BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 czerwca 2025, 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przekręcanie licznika ? co? jak? gdzie? kiedy?
PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
DarPiet napisał(a):
suderland napisał(a):
Pytanie;czy przy podłączeniu do kompa w serwisie możemy sprawdzić realny przebieg samochodu ?

nie

tak, ale nie w każdym

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
suderland napisał(a):
Pytanie;czy przy podłączeniu do kompa w serwisie możemy sprawdzić realny przebieg samochodu ?

W E46 oprócz licznika przebieg zapisywany jest też w module świateł. Jeśli przebieg był cofany przez amatora, to w ASO to wykryją. Większość "szpeniów" potrafi to jednak obejść, więc zgodność tych wartości o niczym nie świadczy. Jedyna wiarygodna metoda to historia serwisowa (nie mylić z książką serwisową), choć teoretycznie ktoś mógłby też cofać licznik przed każdą wizytą w ASO.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E90
Mój tata ma diesla i robi rocznie ok. 5 tys km :)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 320d +
Kod silnika: N47
Garaż: Jest :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 79&start=0
Było :
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=42401&start=0
można sprawdzic przebieg podłączając do kompa ale tylko w serwisie BMW zapisuje się on przynajmniej w dwóch miejscach wiem bo sam to przerabiałem :)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:52 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
Też uważam, że patrzenie na stan licznika przy zakupie to nie powinien być priorytet, moje BMW ma 254000 i nie widzę w nim żadnych problemów i uważam, że jeszcze dużo przejedzie, drugi przykład to audi 80 b4 moich rodziców, rocznik 1992 czyli już pełnoletnia i ma na liczniku 360000, silnik to 2.0 benzynka + LPG który był założony zaraz po zakupie auta w 2001r., przy zakupie na liczniku było około 205000, teraz doszło 160k tylko na lpg i do silnika i samochodu nie mam żadnych zastrzeżeń, jeśli chodzi o silnik to 3 lata temu wymieniona była pompa wodna i 2 wtryskiwacze, do blach żadnych zastrzeżeń bo to przecież ocynk.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:04 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam wszystkich......
Temacik się kręci ;)

Dla specjalistów zajmujących się "aktualizacja przebiegu" :hyhy:
Nie jest nowiną fakt że w nowych autach stan licznika jest zapisany w kilku modułach.
Wiedzą dokładnie w jakim module i w jaki sposób dokonać edycji.
Ustalony z klientem, nowy przebieg ładują wszędzie tam gdzie powinien się znaleźć.
Nie ma mowy o niezgodności ,również koryguje się motogodziny jeśli dany sterownik gromadzi takie dane.

Nie ma możliwości sprawdzenia prawdziwego przebiegu.

Nawet kluczyk po wykluczeniu go z EWS i ponownym zakodowaniu zasysa nowy przebieg.

Jedna z 1000 firm : http://www.licznik.com.pl/cennik1.php
Fajna domena :super:
Zwróć uwagę na tekst czerwona czcionką na stronie. :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ROGER-NYSA napisał(a):

jest :hyhy:

są odpowiednie wzory, dzięki którym z dokładnością do 5% jesteś w stanie wyliczyć przebieg auta (mnóstwo składowych, m.in.: ilość godzin pracy silnika, ilość uruchomień, ilość obrotów, kraj pochodzenia i inne). Nie każdy potrafi to zrobić. Poza tym nie kosztuje to tyle co "korekcja" licznika.

Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:26 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330d ful
ROGER-NYSA napisał(a):
Tak też podejrzewałem. Kiedy sprawdzałem w serwisie przebieg swojej beemki [ podparty książką serwisową ] uprzejmy pan twierdził że jest możliwość zmiany, przekręcenia licznika ale tylko na wyświetlaczu, prawdziwy przebieg jest zapisany na głównym komputerze i niema możliwości jego korygowania, i ,że jedyna możliwość to zmiana tego komputera a to z kolei wiąże się z dużymi kosztami. Pozdrawiam :cool:

Oceń moją Bunie ;) KLIK

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:37 
Specjalista

Witam
ROGER-NYSA napisał(a):
Nie ma mowy o niezgodności ,również koryguje się motogodziny jeśli dany sterownik gromadzi takie dane.

rorafalki napisał(a):
są odpowiednie wzory, dzięki którym z dokładnością do 5% jesteś w stanie wyliczyć przebieg auta (mnóstwo składowych, m.in.: ilość godzin pracy silnika, ilość uruchomień, ilość obrotów,

rorafalki Pisałem o roboczogodzinach .... uwierz mi to wszystko "pikuś "jest . Dla nich to tak jak by zapakować nową mp3 na PenDrive

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Ja może wtrącę jeszcze na temat relacji jakość cena wśród samochodów używanych.

Mój brat ostatnio umyślał sobie kupno Audi A4 - oczywiście 1.9TDI :zdegustowany:

Szukaliśmy i szukaliśmy...
Wyrobiłem sobie teraz takie zdanie o tych autach, że......to najbardziej przecenione/przeceniane auta w PL!
To tej pory rzygać mi się chce jak pomyśle ile chcieli w komisach i nawet ludzie prywatni za takie piepszone rumple!! zgrrrroozza :wsciekly:

16tyś za nie zarejestrowane TDI z 98' roku...ja pierdziele.. przebieg oczywiście +-180tyś we wszystkich jakie oglądaliśmy...nie dość, że bite to jeszcze styrane w środku.
Jeżeli liczniki w BMW są tak cofane jak w tych rumplach (a są raczej) to zakładam dodatkowo, że Audi użyło w swoim czasie fatalnych materiałów do wykończenia wnętrz.. Zeżarte kierownice, łuszczące się plastiki, nie działające mechanizmy popielniczek, uchwytów na kubki ...to zwyczajnie norma w A4.
Golf, A4, Passat ... jak tylko pisze TDI to Polak łyknie i handlarz o tym wie..
Kupno starego ropochoda jak dla mnie to już żadna mądrość..Po pierwsze trudność by znaleźć uczciwe, po wtóre znacznie zawyżona wartość...ja nie wiem jak się ludziom zwraca dołożenie do diesla

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2010, 16:02 przez Dogman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
ROGER-NYSA napisał(a):
Zwróć uwagę na tekst czerwona czcionką na stronie. :wstyd: :wstyd: :wstyd:

w kędzierzynie-koźlu i opolu podobne papierki trzeba podpisywać przy korekcie licznika :D

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
ROGER-NYSA, całkowicie się zgadzam z Twoim postem.

Sam jeżdżę 12-letnim BMW z przebiegiem niecałych 180kkm... na liczniku. Ogólnie stan samochodu nie wykazuje dużego zużycia, a nawet uważam, że jest w bardzo dobrym stanie. Fotele nie wypierdziane, kiera nie wytarta do gołego, auto wygląda świeżo. Mimo tego, przy kupowaniu tego e36 ani trochę nie sugerowałem się przebiegiem. Może jest autentyczny, a może nie. Wychodzę z założenia, że jak auto jest zadbane to przebieg nie gra większej roli. Gdyby na blacie było 250kkm czy 300 to też bym go kupił.

Nie twierdzę też, że wszystkie auta ze stosunkowo niskim przebiegiem to "wałki" z kręconymi licznikami. Ojciec ma Astrę II od nowości, już 9 lat i przejechał do tej pory chyba niecałe 110kkm jak dobrze pamiętam... Rozgląda się już za innym autem i jednak dla niego, nie wiedzieć czemu, bardzo ważny jest przebieg.

Temat dużego przebiegu aut przerabiam też na własnym, domowym podwórku. Ciotka jeździła Volvo 960, które miało "nalatane" prawie 400kkm. Jeździłoby dalej gdyby po prostu nie pożyczała go na lewo i prawo, aż w końcu zabrakło oleju i silnik się zatarł. Zostało zaniedbane.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
jak dla mnie sprawa jest dość prosta - przyczyną jest wieloletnia bieda i wysokie aspiracje.

wieloletnia bieda - Polacy to w większości biedny naród, biedny i zawistny. nie bez kozery jednym z polskich powiedzonek jest "zastaw się a postaw się" - i cofanie licznika (i społeczna akceptacja tego procederu) jest tego powiedzonka ucielesnieniem - bo to przeciez nie chluba zaświecić sąsiadom i znajomym po oczach starym, zjeżdżonym wyeksploatowanym struclem. ale nowoczesnym autem z małym przebiegiem - jak najbardziej. to co, ze licznik cofany, ze auto zaraz pójdzie na warsztat - ale sasiadowi kopara opadła, ze kupiłem fure z małym przebiegiem. toż to niemal egzemplarz kolekcjonerski! - krzyknie sąsiad z udawana radością (a w środku zżera robal nienawiści i to nie tylko do szczęśliwego własciciela pojazdu - ale i do całej jego, nawet najodleglejszej rodziny...), - no sasiad - kozak z ciebie! - powie sąsiad. a właściciel rzeczywiscie kozakiem się poczuje... jak się furmanka sypnie, to bedzie łgał mechanikom, ze zapłacił mało, ze to tak specjalnie, ze nie ma się czym martwic, bo kto nie inwestuje w części to nie jedzie... - to sie nazywa dysonans poznawczy. takie oszukiwanie samego siebie, ze się takim mundralą jest...

a wysokie aspiracje? raczej życie ponad stan. popularna anegdota z początków okresu transformacji mówiła, ze samochody włascicieli większosci nowych "firm" sa więcej warte od tych firm właśnie... dlaczego dresy, złodzieje, gangsterzy, pozerzy jeżdżą dobrymi/sportowymi furami? bo to synonim luksusu, sukcesu, pozycji społecznej. mam lepsza furę - jestem ważniejszy. a ze Polacy zawsze chcięliby byc lepiej postrzegani niż to jakimi sa na codzień to kupują tanie, zjeżdżone samochody (byleby tylko sportowe, terenowe albo BMW), noszą na głowach okulary słoneczne, złote łańcuchy na wierzchu itd itp - byle tylko zwrócić czyjąś (najlepsze jest to, ze czyjąkolwiek) uwagę, zeby pokazać - kozak jest i basta - najlepszy, najsilniejszy, kozak w ogóle, nie ma o czym gadać... Polacy przestali patrzeć na to co im sie podoba - wazne jest to, co ZROBI WRAŻENIE... skąd na forum tyle pytań: "czy te felgi podejdą", "zobaczcie moja nową rurkę", "galeria moja, mojej dziewczyny, mojego domu, samochodu i psa" - wszystko jedno, byleby ludziska oglądali, dziwowali się i szeptali - ale on fajny, ale gość, ten to dopiero... a dziewuchy tylko przebieraja nogami...

taka to niestety ta nasza przaśna Polska i ludzie w niej mieszkający...

a dlaczego nie ma zainteresowania ofertami z duzym przebiegiem? w g mn ie odpowiedź jest bardzo prosta - winne są tak chwalone, popularne, łatwo dostępne wyszukiwarki, które maja mysleć i segregowac za ludzi. wystarczy wpisać w wyszukiwarkę przebiego max 200tys i Roger-nysa swojej zadbanej furmanki nie sprzeda. wyszukiwarki to narzędzie spłaszczające rzeczywistość, odbierające mozliwość zastanowienia i rozsądnego podejscia do rzeczy - teraz to wyszukiwarka nakazuje klientom co maja kupić...

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:32 
Naczelny killer

ROGER-NYSA, no wez przestan, wszystko musiales wygadac, wszystko!!.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 16:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Nie przesadzacie? Ja zajrzałem do galerii na naszym forum i znalazłem w 3min np.:

Cytuj:
»No więc... jak wyżej, odsłaniam wam fotki mojej buni 316i, 1996r, 110 tyś

Cytuj:
Autko z grudnia 1995... Silnik 1,8 140KM M42 przebieg ponad 220,000 km

Cytuj:
Przedstawiam swoje E30 316i z kultowym silnikiem M40B16...Przebieg: 166.XXX

Cytuj:
Data produkcji: 1995-10-14...Przebieg: 202 000 km

Cytuj:
przebieg 174 140km...rok produkcji 1990

Przyjmując, że forowicze znają się na rzeczy i trupów z przekręconym licznikiem nie kupują, wynika, że średni roczny przebieg bmw to ca. 11tkm :rotfl:

Ja widać nie miałem szczęścia, bo 318tds z 96, którym teraz jeżdżę ma na liczniku 330tkm, a i tak wydaje mi się, że jakieś 150tkm łaskawie kiedyś zdjęto.
Mój drugi touring 318tds (też 96), miał na liczniku 350tkm kiedy rok temu sprzedawałem jego silnik (z tego co mi wiadomo śmiga do dziś jak trzeba).

Swego czasu miałem wystawione ogłoszenie ze sprzedażą tdsika i parę razy w odpowiedzi na podanie przebiegu ca.300tkm usłyszałem sygnał zakończonej rozmowy albo "czy Pana poj...ało takiego trupa sprzedawać" :/

Ale powiem Wam, że się chyba świadomość poprawiła, bo jakieś 3 lata temu sprzedawałem 325 coupe z przelotem na liczniku 230tkm, rocznik 94 i na 20 telefonów 15 to ludzie oburzeni "kosmicznym przebiegiem".

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Condor napisał(a):
ROGER-NYSA, no wez przestan, wszystko musiales wygadac, wszystko!!.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

:27: :44: :27:

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:05 
Specjalista

Witam
CONDOR podoba mi się Twój podpis.

Condor napisał(a):
BMW WDS Online (Wiring Diagram System) -> http://spaghetticoder.org/bmw/wds/

Jakieś prawa autorskie ? dodam tylko : " i wszystko jasne"

Powracając do tematu....
Ci co wiedzieli to wiedzieli ci co nie wiedzieli się dowiedzieli... :zakrecony:

Post szybko padnie , pójdzie w zapomnienie . :rozpacz:
Kampania pod tytułem " Polaku bądź świadomy" nawet przy rozgłosie i reklamie wielkiej jak "światełko do nieba" niczego nie zmieni .

Zgadzam się poglądami bierute

bierute napisał(a):
jak dla mnie sprawa jest dość prosta - przyczyną jest wieloletnia bieda i wysokie aspiracje.

Więc jak ? walczyć z tym ?czy się dostosować i zadzwonić do firmy " x " programującej NAND Flash. :wstyd:

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:33 
Przyjaciel forum

ROGER-NYSA napisał(a):
Więc jak ? walczyć z tym ?czy się dostosować i zadzwonić do firmy " x " programującej NAND Flash. :wstyd:

Sam nic nie zmienisz, nie wiem czy walka ma sens... moim zdaniem jezeli mozesz sobie na to pozwolic to poczekaj, sprzedasz samochod przez forum. Ludzie powoli dorastaja do faktu, ze poszukiwania na forach danych marek, a nie na allegro to sposob zdecydowanie zwiekszajacy szanse na kupno zadbanego egzemplarza z raczej udokumentowana przeszloscia (chocby kolejnymi wpisami w galerii, zdjeciami, pytaniami zwiazanymi z eksploatacja, itd.)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
ROGER-NYSA napisał(a):

Pozdrawiam Krzysiek

Jak wolisz:)

Mi jakimś cudem udawało się sprzedawać auta bez stosowania podobnych wybiegów.

Ale też znam kilku "zawodowców" od handlu autami i wiem, że w ich przypadku procedura po sprowadzeniu oprócz rejestracji obejmuje "dostosowanie licznika do wymagań klienta".

Ludzie dorastają i zaczynają powoli dochodzić do pewnych rzeczy. Jeszcze inni już doszli, ale lubią samych siebie oszukiwać.

A recepta w szerszym znaczeniu?
Może np. nie klaskać z zachwytu nad każdą padaczką wklejoną do galerii z przebiegiem 11tkm rocznie ;)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 18:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
2 lata temu jechałem samochodem Daewoo Leganza, dosyć wygodnie, nic się nie odzywało (siedziałem z tyłu), wnętrze bez zarzutu pod względem zużycia (nic negatywnie nie przyciągało uwagi). Następnie spojrzałem z ciekawości na przebieg i co zobaczyłem? 660tys km przebiegu, właściciel to szef ASO Daewoo, mówił, że auto świeżo po generalce. Tyle w temacie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1