BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E60] Eisenmann do M5
PostNapisane: 27 stycznia 2010, 23:47 
Przyjaciel forum

wszechmogONcy napisał(a):
No nieźle, najbardziej chciałbym coś w stylu Visrtus, ale żeby były czarne ze srebrnym rantami. Cena 20"?

Virtus nie wyglada jakos rewelacyjnie w takim malowaniu, dlatego go nie oferujemy, mamy inny model, Gravis

Obrazek
Obrazek

20x9.0 przod + 20x10.5 tyl , komplet 6360 zl.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 09:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: m5 e60 niedługo :)
Ok. Dałoby się zrobić jakas wizualkę z Virtus Onyx Black i Carbon Polish i właśnie z tym Gravisem Ebony Black?

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 10:32 
Przyjaciel forum

W jakim kolorze ma byc M5? Nie wszystko bedzie pasowalo do konkretnego koloru.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 10:44 
Pierwsze kroki

Przed chwilą miałem telefon i już jestem szczęsliwy. Przystępuje do czynnego poszukiwania dobrego egzemplarza :hyhy: Ale do tematu.
Właśnie się zastanwiam nad czarnym, lub zainwestuje troszkę pieniędzy, żeby moja m5tka była unikalna i oddam ją do lakierowania, bo marzy mi się czerwony. Do tego body kit hartge i delikatna gleba. Co o tym sądzicie? Już sobie ją w głowce wyobrażam. Będzie najładniejszym bmw w Polsce :P

EDIT. Vermilion i własnie jeśli będzie czarna, to czarny Gravis będzie elegancki. Jesli czerwona to nie wiem, poradź mi coś :)

EDIT 2. o oś takiego mi chodzi:
http://www.m5board.com/vbulletin/attach ... 708615.jpg

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 11:47 
Przyjaciel forum

Przed chwilą miałem telefon i już jestem szczęsliwy. Przystępuje do czynnego poszukiwania dobrego egzemplarza :hyhy: Ale do tematu.
Właśnie się zastanwiam nad czarnym, lub zainwestuje troszkę pieniędzy, żeby moja m5tka była unikalna i oddam ją do lakierowania, bo marzy mi się czerwony. Do tego body kit hartge i delikatna gleba. Co o tym sądzicie? Już sobie ją w głowce wyobrażam. Będzie najładniejszym bmw w Polsce :P

Oprocz Hartge jest jeszcze wiele innych firm oferujacy sensowne bodykity do E60 M5. Jezeli celujesz tak wysoko to warto byloby wybrac cos mniej popularnego np. znow Ericsson

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a jest jeszcze

http://www.wald.co.jp/english/catalog/bmw/5/m5/m5.html
http://www.arqray.jp/pages/products/aer ... index.html

i wielu innych

EDIT. Vermilion i własnie jeśli będzie czarna, to czarny Gravis będzie elegancki. Jesli czerwona to nie wiem, poradź mi coś :)

Gravis Palladium Polish - polerowany rant, ramiona, antracytowe akcenty wewnatrz ramion

Obrazek

Virtus Carbon Polish - polerowany rant, ramiona, czarne akcenty wewnatrz ramion

Obrazek

Nad czarna pomysle pozniej, masz racje Gravis Ebony Black bedzie na niej bardzo elegancki, dokladnie taki jest nasz zamysl.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 12:30 
Pierwsze kroki

Ericsson bardzo fajny, tylko że cały pakiet (bez wydechu oczywiście) to ~42,000zł :)

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 12:42 
Przyjaciel forum

Ericsson bardzo fajny, tylko że cały pakiet (bez wydechu oczywiście) to ~42,000zł :)

Zawsze warto spojrzec jak wyglada najwyzsza polka. Co prawda czesci Ericssona kosztuja tyle, ze wzgledu na materialy i ich jakosc, sa raczej pozycjonowane do kogos kto bedzie scigal sie M5 po torze (nawet weekendowo).

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 17:00 
Pierwsze kroki

Już mniej więcej mam zarys co chcę mieć w samochodzie. Posataram się to przedstawić niedługo, tylko jeszcze mam kilka pytań.
1. Gdzie mogę znaleźć cenniki Hartge? (jedyne co znalazłem to cena felg)
2. Jak mogę znaleźć dobrego lakiernika, który podjąby się lakierowania całego samochodu, najlepiej z piaskowaniem, żeby efekt był bez zarzutu? Możecie kogoś polecić? Ile wynosi koszt takiej imprezy + cena dobrej jakości farby?
3. Czy zna ktoś i moze polecić dobry zakład? tuningowy który założy, ewentualnie nawet zamówi wszystki częsci, czyli wydech, body kit, obnizy zawiesienie i zamontuje felgi wraz z oponami.

Czekam na moc odpowiedzi :)

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 17:08 
Przyjaciel forum

1. Gdzie mogę znaleźć cenniki Hartge? (jedyne co znalazłem to cena felg)

Napisz do nich maila, tak bedzie najprosciej.

2. Jak mogę znaleźć dobrego lakiernika, który podjąby się lakierowania całego samochodu, najlepiej z piaskowaniem, żeby efekt był bez zarzutu? Możecie kogoś polecić? Ile wynosi koszt takiej imprezy + cena dobrej jakości farby?

Najlepiej napisz z jakiego miasta jestes, to ktos Ci poleci lakiernika. Rozwaz tez oklejenie folia, na pewno latwiej bedzie odsprzedac taki samochod, tutaj znajdziesz zdjecia oklejonej na bialo E60 viewtopic.php?f=6&t=28622&hilit=bmw2004&start=260

3. Czy zna ktoś i moze polecić dobry zakład? tuningowy który założy, ewentualnie nawet zamówi wszystki częsci, czyli wydech, body kit, obnizy zawiesienie i zamontuje felgi wraz z oponami.

Nie ma jeszcze tego typu, naprawde profesjonalnych miejsc w Polsce, do ktorych nigdy nie byloby zadnych zastrzezen. Licz sie takze z tym, ze w takim miejscu dosyc mocno uszczuplisz budzet (solidna marza na czesci, ktore dla Ciebie zamowia).

Przy okazji VT na czarnym E60 M5

Gravis Ebony Black

Obrazek

Virtus Carbon Polish

Obrazek

Tylna felga bedzie miala w rzeczywistosci duzo glebszy rant.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 17:33 
Pierwsze kroki

1. Właśnie napisałem :)
2. Nie ufam jakoś oklejaniu. Interesuje mnie jedynie malowanie. Mieszkam na podlasiu, ale jeśli ktoś poleci świetnego fachowa gdzięs w Polsce to nie widzę problemu.
3. Rozumiem. No a załóżmy, że sam wszystko ściągne na własny koszt.. to kto mi to założy w taki sposób,zebym nie miał przyfryh niespodzianek? No i jeśli już to gdzie mam szukać poszczególnych części? Ebay odpada przecież. Do Eisenmanna czy hartge to żebym się uparł to nawet można skoczyć do Niemiec, to akurat żaden problem jeden weekend poświęcić. A co z Ericssonem? Baaardzo mi się podoba ta pokrywa bagażnika. Apetyt rośnie w miarę mojej wybraźni :) Z kasą nie będzie raczej problemu. Tylko chcę zachować zdrowy umiar.

Vermilion, w tyh czarnych też duży głebszy prawda? Wygląda to niesamowicie. Ten producent Vermilion, to polska firma? aż dziw bierze, że nie jesteście chyab znani w Europie czy na Świecie. Chyba że się mylę.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 17:50 
Przyjaciel forum

2. Nie ufam jakoś oklejaniu. Interesuje mnie jedynie malowanie. Mieszkam na podlasiu, ale jeśli ktoś poleci świetnego fachowa gdzięs w Polsce to nie widzę problemu.

3. Rozumiem. No a załóżmy, że sam wszystko ściągne na własny koszt.. to kto mi to założy w taki sposób,zebym nie miał przyfryh niespodzianek? No i jeśli już to gdzie mam szukać poszczególnych części? Ebay odpada przecież. Do Eisenmanna czy hartge to żebym się uparł to nawet można skoczyć do Niemiec, to akurat żaden problem jeden weekend poświęcić. A co z Ericssonem? Baaardzo mi się podoba ta pokrywa bagażnika. Apetyt rośnie w miarę mojej wybraźni :) Z kasą nie będzie raczej problemu. Tylko chcę zachować zdrowy umiar.

Na ebayu nie ma tego typu firm i nigdy nie bedzie, to zupelnie inna liga. Pisz do nich bezposrednio, jezeli nie prowadza sprzedazy detalicznej, to odesla Cie do swojego dealera. Tak samo jest w przypadku Ericssona, ich strona masz tutaj http://www.webericsson.jp/top.html , co prawda nie ma na niej maila, ale podejrzewam, ze maja co najmniej jedna osobe mowiaca po angielsku, jezeli nie, to, to jest ich amerykanski dealer http://www.bulletproofautomotive.com/ (w Europie chyba nie ma zadnego).

Vermilion, w tyh czarnych też duży głebszy prawda? Wygląda to niesamowicie.

Roznica jest taka

Przod 20x9.0

Obrazek

Tyl 20x10.5

Obrazek

tak to wyglada na E60

Obrazek

Ten producent Vermilion, to polska firma? aż dziw bierze, że nie jesteście chyab znani w Europie czy na Świecie. Chyba że się mylę.

Felgi sa produkowane w Japonii, a marka jest nowa, przeznaczona tylko na rynek europejski, do tej pory nasze felgi byly tylko dostepne w Japonii i USA.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 18:05 
Pierwsze kroki

Nie odpowiedziałeś co do lakiernika ;)

Swoją drodą to dziwne, ze na stronkach nie ma cenników. Na stronie Ericssona byłem, wszystko ładnie opisane hehe. Ale przynajmniej cena w jenach podana to już żaden problem obliczyć.

Vermilion felgi są śliczne a ich cena jak na taki wygląd jest moim zdaniem bardzo konkurencyjna.

Edit. Z ciekawości poszukałem tych pieknych czarnych felg od Hamanna. Chyba każdy wie o jakich mowa. Cena + 60.000 PLN. Komedia :)

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 20:13 
Przyjaciel forum

Nie odpowiedziałeś co do lakiernika ;)

Nie znam zadnego, ktorego moge Ci polecic.

Swoją drodą to dziwne, ze na stronkach nie ma cenników. Na stronie Ericssona byłem, wszystko ładnie opisane hehe. Ale przynajmniej cena w jenach podana to już żaden problem obliczyć.

To zalezy od polityki firmy, jezeli pracuja z dealerami, to czesto jest tak, ze cennika nie ma na stronie.

Vermilion felgi są śliczne a ich cena jak na taki wygląd jest moim zdaniem bardzo konkurencyjna.

Staramy sie cene dostosowac do polskich (czy nawet europejskich realiow) nie rezygnujac w zaden sposob z jakosci.

Edit. Z ciekawości poszukałem tych pieknych czarnych felg od Hamanna. Chyba każdy wie o jakich mowa. Cena + 60.000 PLN. Komedia :)

Na ceny felg wplywa duzo czynnikow, jezeli zalozeniem firmy ma byc elitarnosc, co przelozy sie automatycznie na bardzo niska produkcje to trzeba w jakis sposob pokryc koszty wdrozenia, do tego stopnia, ze sposob produkcji czy konstrukcja felg ma juz zupelnie drugorzedne znaczenie.

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 09:19 
Pierwsze kroki

Wczoraj napisałem takiego maila do HARTGE. Nie śmiejcie się z mojego angileskiego :)

"Hello!
At first sorry for my english. It isn't good.
I'm interested about few parts price. I've got BMW M5 E60 from 2007. Please
send me prices these parts:
1. HARTGE front spoiler lip for all M5 and HARTGE rear skirt for all M5 (51
60 0410 E and 51 60 0420 E)
2. Suspension for m5 e60 (31 60 0200 E)
3. HARTGE
set of aluminium pedals (2) (41 46 0050 J)
Where can I buy the Hartge parts?
Thank you very much and I'll be waiting for answer.
Best wishes,
Lukasz Kozlowski."

Dostałem taką odpowiedź:

"Dear Mr. Kozlowski,
We thank you very much for your inquiry for the M5. Understand your English
very well.
Please find attached the current price sheet as a PDF-sheet.
All prices are exWorks and do not include mounting, packing, insurance, or
shipping costs.
Shipping to Poland is no problem.
If you have any further questions do not hesitate to contact me.
Sincerely yours
Jorg Wey
Exports / Sales Department

H. HARTGE GmbH & Co. KG
An der B 51
D - 66701 Beckingen, Germany

Phone: 0049 - 6835 - 506-11
Fax: 0049 - 6835 - 506-17
Email: verkauf2@hartge.de
Internet: http://www.hartge.de"

Jeśli dobrze rozumiem, to mam szukać cen gdzieś w pliku PDF. Pózńiej zaś pisze mi Pan Jorg, że wszystkie częsći są bez problemu wysyłane i wysyłka do Polski to żaden problem. Nie rozumiem tylk od kónca tego zdania: "All prices are exWorks and do not include mounting, packing, insurance, or shipping costs." Z tego co rozumiem mniej więcej to mi facet tłumaczy, że ceny dotyczą wysyłki i nie ma w nich wliczonych kosztów wysyłki, monotowania i pkakowania. Dobrze to tłumacze?

Znalazłem tylko coś takiego. Jak mniemam to jest formularz zamówienia tak?
http://hartge.de/e/pdf/E_Bestellung.pdf

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 10:45 
Przyjaciel forum

en gdzieś w pliku PDF.

PDF powinien byc w zalaczniku tego maila.

Pózńiej zaś pisze mi Pan Jorg, że wszystkie częsći są bez problemu wysyłane i wysyłka do Polski to żaden problem. Nie rozumiem tylk od kónca tego zdania: "All prices are exWorks and do not include mounting, packing, insurance, or shipping costs." Z tego co rozumiem mniej więcej to mi facet tłumaczy, że ceny dotyczą wysyłki i nie ma w nich wliczonych kosztów wysyłki, monotowania i pkakowania. Dobrze to tłumacze?

Podane ceny nie dotycza wysylki.

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 16:39 
Pierwsze kroki

No było było, nie zauwazyłem nawet ;)

Chyba nie będę za bardzo oszczędzał. W ciągu kilku ostatnic dni trochę się zminiła moja sytuacja na + i postanowiłem zaszaleć :)
Wyszło mi wszystko jakoś tak:

BMW M5 E60
Szukam egzeplarza na http://www.mobile.de do 50,000km ze skórą inna niż czarna do max 220,000 PLN

HARTGE
Zawieszenie: 30 mm w dół - 452 Euro
Przedni spoiler - 577 Euro
Tył - 275 Euro
Nakładki na pedały - 160 Euro
Razem - 1500 Euro - ~6,300 PLN

Ericsson
(Chyba się skuszę, wygląda świetnie)
Klapa bagażnika - 580,000 jenów - ~ 18,700 PLN

Eisenmann (+cały układ od kolektora od Meisteshafta )
Razem - Max. 6,000 Euro - ~25,000 PLN

Vermilion lub HRE (muszę przemyśleć)
Gravil albo Virtus - ~ 7,000 PLN
lub
HRE 640R - ~7200$ - ~ 22,000 PLN

Do tego:
* Pełne malowanie na czerwień, myśle że max 10,000 PLN
* Ewntualne Chip Hartge (+ 50?KM i V-max 330km/h :) ) - 2,400 Euro - ~ 10,000 PLN
* Oczywiście opony jakieś dobre, max. 10,000 PLN
* Opłaty za wysyłki i robocizne, max. 15,000 PLN

Po zsumowaniu w najbardziej wypasionej wersji z chipem i felgami HRE:
RAZEM - ~ 340,000 PLN

Ogromna kwota, ale myślę, że jak mi się uda to łądnie ogarnąć, to samochód będzie niesamowity.
Co o tym myślicie?

P.S. Nie jestem jakimś gówniarzem oszołomem, który sobie o czymś marzy i pisze głopoty na forum :) Także proszę bez zbędnych komentarzy.

Ostatnio edytowano 29 stycznia 2010, 16:45 przez wszechmogONcy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 16:45 
Przyjaciel forum

Vermilion lub HRE (muszę przemyśleć)
Gravil albo Virtus - ~ 7,000 PLN
lub
HRE 640R - ~7200$ - ~ 22,000 PLN

Z tego co wiem 640R nie jest juz produkowany przez HRE, sa za to inne podobne modele.

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Vermilion musze jeszcze przemyslec, poszukać, poporównywać. Zobaczymy co będzie. BBSy RS GT czu LM-R też są super :)

P.S. Czemu dyskusja toczy się tylko między nami? Panowie Koledzy coś niechetnie piszą.

PostNapisane: 30 stycznia 2010, 00:19 
Przyjaciel forum

Vermilion musze jeszcze przemyslec, poszukać, poporównywać. Zobaczymy co będzie. BBSy RS GT czu LM-R też są super :)

Oczywiscie, uczciwie Ci mowie, ze HRE, BBS RS GT czy LM-R to jest inna polka cenowa niz nasze felgi, wyglad zewnetrzny nie bedzie sie znacznie roznil, ale ich konstrukcja i sposob produkcji jest inny. Co prawda obie te rzeczy sa zupelnosci osiagalne dla nas technologicznie, ale nie oferujemy ich na rynku europejskim (bo poprostu nie ma na takie felgi zbyt wielu klientow i cena bylaby zaporowa). Akurat te modele BBS, ktore wymieniles produkuje BBS Japan.

P.S. Czemu dyskusja toczy się tylko między nami? Panowie Koledzy coś niechetnie piszą.

Dlatego, ze jakby nie patrzec, malo osob myslacych o zakupie E60 M5 szuka porad na polskich forach, to nie USA, wiec tez niezbyt wiele osob bedzie potrafilo Ci cos podpowiedziec.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1