BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policjanci skontrolują trzeźwość w korku
PostNapisane: 21 stycznia 2010, 13:18 
Uzależniony od forum :)

W Europie jest 0,5 u nas też powinno byc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 13:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
qqiz napisał(a):
Cóż za druzgocząca samokrytyka i gotowość do poświęceń ;)
Co do określenia metody, jako durnej, w pełni się zgadzam :]
Osobiście jednak, zamiast gadania z obcymi i dmuchania w cokolwiek, wolę w korku posłuchać sobie spokojnie porannego ZD3 :)

Serio? A ja wolę z nimi gadać i dmuchać? Zwłaszcza, że jestem raczej nietowarzyski. Jak myślisz?

qqiz napisał(a):
Ponieważ wskazanie takiej granicy jest daleko relatywne i trudne do zobiektywizowania, należy skupiać się na podstawowych wartościach i być czujnym na najmniejszy nawet zamach na nie.
Bujdą jest dla Ciebie prewencyjna kontrola korespondencji? Ja widziałem w TV materiał, gdzie większość badanych takie rozwiązanie popierała. W imię bezpieczeństwa oczywiście :kwasny:

Nie ma kontroli, jest przechowywanie na wypadek jakbyś coś zmajstrował. Osobiście nie mam i nie zamierzam mieć niczego na sumieniu, więc raczej mojej nie przeczytają. A nawet jeżeli to co? Nie znam ich, oni mnie i mam wbite w to. Nie sądzę aby moje wypociny zwróciły ich jakąś szczególną uwagę, spośród pozostałych kilkudziesięciu milionów ludzi w Polsce.

qqiz napisał(a):
Myślę, że jednak nie uboczny, lecz główny i zamierzony. Czy sądzisz, że ktoś realnie porywałby się na takie kontrole jako skuteczną metodę eliminacji pijanych?
Skuteczniejsze i tańsze jest głośne straszenia takimi kontrolami i pokazanie ich od czasu do czasu :)

Tym lepiej - Ty i Tobie podobni będą mogli prawie zawsze spokojnie radia słuchać, a bezpieczeństwo wzrośnie.

qqiz napisał(a):
I wszyscy żyliby długo i szczęśliwie, a kraj rósłby w siłę…
Pytałem dość konkretnie. Ile jesteś w stanie zapłacić za eliminację pijanych kierowców?
Nie pytam już czy policzyłeś koszty procedury przepadku mienia, jego wyprzedaży, procedur w sądzie itp. Nie pytam też czy znasz konstytucję albo zasadę równości i proporcjonalności kary :zdegustowany:

To pijany kierowca powinien wiedzieć ILE JEST W STANIE zapłacić za wsiadanie po pijaku. Chodzi tu o karę + odpowiedzialność finansową. Podobnie jak każdy normalny człowiek wie co ile kosztuje, jakie są kary itd.

qqiz napisał(a):
Wiedziałem, że użyjesz w końcu takich „argumentów”. Nie spodziewałem się jednak, że tym razem wytrzymasz aż do końca postu. Twardziel :hurra:

Mam swoje zdanie na temat anarchii i tyle, bo takie poglądy prezentujesz. Co do konstytucji, prawa, zabierania auta itd. Powiedz mi, drogi buntowniku, dlaczego płacisz podatki? Przecież to jest wbrew prawu i konstytucji.

Kolejna sprawa - mandat zależy od zarobków. Finlandia jest znana ze swego liberalizmu i mają takie mandaty, bo wiedzą co to znaczy kara.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 21 stycznia 2010, 13:25 przez jiGsaw, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 13:24 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
KotSylwester napisał(a):
Bogaty ma większe alimenty niż biedniejszy. Tacy posłowie też nie płacą... OK zabiorą sobie kupi nowy jak sprzedaz pierwszego nie pokryje kosztow, zabiorą drugi. Za niepłacenie podatkow zabierają to czemu za alimenty mają nie zabierać???

W Szewcji wszyscy jeżdżą zgodnie z przepisami. Mandaty są gigantyczne.

No taka to sprawiedliwość w tym naszym kraju :D

No i w Szwajcarii też chyba mandaty są niezłe.

KotSylwester napisał(a):
W Europie jest 0,5 u nas też powinno byc :)

A we Włoszech to chyba nawet 0,8 :D Albo coś mi się pomyliło..

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 13:51 

karol13171, było 0,8 jest 0,5

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 14:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
co do wolnosci...to co dla jednego jest "wolnoscia" dla drugiego jest ograniczeniem jego swobod
najlepszym przykladem sa tu palacze, qrw### mnie lapie jak koles przedemna pali a ja za nim wpadam w chmure dymu...ale ON MA PRAWO
mnie tez sie niepodoba nadmierna kontrola ale chce sie czuc bezpiecznie wiec na to przyzwalam, my Polacy uwielbiamy olewac zakazy ,nakazy mamy na to przyzwolenie spoleczne,bo to nie grzech tylko cwaniactwo ,"umiejetnosc radzenia sobie w zyciu",a skutek? je#### slupki w calej wawie.dlaczego?? bo kierowcy zle parkuja
rozumiecie ,kierowcy zle parkuja to cale miasto obsrane zostalo rdzewiejacymi slupkami
Matko Boska, w LA zostawilem na chwile autko i juz bylo wywiezione i kosztowalo to 145 $,PROSTE tylko nie u nas, bo wywiezienie auta tez oganicza czyjas wolnosc
i tak mozna dlugo czego dobrym przykladem jest dyskusja o bus pasach

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 15:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
jiGsaw napisał(a):
qqiz napisał(a):
Ponieważ wskazanie takiej granicy jest daleko relatywne i trudne do zobiektywizowania, należy skupiać się na podstawowych wartościach i być czujnym na najmniejszy nawet zamach na nie.
Bujdą jest dla Ciebie prewencyjna kontrola korespondencji? Ja widziałem w TV materiał, gdzie większość badanych takie rozwiązanie popierała. W imię bezpieczeństwa oczywiście :kwasny:

Nie ma kontroli, jest przechowywanie na wypadek jakbyś coś zmajstrował. Osobiście nie mam i nie zamierzam mieć niczego na sumieniu, więc raczej mojej nie przeczytają. A nawet jeżeli to co? Nie znam ich, oni mnie i mam wbite w to. Nie sądzę aby moje wypociny zwróciły ich jakąś szczególną uwagę, spośród pozostałych kilkudziesięciu milionów ludzi w Polsce.

:wstyd: No jasne. Przeczytałeś pewnie historię o mojej cioci z Odessy. Dla niej przesłuchania i przepustki na wyjazd z miasta też były zjawiskiem pozytywnym. W końcu ona nic na sumieniu nie miała

jiGsaw napisał(a):
qqiz napisał(a):
Myślę, że jednak nie uboczny, lecz główny i zamierzony. Czy sądzisz, że ktoś realnie porywałby się na takie kontrole jako skuteczną metodę eliminacji pijanych?
Skuteczniejsze i tańsze jest głośne straszenia takimi kontrolami i pokazanie ich od czasu do czasu :)

Tym lepiej - Ty i Tobie podobni będą mogli prawie zawsze spokojnie radia słuchać, a bezpieczeństwo wzrośnie.

Prawie robi wielką różnicę. Czysto iluzoryczna obietnica wzrostu bezpieczeństwa. Ja po drodze do pracy mijam codziennie 4 posterunki SG, jeden SC i często jeden policji. Jadę w 2 strony, więc mijam 8-10 miejsc, gdzie kontroluje się w kółko. Wiesz, jakoś się bezpieczniej przez to nie czuje, a raczej jasna cholera mnie strzela jak każą mi się zatrzymać, pokazać dokumenty, bagażnik i wyjaśnić dlaczego mam takie tablice a nie inne, gdzie mieszkam i czemu tak często tędy jeżdżę :mur:
Sądzę, że jak ktoś ma coś na sumieniu to ze 100km na cb słyszy co się święci. W korku w razie draki opłaca się porzucić auto i uciec w blokowisko, po południu odbierając auto z policyjnego parkingu. To taki głupi przykład dla wskazania iluzoryczności tego bezpieczeństwa

jiGsaw napisał(a):
qqiz napisał(a):
Pytałem dość konkretnie. Ile jesteś w stanie zapłacić za eliminację pijanych kierowców?
Nie pytam już czy policzyłeś koszty procedury przepadku mienia, jego wyprzedaży, procedur w sądzie itp. Nie pytam też czy znasz konstytucję albo zasadę równości i proporcjonalności kary :zdegustowany:

To pijany kierowca powinien wiedzieć ILE JEST W STANIE zapłacić za wsiadanie po pijaku. Chodzi tu o karę + odpowiedzialność finansową. Podobnie jak każdy normalny człowiek wie co ile kosztuje, jakie są kary itd.

Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Nie jesteś chyba tak naiwny, aby sądzić iż mandaty pijaków utrzymają mechanizmy ich kontroli :rotfl:

jiGsaw napisał(a):
qqiz napisał(a):
Wiedziałem, że użyjesz w końcu takich „argumentów”. Nie spodziewałem się jednak, że tym razem wytrzymasz aż do końca postu. Twardziel :hurra:

Mam swoje zdanie na temat anarchii i tyle, bo takie poglądy prezentujesz.

Chciałem tylko uprzejmie wskazać na stosowaną przez Ciebie z uporem maniaka metodę obrzucenia adwersarza jakimś epitetem miast argumentacji.
No i zanim nazwiesz mnie anarchistą, to zajrzyj gdzieś i poczytaj co to słowo znaczy. Wybacz, ale nie chce mi się jeszcze w tym wątku edukacji w temacie doktryn społecznych prowadzić :kwasny:
jiGsaw napisał(a):
Co do konstytucji, prawa, zabierania auta itd. Powiedz mi, drogi buntowniku, dlaczego płacisz podatki? Przecież to jest wbrew prawu i konstytucji.

Skąd wiesz, że płacę? :hyhy: A tak serio to wbrew jakiemu prawu i jakiej konstytucji, bo nie bardzo czaję o czym mówisz :niepewny:
W temacie podatków z konsekwencją stosuję doktrynę, której wyraz dał niegdyś sędzia amerykański Learned Hand w głośnym wyroku dotyczącym unikania podatków:
Cytuj:
„Ciągle i ciągle na nowo sądy powtarzają, że nie ma niczego groźnego w takim organizowaniu swoich spraw, żeby utrzymać podatki na jak najniższym poziomie. Wszyscy to robią i wszyscy robią dobrze, ponieważ nikt nie jest zobowiązany, aby płacić więcej podatków niż tego wymaga prawo: podatki są narzuconym wymuszeniem, nie dobrowolnymi datkami. Każdy może tak ułożyć swoje sprawy, że jego podatki będą tak niskie jak to tylko możliwe; nie jest on zobowiązany wybierać tego wzorca w którym państwo dostanie najwięcej”.

No i do wszystkich zwolenników ograniczania wolności w imię powszechnego bezpieczeństwa, dobrobytu i dostatku. Przypomniała mi się jeszcze jedna historia, opowiedziana przez Edwarda Lucasa, korespondenta The Economist i BBC, syna Johna Lucasa – filozofa z Oksfordu.

Cytuj:
Obywatele nie tylko muszą się liczyć z tym, że można im postawić zarzut popełnienia przestępstwa, ale muszą także brać pod uwagę to, że mogą zostać odnotowani w jakiejś urzędowej bazie danych, czego konsekwencje są nieprzyjemne i nieznane.
Doświadczyłem tego zagrożenia niedawno, gdy po przeprowadzce moi synowie (14 i 16 lat) wyszli wieczorem przez okno na płaski dach naszego nowego domu, aby się rozejrzeć. Sąsiadka wzięła ich za włamywaczy. Wybrała numer alarmowy i wkrótce w naszej zacisznej uliczce zjawiło się aż sześć wozów policyjnych.
Policjanci skierowali reflektor na dach, kazali chłopakom stać bez ruchu, a później zadzwonili do naszych drzwi. Nie brałem tego zbyt poważnie. Od wynalezienia dachów dzieci zawsze na nie wchodziły. Moi chłopcy nie wyrządzili żadnej szkody, a poza tym był to w końcu mój dach. Funkcjonariusze było rozwścieczeni. Zagrozili, iż zostanie wszczęte postępowanie w sprawie marnowania czasu policji. Zwróciłem uwagę, że to nie my ich wezwaliśmy, ale to rozjuszyło ich jeszcze bardziej. Argumentowali, że jesteśmy nieodpowiedzialnymi rodzicami skoro pozwalamy, aby nasze dzieci wchodziły wieczorem na dach. Odpowiedziałem, że postępowanie moich synów jest moją sprawą. Riposta była niepokojąca :
„Wie pan, że możemy pana wpisać do rejestru opieki społecznej?”

To nie przelewki. Kiedy ktoś zostanie odnotowany w tym rejestrze jako zły rodzic, może się spodziewać wielu dotkliwych konsekwencji.
W najgorszym wypadku pozbawi się go opieki rodzicielskiej na zawsze. Częściej delikwenta wysyła się na „szkolenia dla rodziców” i dokonuje wścibskich kontroli, aby sprawdzić, czy odpowiednio sprawuje opiekę nad pociechami. W najlepszym razie osoba odnotowana w lokalnym rejestrze opieki społecznej jako „rodzic stwarzający problemy” musi założyć, że być może nigdy nie będzie mogła wykonywać zawodu polegającego na kontakcie z dziećmi, a nawet działać jako wolontariusz – np. w klubie młodzieżowym albo w szkole własnych dzieci.

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 15:48 
Forumowicz

Seth8 napisał(a):
becek napisał(a):
a z odbieraniem prawa jazdy za alimeny...jak nie placi niech nie jezdzi

Pomijajac juz sposob w jaki sad mialby stwierdzic niezdolnosc kogos do prowadzenia pojazdow na podstawie nie placenia alimentow, to bierzesz pod uwage ze dla niektorych prawo jazdy jest potzrebne do pracy? Bez prawa jazdy nigdy nie zaplaci alimentow bo niby z czego jak nie bedzie mial pracy?

Za alimenty powinni zabierać samochód, jak dalej nie płaci to też prawo jazdy. Żeby odebrać prawo jazdy sąd nie musiałby stwierdzać niezdolności do prowadzenia pojazdów, odebranie prawa jazdy do czasu aż zacznie płacić alimenty byłoby czynnikiem motywującym. Co z tego ,że mu potrzebne do pracy? Niech znajdzie inną. Matce jego dziecka i jego dziecko są potrzebne pieniądze na życie, ale jego to nie interesuje. Jak ma prawo jazdy też nie płaci, więc jaka różnica. A jeśli nie będzie pracował i zarabiał, w końcu nie będzie miał gdzie mieszkać,co zjeść,co ubrać to się nauczy odpowiedzialności za swoje czyny.

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 15:50 
Zacna persona forum

Cytuj:
qqiz napisał(a):
Nie pytam już czy policzyłeś koszty procedury przepadku mienia, jego wyprzedaży, procedur w sądzie itp. Nie pytam też czy znasz konstytucję albo zasadę równości i proporcjonalności kary
ale bzdury
prosze badz pierwszy i wylicz ile:
kosztuje wyeliminowanie pijanych ,chorych glupich itp
co za pytanie??place podatki i nie chce pijakow na drodze, moje zdrowie i bezpieczenstwo jest bezcenne(twoje widac nie)
przepisy juz sa ,bo srodek sluzacy do popelnienia przestepstwa moze podlegac przepadkowi(np celnicy zabieraja auta przerobione do przemytu a raczej moga)
i niewzne sa koszty procedur bo wszystkie procedury kosztuja czy przy pijanym czy jednym skrecie czy kradziezy
ja byn zabieral-siostry,trudno niech idzie do sadu i walczy o odszkodowanie od brata skoro dala auto,sluzbowy -niech firma potraca z zarobkow az splaci, byloby glosno ale po paru przypadkach ludzie by zrozumieli ze tak dziala prawo i by sie zastanowili czy dawac nieodpowiedzialnym swoje mienie

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 16:36 
Zacna persona forum

becek napisał(a):
Cytuj:
qqiz napisał(a):
Nie pytam już czy policzyłeś koszty procedury przepadku mienia, jego wyprzedaży, procedur w sądzie itp. Nie pytam też czy znasz konstytucję albo zasadę równości i proporcjonalności kary
ale bzdury
prosze badz pierwszy i wylicz ile:
kosztuje wyeliminowanie pijanych ,chorych glupich itp
co za pytanie??place podatki i nie chce pijakow na drodze, moje zdrowie i bezpieczenstwo jest bezcenne(twoje widac nie)

Zadałem proste i konkretne pytanie, ale żaden z piewców powszechnej szczęśliwości nie raczy odpowiedzieć. Nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale ten tutaj jest realny i z nieba pada na szczęście raczej deszcz lub śnieg, a nie manna. Dlatego też wszystko kosztuje. Pytam na ile wyceniasz usunięcie pijaków z dróg. Ile jesteś w stanie za to zapłacić.
Prosta rzecz, wyceń na jakie poświęcenie jesteś gotów, aby ktoś to zrobił. Bardzo łatwo jest pisać jakie to potrzebne i pożyteczne, w poczuciu że zapłacą za to inni.
Powtarzanie oczywistej oczywistości, iż zdrowie i życie jest bezcenne niczego nie wnosi. Nie znaczy to chyba, że zgodziłbyś się płacić jakiś kosmicznie wysoki podatek, który gwarantowałby 100% trzeźwości na drogach.

becek napisał(a):
przepisy juz sa ,bo srodek sluzacy do popelnienia przestepstwa moze podlegac przepadkowi(np celnicy zabieraja auta przerobione do przemytu a raczej moga)
i niewzne sa koszty procedur bo wszystkie procedury kosztuja czy przy pijanym czy jednym skrecie czy kradziezy
ja byn zabieral-siostry,trudno niech idzie do sadu i walczy o odszkodowanie od brata skoro dala auto,sluzbowy -niech firma potraca z zarobkow az splaci, byloby glosno ale po paru przypadkach ludzie by zrozumieli ze tak dziala prawo i by sie zastanowili czy dawac nieodpowiedzialnym swoje mienie

Poczytaj trochę jeszcze. Zacznij od konstytucji, potem weź kodeks karny. Zapadł też chyba nawet wyrok TK w tej kwestii, więc nie będziesz musiał dokonywać samodzielnej wykładni :)
Kary odzwierciedlające stosowano.. w średniowieczu ;)
Wydaje mi się, iż póki co w tym kraju nie można skonfiskować auta za jazdę pod wpływem, chyba że niem wiem o jakiejś zmianie prawa :niepewny:

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 17:39 
Zacna persona forum

wiesz czytajac twoje posty to widze ze duzo nie wiesz, ale nic, nie stresuj sie masz bmw
Cytuj:
Zadałem proste i konkretne pytanie
zdefiniuj pojecie proste i spytaj na jakims forum ekonomicznym ile co kosztuje
nie wiem tez ile kosztuje posprzatanie po wypadku z udzialem pijanego-koszty odszkodowania,straty materialne i moralne,rodzice bez dzieci ,dzieci bez rodzicow,dla ciebie prosta sprawa jest sprawca,sad osadzi.. a dla mnie nie
wole zeby go policja zlapala zanim zabije
i wyjasnie ci cos...policja nie chodzi 24h z alkomatem ,tylko ma wyznaczone zadania,troche tego potem co innego i tak im mija sluzba

zatem taka akcja nie kosztuje ciebie ani zlotowki wiecej, natomiast realne skutki kontroli przekladaja sie na bezpieczenstwo na drodze
na cargo wprowadzili pare lat temu sytem, polegajacy na tym ze komputer losowal pracownikow do badania alkomatem i wiesz co?? skonczylo sie picie bo paru wylecialo

po co mieszasz do tego tematu konstytucje??? co ona ma wspolnego z przepisami karnymi??
a same przepisy wystarczy doprecyzowac
dziekuje za zwrocenie uwagi za mam troche poczytac
a moze ty poczytaj o rewolucji w przepisach ruchu drogowego we francji w ostatnich latach
albo o karach w krajach skandynawskich,prawie w usa
moze przestaniesz glupoty wypisywac o sredniowieczu

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 17:43 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Jest różnica, między wolnością a anarchią.

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 17:50 
Forumowicz

qqiz napisał(a):
Pytam na ile wyceniasz usunięcie pijaków z dróg. Ile jesteś w stanie za to zapłacić.
Prosta rzecz, wyceń na jakie poświęcenie jesteś gotów, aby ktoś to zrobił. Bardzo łatwo jest pisać jakie to potrzebne i pożyteczne, w poczuciu że zapłacą za to inni.
Powtarzanie oczywistej oczywistości, iż zdrowie i życie jest bezcenne niczego nie wnosi. Nie znaczy to chyba, że zgodziłbyś się płacić jakiś kosmicznie wysoki podatek, który gwarantowałby 100% trzeźwości na drogach.

Nie trzeba jakichś wielkich poświęceń. Myślę,że najskuteczniejszy byłoby sprawdzanie trzeźwości przez jakiś system montowany w samochodzie, który uniemożliwiałby uruchomienie samochodu jeśli kierowca jest pijany.
A czy ty zgodziłbyś się płacić jakiś kosmicznie wysoki podatek w celu pomocy ofiarom wypadków spowodowanych przez pijanych kierowców oraz rodzinom ofiar, na rehabilitację, leczenie, renty do końca życia , podatki jakie zapłaciłyby gdyby żyły albo były zdolne do pracy, a w zamian nikt by cię nie kontrolował na trzeźwość? Wydaje ci się ,że walka z pijanymi to takie wielkie koszty , to zastanów się jakie są koszty finansowe szkód ,które powodują oraz te ,których nie da się przeliczyć na pieniądze np. osierocone dzieci.

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:10 
Zacna persona forum

becek napisał(a):
wiesz czytajac twoje posty to widze ze duzo nie wiesz, ale nic, nie stresuj sie masz bmw

:spi:

becek napisał(a):
Cytuj:
Zadałem proste i konkretne pytanie
zdefiniuj pojecie proste i spytaj na jakims forum ekonomicznym ile co kosztuje
nie wiem tez ile kosztuje posprzatanie po wypadku z udzialem pijanego-koszty odszkodowania,straty materialne i moralne,rodzice bez dzieci ,dzieci bez rodzicow,dla ciebie prosta sprawa jest sprawca,sad osadzi.. a dla mnie nie
wole zeby go policja zlapala zanim zabije
i wyjasnie ci cos...policja nie chodzi 24h z alkomatem ,tylko ma wyznaczone zadania,troche tego potem co innego i tak im mija sluzba

Dziękuję za wyjaśnienie i spieszę z rewanżem. Moje pytanie było rekcją na wypowiedzi żądające lepszych, skuteczniejszych działań i wyśmiewanie argumentów o kosztach takich operacji. Męczy mnie już tłumaczenie tych prostych rzeczy.. ale o.k. Chciałem zwrócić uwagę, iż nic za darmo. To, że policja będzie robiła czegoś więcej, będzie więcej kosztowało. To, że kupi więcej alkomatów, że będzie więcej policjantów itp. Prosta zeleżność - "ulepszanie" świata kosztuje. Dlatego zasugerowałem, iż wyśmiewanie argumentu kosztów wszelkich akcji podnoszących bezpieczeństwo jest nie na miejscu.

becek napisał(a):
zatem taka akcja nie kosztuje ciebie ani zlotowki wiecej, natomiast realne skutki kontroli przekladaja sie na bezpieczenstwo na drodze

Jasne, nic w ogóle nie kosztuje, a policja pracuje za darmo.
Zauważ, że jednak policja za darmo nie pracuje. Zakładając, że ustawiasz ich na skrzyżowaniach do latania z alkomatem, to albo zatrudniasz ich więcej albo zabierasz ich z miejsc gdzie do tej pory byli potrzebni. Jeśli byli potrzebni, a ich zabierzesz, to tam znowuż się pogorszy i bilans wyjdzie na zero. Zakładając dalej, iż budżet jest constans, zasadniczych zmian nie osiągniesz. Tu się polepszy, tam się pogorszy. Trzeba więc dołożyć kasy.

A na hasło, że mnie to nic nie kosztuje, to przypominają mi się tytuły prasowe i hasła telewizyjne dotyczące nowszych dowodów osobistych i ich częstszej wymiany:
"nie zapłacimy za to jednak ani grosza", "obywatel nie zapłaci nic za wymianę dowodów", "wymiana dowodów na nowe za darmo". :wstyd:
No tak, bo przecież Państwo pieniądze produkuje :rotfl:

becek napisał(a):
na cargo wprowadzili pare lat temu sytem, polegajacy na tym ze komputer losowal pracownikow do badania alkomatem i wiesz co?? skonczylo sie picie bo paru wylecialo

I czego to dowodzi? Bo chyba nie bardzo ma związek z istotą sporu. Ba, nie dowodzi nawet skuteczności akcji "skrzyżowaniowej". Ale zawiłości dowodzenia, logiki i związków przyczynowych, to już nie mam zamiaru tu wyjaśniać :|

becek napisał(a):
po co mieszasz do tego tematu konstytucje??? co ona ma wspolnego z przepisami karnymi??

:wstyd: Nie, absolutnie nic wspólnego nie ma. W ogóle mogłoby jej nie być :rotfl:
Słyszałeś o źródłach prawa? O ich hierarchii?
Chyba jednak nie. Poczytaj więc, rozwiniesz się nieco.
Tak się składa, że każda ustawa musi być z konstytucją zgodna :)

becek napisał(a):
a same przepisy wystarczy doprecyzowac
dziekuje za zwrocenie uwagi za mam troche poczytac
a moze ty poczytaj o rewolucji w przepisach ruchu drogowego we francji w ostatnich latach
albo o karach w krajach skandynawskich,prawie w usa
moze przestaniesz glupoty wypisywac o sredniowieczu

Chcesz chyba dorównać innemu forowiczowi brylującemu rzucając epitety, co? :hurra:
Sporo czytam, zajrzę i do przepisów francuskich, dziękuję za radę :)

W temacie średniowiecza też mogę naprowadzić. Kary odzwierciedlające inaczej mutylacyjne. Za kradzież obcięcie ręki, za złamanie postu wybicie zębów.
Do tego porównałem zabranie auta pijakowi.
Ale nie byłem w tym odkrywczy. Posłużyłem się porównaniem stworzonym przez prof. Filara :)

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:11 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Jesteście jeszcze lepsi ode mnie i kota widze.

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:19 
Zacna persona forum

PiotrekW napisał(a):
Nie trzeba jakichś wielkich poświęceń. Myślę,że najskuteczniejszy byłoby sprawdzanie trzeźwości przez jakiś system montowany w samochodzie, który uniemożliwiałby uruchomienie samochodu jeśli kierowca jest pijany.

No właśnie, najlepiej każdemu takie urządzenie w aucie zamontować. Pisałem już o tym na początku wątku. A jeszcze lepiej każdemu chip, wtedy wszelkie złe czyny się wykryje ze 100% skutecznością, jeśli dodać do tego guzik "wyłączający" niepokornego obywatela.

Nie sądzisz, że byłoby to jeszcze skuteczniejsze? :hyhy:

PiotrekW napisał(a):
A czy ty zgodziłbyś się płacić jakiś kosmicznie wysoki podatek w celu pomocy ofiarom wypadków spowodowanych przez pijanych kierowców oraz rodzinom ofiar, na rehabilitację, leczenie, renty do końca życia , podatki jakie zapłaciłyby gdyby żyły albo były zdolne do pracy, a w zamian nikt by cię nie kontrolował na trzeźwość? Wydaje ci się ,że walka z pijanymi to takie wielkie koszty , to zastanów się jakie są koszty finansowe szkód ,które powodują oraz te ,których nie da się przeliczyć na pieniądze np. osierocone dzieci.

Chyba nie wyraziłem się dość precyzyjnie jednak:/
Zupełnie nie o to mi chodziło. Wybacz niedoskonałości języka, ale przeczytaj też cały wątek.

Kyokushin napisał(a):
Jest różnica, między wolnością a anarchią.

:)

Kyokushin napisał(a):

:zawstydzony:
:rotfl:

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:31 
Forumowicz

qqiz napisał(a):
PiotrekW napisał(a):

Chyba nie wyraziłem się dość precyzyjnie jednak:/
Zupełnie nie o to mi chodziło. Wybacz niedoskonałości języka, ale przeczytaj też cały wątek

Śledziłem wątek od początku.
Pytałaś o to ile byłbym skłonny zapłacić ,aby policja kontrolowała pijanych kierowców (według ciebie koszty kontroli są bardzo duże). Ja odpowiedziałem pytaniem ile ty byłbyś skłonny zapłacić ,aby wynagrodzić szkody ,które powodują pijani kierowcy przez to ,że nie zostali złapani. Nie udzieliłeś na nie odpowiedzi i czekam na nią.
Możliwe ,że wyraziłeś się dość nieprecyzyjnie,więc wyjaśnij o co ci chodziło.

Ostatnio edytowano 21 stycznia 2010, 18:32 przez PiotrekW, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:32 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
qqiz napisał(a):
Kyokushin napisał(a):

:zawstydzony:
:rotfl:

"Oni to wiedzą kocie" ;)

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:33 
Zacna persona forum

dla mnie jestes bogiem ,wszystko wiesz wszystko rozumiesz
gdy 15 lat temu zaczynalem zabawe z mundurem to moj zakres obowiazkow mial chyba 8 linijek,teraz sa dwie strony a4
i wiesz co?? teoretycznie kosztuje to ciebie tyle o ile wzrosla moja pensja w przeciagu tego czasu(liczebnosc mojej grupy wzrosla w ostatnim roku ale to z czego innego wynika)
dostalem mnostwo nowych obowiazkow,szkoda ze nie rzadzisz bo pewnie bym zarabial nieprawdopodobne kokosy wg twojej teorii(koszty,koszty,koszty)
popatrz na swojego listonosza...od paru lat doszly im ulotki,jakies gadzety do sprzedazy i co ?? wiecej listonoszy obsluguje twoj rejon?? jesli twoja teoria jest prawdziwa to powinno byc ich wiecej
co do cargo i akcji policji jak nie widzisz zwiazku to spytaj kogos moze ci wytlumaczy
co do tworzenia prawa...duzo pisac w jaki sposob i ile osbo ma wplyw na przebieg legislacyjny, jazda po jest przestepstwem i nie widze niezgodnosci z konstytucja zabrania srodka sluzacego do popelnienia przestepstwa...zreszta takie przepisy to kwestia paru lat i przejda,tak mysle,czas pokaze

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:49 
Zacna persona forum

becek napisał(a):
dla mnie jestes bogiem ,wszystko wiesz wszystko rozumiesz

Och, darujmy sobie takie uprzejmości ;)
becek napisał(a):
gdy 15 lat temu zaczynalem zabawe z mundurem to moj zakres obowiazkow mial chyba 8 linijek,teraz sa dwie strony a4
i wiesz co?? teoretycznie kosztuje to ciebie tyle o ile wzrosla moja pensja w przeciagu tego czasu(liczebnosc mojej grupy wzrosla w ostatnim roku ale to z czego innego wynika)
dostalem mnostwo nowych obowiazkow,szkoda ze nie rzadzisz bo pewnie bym zarabial nieprawdopodobne kokosy wg twojej teorii(koszty,koszty,koszty)
popatrz na swojego listonosza...od paru lat doszly im ulotki,jakies gadzety do sprzedazy i co ?? wiecej listonoszy obsluguje twoj rejon?? jesli twoja teoria jest prawdziwa to powinno byc ich wiecej

Znowu muszę przeprosić, bo chyba nie wyrażam się precyzyjnie.
Zauważ, że jak listonosz ma więcej obowiązków, to poszczególne z nich wykonuje wolniej/gorzej, bo ma więcej pracy w tym samym czasie.
To samo dotyczy pana policjanta. Jak ma 8 linijek obowiązków na 8 godzin pracy, to wypada 1 godzina na 1 linijkę, rajt?
Jak ma 80 obowiązków to na godzinę wypada 10. Celowo upraszczam, ale zauważ, chodzi mi o to, że to się nie dzieje w próżni. Jak mamy stała liczbę policjantów i stały budżet (dla sytuacji,gdzie nic więcej nie kosztuje), to okaże się zaraz, że któreś z pozostałych obowiązków policjanta będą wykonane gorzej lub wcale. Nie podejrzewam, że policjant ma umiejętność bilokacji i stąd ten banalnie prosty i dość oczywisty wniosek :)

becek napisał(a):
co do cargo i akcji policji jak nie widzisz zwiazku to spytaj kogos moze ci wytlumaczy
co do tworzenia prawa...duzo pisac w jaki sposob i ile osbo ma wplyw na przebieg legislacyjny, jazda po jest przestepstwem i nie widze niezgodnosci z konstytucja zabrania srodka sluzacego do popelnienia przestepstwa...zreszta takie przepisy to kwestia paru lat i przejda,tak mysle,czas pokaze

Przykład cargo nadal nie jest żadnym dowodem skuteczności akcji. Poza tym dyskutujemy raczej o zasadności rozszerzania czynności kontrolnych państwa. tak mi się wydaje ;)

Cóż, to, że Ty nie widzisz niezgodności, to jeszcze nie znaczy, że jej nie ma. ;)

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:55 
Forumowicz

qqiz napisał(a):
Poza tym dyskutujemy raczej o zasadności rozszerzania czynności kontrolnych państwa. tak mi się wydaje

:niepewny:
Ja dyskutowałem o walce z pijanymi kierowcami w ogóle oraz poprzez poranne kontrole trzeźwości w czasie stania w korku.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1