodu i 235/40R18 z tyłu. Felgi są nadal proste (jeżdżenie po Krakowie i trasy po PL) i nadają się na następny sezon - bez bąbli na oponach. Jedyne co to moja małżonka zahaczyła krawężnik delikatnie i jedna felga ma mały uszczerbek - przy wyższym profilu pewnie by się to nie stało... Spokojnie da się jeździć po polskich drogach - chociaż jeśli chodzi o wygodę, to ja swoje sprzedaje i zamieniam na 17" - przeszło mi już zauroczenie 18" i wolę się bardziej komfortowo toczyć...

Ad. 2 - 255/35R18 nie wiem. W przednich mam 2,9 bar.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam,

Piotr

PostNapisane: 27 listopada 2009, 23:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
o żesz... 2.9 to troche chyba za dużo... ja jeżdże na 225/40/18, teraz zakładam 215/40/18 bo chce niżej opuścić bryke i troche poszerzyć, ciśnienie przód daj sobie 2.2 a tył 2.4 wystarczy, ja jeżdże po bardzo dziurawym mieście, kolein tutaj nie mamy zbyt wiele ale jak już są to trzeba dobrze kierownice trzymać :D Ogólnie da sie przyzwyczaić, przejeździłem pół sezonu na 17 a potem na 18 i oba komplety idealnie proste, jak będziesz ostrożny to będzie ok :)

PostNapisane: 28 listopada 2009, 01:19 
Zacna persona forum

Ja jeździłem na 19" 235/35/19 i 255/30/19 i fele maiłem proste do następnej wymiany opon tylko że felgi miałem ori BMW , i wydaje mi sie że wszystko zależy od tego jakiej firmy masz felgi .

PostNapisane: 28 listopada 2009, 08:48 
Pierwsze kroki

HeHe Panowie.. Dzieki :padam: Wlasnie takich odpowiedzi mi bylo trzeba..
Mam nadzieje ze bede mogl sie wam kiedys odwdzieczyc swoimi radami ;)

W takim razie mam jeszcze pytania :oczami:

Jak na takich opnoch lata sie po zakretach( ale tak ostrzej) Bo wydaje mi sie ze przyczepnosc( ktora pewnie bedzie bardzo dobra w porownaniu do opon o wiekszej wysokosci) moze sie gwaltownie skonczyc? Wiecie, tak bez ostrzezenia..

A drugie pytanie: jak sie wam jezdzi w deszczu? Przyczepnosc , hamowanie?

Ostatnio edytowano 28 listopada 2009, 08:57 przez whucrew, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 listopada 2009, 08:53 
Pierwsze kroki

Morfii napisał(a):
Nauczysz się na swoich błędach i proponuję założyć gwint... lub utwardzić zawias by koło nie ocierało o nadkola przy pewnym obciążeniu...

Utwardzic? a to nie spowoduje jeszcze wiekszego obciazenia( zuzycia) dla zawieszenia?

PostNapisane: 28 listopada 2009, 12:50 
Zacna persona forum

w Koleinach auto jechało jak chciało na równym super ! przyczepność na rondach nie do opisania ;) tyłek nie ucieka , na mokrym też okej , jedyne co to te koleiny tylko że ja miałem 19" ty 18 to na pewno będzie troche lepiej

PostNapisane: 28 listopada 2009, 14:29 
Częsty bywalec

ja jezdzie na oponach 18" 225/40 przod i tyl...sa wady i zalety...mialem zamiar zmienic na 17" o wyzszym profilu jednak po przymiarce zrezygnowalem bo po prostu wygladalo to o wiele gorzej...wcale nie jest tak tragicznie na tych 18", trzeba zwracac troche wiecej uwagi na droge ale coz cos za cos(brak uwagi tak jak w moim przyadku= przecieta opona i porysowana felga)...przyczepnosc jest super i nie mialem sytulacji kiedy, jak to napisales "nagle sie skonczyla"...wiadomo mokro i w koleinach noga z gazu i mocniej lapac za kierownice...jak sie jezdzi na deszczu? tak jak na jakichkolwiek oponach ;) deszcz to deszcz tematu nie trzeba rozwijac... nie masz sie czego obawiac :ok:

PostNapisane: 28 listopada 2009, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
dokładnie, przedewszystkim na deszczu jak najlepsze opony ale nawet te najlepsze nie zapewnią nam drogi hamowania jak na suchy asfalcie więc trzeba jeździć spokojnie na każdych rozmiarach w deszczu :) a co do jazdy to ja polecam 18, mi sie jeździ bardzo dobrze :)

PostNapisane: 28 listopada 2009, 16:43 
Pierwsze kroki

No to bajer :super:

Daliscie mi powody zeby jednak zostawic sobie te kola na sezon.

Mam sedana bardzo podobnego do twojej kupei Zawisz2 ktory jest na zawieszeniu m-tech. I dziwnie to troche wyglada bo tyl dosc tak siedzi ale przod wyglada kiepsko(wysoko). Widze ze twoja maszyna jest obnizona. Mysle moja opuscic o 40mm na przodzie.. Mocno cie trzesie? Trakcja pewnie sie poprawila? :ok:

PostNapisane: 28 listopada 2009, 18:39 
Częsty bywalec

whucrew
no fakt na sezon letni mam obnizone auto i wg mnie tylko wtedy ma to odpowiednia estetyke...teraz na zime podnioslem przod i moze troszke mniej pewnie czuje sie w zakretach i przy wiekszych predkosciach...jednak jak jest nizej to sie "wrzyna" w asfalt... na temat mojego letniego nizszego zawiesznia zbyt duzo Ci nie powiem bo tak juz auto kupilem, jest to seryjny amortyzator z nizsza sprezyna i bylem zdziwiony komfortem jazdy na 18" felgach z tak niskim zawieszeniem...pewnie jak sie zalozy gwint to gorzej trzesie...mi pasuje tak jak jest, nic nie obciera wiec nie kombinuje ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1