Witam
BARNABA napisał(a):
hmm, ciekawy jestem, jak wyglada kwestia wypalania filtra w automatach.Przeciez automat sam zmieni bieg a wiec i obroty?!.
Tak samo jak w manualach?
W WDS BMW nie ma żadnej wzmianki jeśli chodzi o automat. Sądzę że odbywa się to na identycznej zasadzie.
W internecie ostatnio pojawia się wiele ofert różnych firm sugerujących usunięcie DPF-a.
Tylko dlaczego tak drogo ?
Sprawa wydaje się oczywista jeśli chodzi o BMW. Nie mam filtra więc nie mam zmartwień, gdybym jednak go miał bez zastanowienia wytłukł bym jego wsad i nic więcej nie robiąc jeździł bym do bólu.
Swobodny odpływ spalin nigdy nie spowoduje ani wzrostu ciśnienia spalin ani wzrostu temperatury.
Komp nie wrzuci nigdy auta w tryb awaryjni i nie widząc potrzeby nie będzie inicjował przepalania.
Firmy tuningowe programowo wyłączając przepalanie zmieniają w sterowniku ECU mapę przepalania.
Mówiąc wprost jeśli w programie jest: aktywuj przepalanie po osiągnięciu 240stopni spalin ,zmieniają na aktywuj np. przy 700stopni.
Wiadomo nigdy nie będzie takich parametrów więc komp nigdy nie wymusi przepalania co za tym idzie nie przytka przepustnicą wylotu spalin i nie wzbogaci mieszanki. Jednak również bez wsadu DPF nie pojawi się 240st. Więc nie widzę uzasadnienia dla edycji wsadu.
Przyjęło się że DPF to kosmiczna technologia i nikt nic o niej nie wie... więc pojawiły się firmy które zarabiają na tym.
Bez DPF pojawiają się korzyści, auto szybciej się wkręca jest bardziej elastyczne turbina uzyskuje znacznie szybciej zadane przez sterownik ciśnienie. Spadają koszty eksploatacji między innymi spada zużycie paliwa.
DPF w BMW nie jest straszny ... sytuacja jest znacznie bardziej skomplikowana w innych markach gdzie jest sterowanie dozowaniem specjalnych substancji do paliwa, albo dodatkowy wtrysk z komorą spalania gdzieś przy filtrze cząstek.
Naturalnie nie namawiam do usuwania DPF .... jeśli chodzi o dym z wydechu ,z DPF nie ma go wcale .Gdy nie ma DPF pojawi się dumek taki jak w sprawnych dieslach bez DPF więc nie ma tragedii.
Pozdrawiam Krzysiek