BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] PEDAŁ SPRZĘGŁA - zesztywniał :O pomocy
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 00:34 
Forumowicz

Moje BMW: Seat Leon
Kod silnika: 1.9 TDI
Witam wszystkich.

Sprawa wygląda następująco. Wciskam pedał sprzęgła i słyszę w kabinie charakterystyczny dźwięk "PLLLFFFFFF" i nagle czuję że sprzęgło nieco się zapadło, ale nie jest miękkie, lecz znacznie twardsze niż poprzednio. Biegi wchodzą, wszystko ok, ale chodzi jak na sportowym docisku. Może jakieś wspomaganie sprzęgła padło ?

Reasumując - Sztywne sprzęgło, bierze nisko jak brało, mniejszy zakres ruchu pedału sprzęgła.

Proszę o pomocne rady. Pozdrawiam :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 01:52 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
hmm.... Sprawdz kolego ile masz plynu hamulcowego, moj kumpel mial takie objawy jak padlo takie ustrojstwo przy skrzyni. Ale niemam pojecia jak sie to nazywa, tam byl wyciek i dostawalo sie powietrze i to powodowalo ten problem.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 08:46 
Forumowicz

Płyn hamulcowy ok, wycieku brak, hamulec pracował jak pracuje, przejechałem autem 15 km, i wszystko ok .

Jedynym objawem jest zła pracas pedału sprzęgła. Łożyska nie słychać, docisk ok.

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 13:49 
Forumowicz

OkTi napisał(a):
hmm.... Sprawdz kolego ile masz plynu hamulcowego, moj kumpel mial takie objawy jak padlo takie ustrojstwo przy skrzyni. Ale niemam pojecia jak sie to nazywa, tam byl wyciek i dostawalo sie powietrze i to powodowalo ten problem.

A czy mógłbyś mi wskazać jakieś szczegóły? bede wdzięczny

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 14:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
OkTi napisał(a):

bdbartek napisał(a):

Koledze chodzi pewnie o wysprzeglik...znajduje sie on na obudowie skrzyni biegow...w sumie na obudowie skrzyni ktora zarywa sprzeglo...jest to umiejscowione po lewej(kierowcy) stronie...do tego jest doprowadzony taki gumowy wezyk wlasnie z plynem hamulcowym bo jak wiesz albo nie wiesz to sprzeglo w BMW jest hydrauliczne:)

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 22:23 
Forumowicz

iglu napisał(a):
OkTi napisał(a):

bdbartek napisał(a):

Koledze chodzi pewnie o wysprzeglik...znajduje sie on na obudowie skrzyni biegow...w sumie na obudowie skrzyni ktora zarywa sprzeglo...jest to umiejscowione po lewej(kierowcy) stronie...do tego jest doprowadzony taki gumowy wezyk wlasnie z plynem hamulcowym bo jak wiesz albo nie wiesz to sprzeglo w BMW jest hydrauliczne:)

oczywiscie że wiem ze jest hydrauliczne, ale rzecz w tym że jak wysprzęglik padnie, pojawia sie problem taki ze pedał robi się miekki, a tu odwrotnie, i wszystko działa należycie

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 23:17 
Częsty bywalec

Właśnie ...U mnie też pedał jest cieższy....Nie wiem co z tym zrobic....

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 08:42 
Forumowicz

Dzisiaj wsiadam do samochodu wszystko jest ok, pedał chodzi normalnie leeko. po przejechaniu 20km jest ok. Zmiana o 360stopni. NIE MAM POJECIA O CO CHODZI

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 11:26 
Forumowicz

Podepnę sie pod temat. Też mam problem ze sprzęgłem.
Wczoraj zajechałem normalnie pod dom wszystko było OK. Dziś wsiadam rano żeby do pracy jechać a tam pedał sprzęgła lata sobie luźno i nie mogę biegu wbić. Sprzęgło sie nie ślizgało ani nic w tym stylu, nie katowałem itp...
Zrobiło mi się to już drugi raz. Za pierwszym holowałem auto i po 2 przejechanych kilometrach i częstych hamowaniach, sprzęgło zaczęło normalnie działać. Pomyślałem sobie że sie układ zapowietrzył.
Prawdopodobnie teraz zrobiło sie to samo. Czy i w jaki sposób mogę odpowietrzyć raz na zawsze układ?? Płynu nie ubyw, hamulce są a tylko ze sprzęgłem mam kłopot.
Czy to może oznaczać koniec życia wysprzęglika hydraulicznego?? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 12:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i cupe
Kod silnika: m50b20
kosa8312
Mam identyczny problem wieczorem odstawiłem auto do garażu rano wsiadam a pedał sprzęgła lata luźno z tym że pod samochodem kałuża płynu sprzęgłowego i w związku z tym mam pytanko gdzie jest zbiorniczek na płyn sprzęgłowy (na pewno nie jest to ten sam co hamulcowy bo tam mam pełny stan ) i nie wie ktoś gdzie można znaleść jakiś szkic gdzie jest umieszczony wysprzeglik pompka itd??

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 16:06 
Forumowicz

Z tego co mi wiadomo to zbiorniczek jest ten sam i do sprzęgła i do hamulcy. Wysprzęglik hydrauliczny przymocowany jest do skrzyni i dochodzi do niego przewód także łatwo znaleźć tyle że potrzebny jest kanał. Pompka znajduje sie przy pedale sprzęgła.
Dziwne że masz stan, chociaż w sumie ja też mam a sprzęgła nie mam :szok: Mam nadzieję ze dzisiaj uda mi sie zamontować nowe części. Jak coś dam ci zanć co było czy pompka czy wysprzęglik. Chociaż wiekszość znajomych mechaników obstawia pompkę bo podobno sam wysprzęglik rzadko siada.

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 17:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316
koledzy.gdzies ktos napisal ze zbiprniczek jest ten sam ale dzielony na dwie czesci.tylnia jest do sprzegla.

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 21:14 
Forumowicz

I maił rację że tak napisał, bo to prawda. :) Dziś się przekonałem. Otóż w tej tylnej części nie było płynu. Cały czas myślałem że jest stan bo jak odkręcałem korek to w tym kubeczku gdzie porusza się pływak płyn był. Dopiero jak go wyciągnąłem to okazało się że tak naprwdę sporo go brakuje.Dolałem i kłopot zginął. Nie wiem czemu nie świeciła się kontrolka na desce że za mało płynu ale tak było. Także ja przynajmniej na razie mam kłopot z głowy.

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 22:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i cupe
Kod silnika: m50b20
To zmienia całkowicie postać żeczy :D Ide zobaczyć w 2 cześci zbiorniczka ehehe
Dzieki za rade :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 19:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 320iA e36 325i
Kod silnika: M20B20 M50B25
Witam wczesniej miałem e30 320i... Pewngo dnia jadac do pracy wyczułem że pedal sprzegła zaczoł pracowac inaczej niz zawsze, czyli wyczuwałem opór i takie jakby haczenie się pedalu w pewnym momencie wciskania. Po zakończeniu pracy wsiadajac do auta wcisnolem pedał hamulca a ten nie odskoczył... Mianowicie hol do domu wymiana wysprzeglika wysprzeglika i odpowietrzenie układu...

Tytuł: Re: [E36] PEDAŁ SPRZĘGŁA - zesztywniał :O pomocy
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 22:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Witam

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co mam kupić wysprżeglik czy pompę:

- Od pewnego czasu zaczeło wpadać mi sprzęgło, myślałem, że się zapowietrzyło bo stosunkowo niedawno wymieniałem pompę hamulcową... Dziś odpowietrzyłem i problem na chiwilę znikł, ale później znów się pojawił... Płynu mi nie ubywa, wysprzęglik jest suchy... Problem występował sporadycznie, teraz coraz częściej... Moje auto to E46 318 z 98 roku, wiem, że piszę w temacie od E36... ale założyłem nowy i dostałem ostrzeżenie... a nigdzie niema info na temat... bardzo proszę pomóżcie... jeśli ktoś miał podobny problem... wiem też, że E39 ma identyczną pompę sprzęgłową jak w E46...

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 23:51 
jr3wp napisał(a):
jr3wp
A wykręcałeś wysprzęglik? Bo z zewnątrz jak jest suchy to nie znaczy że nie pociekł. Pompa raczej mniej prawdowpodobne że padła. Ja bym stawiał na wysprzęglik, w E36 dzisiaj wymieniałem juz 4 raz i raz w E39 2.5.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 00:28 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Cabrio
Kod silnika: N46B20 swap M54B30
U mnie jest taki problem ze bardzo ciezko sie wciska sprzeglo, jazda w korkach to meczarnia!!!! Co moze za to odpowiadac? wysprzeglik czy pompka?

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 09:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
wilko_bmw325 napisał(a):
A wykręcałeś wysprzęglik? Bo z zewnątrz jak jest suchy to nie znaczy że nie pociekł. Pompa raczej mniej prawdowpodobne że padła. Ja bym stawiał na wysprzęglik, w E36 dzisiaj wymieniałem juz 4 raz i raz w E39 2.5.

Nie nie wykręcałem, obejrzałem go tylko z zewnątrz i sprawadzałem stan płynu... stan trzyma, ale dzisiaj postaram sie go wyciągnąć...

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 00:22 
pawel24 napisał(a):
U mnie jest taki problem ze bardzo ciezko sie wciska sprzeglo, jazda w korkach to meczarnia!!!! Co moze za to odpowiadac? wysprzeglik czy pompka?

W tym wypadku najprawdopodobniej jest coś ze sprzegłem... wysprzęglik i pompa raczej nie. Być może będzie to łożysko oporowe ewentualnie docisk sprzęgła... a do tego juz trzeba wymontowywać skrzynie. Ale najlepiej poczekać aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie na ten temat... bo nie chcę żebyś wyciągał przezemnie skrzynie na darmo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1