BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wibracje wału, skrzyni? compact
PostNapisane: 1 lutego 2010, 12:53 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Witam wszystkich. Posiadam BMW e36 Compact 323ti z 98r silnik M52B25 skrzynia manualna. Borykam się od pewnego czasu z pewnym rodzajem wibracji i nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Problem polega na tym, że praktycznie od 1 do 3 biegu, gdy troszkę depnę pojawiają się wibracje mniej więcej pod "tyłkiem", może trochę bardziej z tyłu bo ciężko określić. Pojawia się to także podczas redukcji z 4 na 3 bieg, efekt jest taki jak bym przez tarkę jechał, trwa to moment. Podczas rozpędzania najbardziej czuję to przy obrotach od 1500 do około 1800, ale czasem pojawia się też to przy wyższych zakresach.

Więc tak, wymieniłem łącznik elastyczny wału ze skrzynią, zero efektu, poduszkę dyferencjału, tuleje tylnej belki,tuleje wahaczy i dalej nic, jak było tak jest dalej. Zaglądałem z mechanikiem na podporę wału, ale wyglądała ok, przynajmniej tak mi się wydaje. Zauważyłem też, że przy wyższych prędkościach pojawia się takie cykliczne (co około pół sekundy) głuche dudnienie, jak by jakieś wibracje przenosiły się na budę, jak by rezonans taki, nie jest to głośne ale słyszalne.

Czy może to być faktycznie ta podpora wału? Może poduszki pod skrzynią? Poduszki są całe aczkolwiek lekko miękkawe. Zaczynam się powoli zniechęcać do tylnego napędu przez to :kwasny:

Bardzo dziękuję każdemu za wszelką informacje. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Wibracje wału, skrzyni? compact
PostNapisane: 1 lutego 2010, 14:43 
Zacna persona forum

poduszki skrzyni lub silnika

PostNapisane: 1 lutego 2010, 18:48 
Forumowicz

Tylko teraz tak, jeżeli byłyby to poduszki silnika, skrzyni, to jakie mógłbym mieć jeszcze objawy? Bo mam jeszcze taki efekt, że gdy odpalę auto np. rano (zimny silnik) to przez pierwszą mniej więcej minutę czuję jak by auto trochę "latało", widać to szczególnie na otwartych drzwiach że drgają, chodźa góra dół, silnik ma idealne obroty, nie ma przy tym żadnych metalicznych dźwięków, przy gaszeniu bądź odpalaniu auta też cisza. Co do tego cyklicznego rezonansu (buczenia) przy większych prędkościach to wydaje mi się że dobiega to z tylnej części auta, chyba że tak to się niesie? Tylko dlaczego przy niższych prędkościach tego nie ma....

Poduszki skrzyni mają być twarde?Np jak łącznik elastyczny wału czy trochę miększe?

PostNapisane: 1 lutego 2010, 19:03 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
tak kolego prawdopodobnie masz zerwana ktoraś z poduszek pewnie na skrzyni.. poduchy sa zrobione z naprawde twardej gumy. najlepiej wjedz sobie na kanał wez jakas łyszke i probuj ruszac jak bedzie peknieta to bedzie widac.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 19:23 
Forumowicz

Naprawdę dzięki wielkie za odpowiedzi. Poduszki skrzyni mam miękkie, jak ścisnę palcami to się dosyć poddają, tylko ze oglądałem je dosyć dokładnie i pęknięć na nich nie widziałem. Spróbuję z tą łychą tak jak radziłeś. Jak tylko sprawdzę to dam znać. Tylko skąd to cykliczne buczenie? I telepanie autem na zimnym silniku? Często jak cofam pod górkę to czuje jak całe auto lata, jakby podskakiwało.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 19:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Moze to głupie co napiszę :wstyd: Patrzałeś na wiatrak ;> . Przy dynamiczniejszej jeździe moja lubiła tracić śmigła :D obiawiało się to drżeniem auta. Pewnie to nie to ale na wszelki wypadek napisałem ;)

PostNapisane: 1 lutego 2010, 19:54 
Forumowicz

Hehe :rotfl: Nie no wiatrak mam cały :D

PostNapisane: 1 lutego 2010, 20:05 
Zacna persona forum

jak masz drgania to na 100000% poduszki silnika.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:00 
Forumowicz

No tak, jeżeli chodzi o wibracje na biegu jałowym przy zimnym silniku to mogą być faktycznie poduszki silnika, ale czy aby na pewno one dawały taki cykliczny rezonans (buczenie) przy prędkości dopiero od 100km wzwyż i te wibracje przy rozpędzaniu które czuję pod tyłkiem jak by? Od strony silnika nie słyszę kompletnie żadnych dźwięków. Gdyby to było od poduszek silnika to myślę że miałbym ten efekt buczenia na każdym biegu przy określonych obrotach a nie dopiero około 100km/h , czy się mylę? :/ Jeżeli tak to proszę mnie poprawić :oczami: Trochę już poszło mi kasy na próbę wyeliminowania tego dziadostwa i mam dość powoli :wsciekly: A poduszki silnika też swoje kosztują i nie chciałbym wymieniać ich na marne :( Z opinią mechaników też cieżko bo oni to by chcieli wszystko wymieniać po kolei aż w końcu mówią ze wszystko jest ok, albo że nie wiedzą co to :zakrecony:

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:12 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
kolego sprobuj zobaczyc czy te poduszki nie sa pozrywane.te wibracje kolo 100 to niemam pojecia od czego zobacz moze masz cos luznego od spodu. albo sprawdz podpore wału.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 23:19 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
obejrzyj dokladnie krzyzaki na wale (mowie o tej tarce przy obrotach ponizej 2kprm)-tylko sumiennie niech ktos sprawdzi kto sie zna, co do tego:
Zauważyłem też, że przy wyższych prędkościach pojawia się takie cykliczne (co około pół sekundy) głuche dudnienie, jak by jakieś wibracje przenosiły się na budę, jak by rezonans taki, nie jest to głośne ale słyszalne.

to nie mam pojecia, ale jak sie dowiesz to podrzuc jakies info

PostNapisane: 3 lutego 2010, 10:19 
Forumowicz

A w razie czego taki krzyżak można gdziekolwiek dostać? Regenerować? Bo też przeszedł mi on przez myśl...
Ps. mam identyczne 323ti jak Ty:) Nawet kolor ten sam ;) Jak można dodać zdjęcie do profilu? Bo kurde nie mogę jakoś :D

PostNapisane: 3 lutego 2010, 10:33 
Forumowicz

TRIBUL napisał(a):
A w razie czego taki krzyżak można gdziekolwiek dostać? Regenerować? Bo też przeszedł mi on przez myśl...
Ps. mam identyczne 323ti jak Ty:) Nawet kolor ten sam ;) Jak można dodać zdjęcie do profilu? Bo kurde nie mogę jakoś :D

jesli chodzi o oryginalne czesci to nie ma co liczyc, bo BMW przewidzialo ze wal wystepuje w calosci i kosztuje cos ok 3kpln.
Nie wiem skad jestes bo na moim terenie jest firma, ktora to potrafi zrobic, choc koszty tez ok. 500-600zl ale to i tak duzo taniej.

Co do 323ti - tez masz taka wersje ze wszystko z M-paka poza zdesiami? Podrzuc jakies foto, co do foto w profilu to gdzies w profilu sie je dodaje, ale musi miec okreslone rozmiary i moze dlatego nie udaje Ci sie go dodac

PostNapisane: 3 lutego 2010, 10:45 
Forumowicz

Kurde to nie tanie to :chytry: Na razie muszę się wstrzymać z robieniem auta bo przez tą zimę ciężko z robotami :rotfl: Jak sprawdzić taki krzyżak? Wystarczy jak będę próbował kręcić wałem i patrzył czy są luzy? Na pewno będę patrzył na te poduszki skrzyni bo są miękkie i poduszki silnika, ale kiedy to wymienię to nie wiem :/

Tak mam M-Pakiet prócz zderzaków :( Chodź mogły być bo auto było bite z przodu tak że ktoś na 100% zmieniał. Próbowałem z tym zdjęciem już kiedyś, ale nie ma tam opcji załącz ani nic :zdegustowany:

PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:46 
Forumowicz

TRIBUL napisał(a):
Kurde to nie tanie to :chytry: Na razie muszę się wstrzymać z robieniem auta bo przez tą zimę ciężko z robotami :rotfl: Jak sprawdzić taki krzyżak? Wystarczy jak będę próbował kręcić wałem i patrzył czy są luzy? Na pewno będę patrzył na te poduszki skrzyni bo są miękkie i poduszki silnika, ale kiedy to wymienię to nie wiem :/

Tak mam M-Pakiet prócz zderzaków :( Chodź mogły być bo auto było bite z przodu tak że ktoś na 100% zmieniał. Próbowałem z tym zdjęciem już kiedyś, ale nie ma tam opcji załącz ani nic :zdegustowany:

Wchodzac pod auto ruszasz walem i juz cos wiesz, choc na pewno pewniejsze sprawdzenie jest jak sie go wyjmie. Poza tym trzeba tez umiec ocenic czy luz jest w miare czy jest ponadnormatywny.
U mnie zderzaki sa tez zwykle, choc auto nie bylo tkniete ani przodem ani tylem, zreszta sprawdzilem sobie po VIN'ie i nie ma M-paka.
Zdjecie: Profil->Avatar i tam zalaczasz link do fotki (to przy nicku), a w podpisie Profil -> Podpis i tam podajesz link do fotki i tyle

PostNapisane: 21 czerwca 2010, 21:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: bmw e34 520i
Kod silnika: m50b20
Witam. miałem podobny problem w combi 320i, też miałem dziwne wibracje, okazało się ze to przez tarczę sprzęgła ktoś po prostu założył ją na pałę i nie była w osi z całą resztą. oprócz tego że się krzywo ścierała to jeszcze miałem bicie przy ruszaniu i zmianie biegów. do tego padło koło masowe i koszty mnie przeraziły... na szczęście trafił się ktoś kto go kupił i to zrobił dlatego nie wiem jaki był finał tego i co dokładnie wymienił

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1