BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] ładna 2.0 150km ale klepanie z okolic rozrządu ???
PostNapisane: 12 stycznia 2007, 21:02 
Pierwsze kroki

mam pytanie odnośnie dziwnego klekotu dochodzącego z okolic rozrządu w e36 2.0 150 km jeden wałek ,mianowicie ,podczas dodawania gazu nasila się mocno stukanie z okolic łańcuszka rozrządu ,jak robię ostrą przygazówkę to obroty spadaja i utrzymują się w grnicach 1000 -1100 obr/min trochę sporo ,po chwili spadają , jak odpalę jest ok z obrotami ,czy ma to coś wspólnego z rozrządem a jeśli tak to co ? :zalamany: motor ogólnie jest w dobrej kondycji ale ten klekot jest niepokojący ,macie cenne informacje ? , dzięki za każdą podpowiedź !!!

Ostatnio edytowano 5 marca 2007, 01:12 przez MARCINESKO, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2007, 23:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E91+E36M54
Kod silnika: N47 + M54
a możesz (umiesz) określić z którego miejsca rozrządu? u góry? samochod z vanosem czy bez? slychac na zimnym silniku? na ciepłym? na wolnych obrotach też?

Tytuł: Re: [e36] ładna 2.0 150km ale klepanie z okolic rozrządu ???
PostNapisane: 24 stycznia 2007, 21:56 
MARCINESKO napisał(a):
mam pytanie odnośnie dziwnego klekotu dochodzącego z okolic rozrządu w e36 2.0 150 km jeden wałek ,mianowicie ,podczas dodawania gazu nasila się mocno stukanie z okolic łańcuszka rozrządu ,jak robię ostrą przygazówkę to obroty spadaja i utrzymują się w grnicach 1000 -1100 obr/min trochę sporo ,po chwili spadają , jak odpalę jest ok z obrotami ,czy ma to coś wspólnego z rozrządem a jeśli tak to co ? :zalamany: motor ogólnie jest w dobrej kondycji ale ten klekot jest niepokojący ,macie cenne informacje ? , dzięki za każdą podpowiedź !!!
Z BOKU PO PRAWEJ STRONIE SILNIKA ZNAJDUJE SIE NAPINACZ LANCUSZKA ROZRZADU WYKREC GO WYMIEN I BEDZIE DOBRZE.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 10:45 
Poszukaj zanim zapytasz

witam wszytskich!!mam podobny problem u mnie dzwoni tez z tych okolic!!!ile moze kosztowac napinacz do e 36 ti>??i czy po wymianie wszytsko wróciło do normy??
dzikuje za odpowied zi pozdrawiam :]

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 11:46 
Częsty bywalec

napinacze w (w 6cyl) są dwa:
górny (nr14)- kosztuje w granicach 150zł:

Obrazek

i ten większy(nr7)- cena powinna być podobna:

Obrazek

nie wiem jak wygląda sprawa w 4cyl silnikach.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2007, 00:16 
Ja znowu mam inny problem zregenerowałem Vanos wymieniem na twoich rysunkach ma to numer rys.1 - 14 i rys.2 - 15 wszystko na nówki oryginał bmw i na wolnych obrotach słychać szmer czy powinienem wymienić jeszcze rys.2 -7kę i 5ke ??

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2007, 00:21 
Częsty bywalec

ja niestety nie wiem - wymieniałem tylko ten górny napinacz - tej dolnej części nawet nie widziałem, nie jestem mechanikiem i nie chce gdybać(na dodatek na odległość).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1