BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] problem z odpaleniem tds
PostNapisane: 13 stycznia 2010, 13:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
Blachowski napisał(a):
magd,

Cześć mam również e36 318 tds i mam ten sam problem. W które miejsce wpiąć ten zaworek ? Od filtra odchodzą dwa węże stojąc przodem do silnika od strony błotnika kierowcy to z lewej jest taki gruby czarny chyba gumowy a z prawej u mnie jest jakiś ciemny plastikowy.

między filter paliwa a pompę wtryskową zgodnie z kierunkiem przepływu paliwa oczywiście na zasilaniu.....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 12:14 
Forumowicz

Witam- po krótkiej przerwie.....czy juz wam auta odpalaja--> jestem ciekawy czy TAK czy NIE ? bo dobrze by było opisac co było powodem.....bedzie na pewno w przyszłości łatwiej pomóc :rotfl:

PostNapisane: 1 lutego 2010, 01:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M41
mi dalej nie odpala:/ jak postoji do 6,7 godzin od pyku pali a dluzej to kreci,kreci i zalapac niemoze i niemasz szans jej odpalić:/ a z rury wylatuje czarny dym jakby jakaś smoła. brak mi już sił doniej dlaczego moze stać nawet na -20stopni mrozu byle nie lduzej jak 6,7 godzin!! ?? jak ciepla to tez od pyku pali i ladnie chodzi tylko te poranki kiedy wogole niechce!

PostNapisane: 1 lutego 2010, 11:23 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
mi dalej nie odpala:/ jak postoji do 6,7 godzin od pyku pali a dluzej to kreci,kreci i zalapac niemoze i niemasz szans jej odpalić:/ a z rury wylatuje czarny dym jakby jakaś smoła. brak mi już sił doniej dlaczego moze stać nawet na -20stopni mrozu byle nie lduzej jak 6,7 godzin!! ?? jak ciepla to tez od pyku pali i ladnie chodzi tylko te poranki kiedy wogole niechce!

czarny dym może świadczyć o przestawionym kącie wtrysku(sprawdzic-ustawić-na znaki --->potem korekta kompem)
bemusia czy dym leci od razu jak zaczynasz kręcić rozrusznikiem czy dopiero za jakiś czas od prób uruchomienia?

twierdzisz że auto dobrze chodzi na ciepłym --czy wtedy dym czarny leci też po dodaniu gazu ,czy zużycie paliwa jest w normie ? jak przyspieszasz podczas jazdy kopci na czarno ??

PostNapisane: 1 lutego 2010, 16:01 
Pierwsze kroki

jak tylko zaczynam krecić to leci dym normalnie taka sadza:/jak przygazuje to tez dymi troszke na czarno :/ wogole krecenie tak wyglada jakby ona niemogla na obroty wejsc bo szarpie na i szarpie a niemoze zaskoczyc:/

PostNapisane: 1 lutego 2010, 16:03 
Pierwsze kroki

nooo bo dobrze chodzi wg mnie.. ale kopcic troszke kopci na czarno:/ jakis czas temu byla u mechanika bo okropnie kopcila i na cieplym tez miala bide zapalić teraz pali jak igla na ciepłym noi po paru godzinach i kopcic tez mniej kopci ale nadal jest to czarny dym.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 20:50 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
nooo bo dobrze chodzi wg mnie.. ale kopcic troszke kopci na czarno:/ jakis czas temu byla u mechanika bo okropnie kopcila i na cieplym tez miala bide zapalić teraz pali jak igla na ciepłym noi po paru godzinach i kopcic tez mniej kopci ale nadal jest to czarny dym.

Sprawdziłbym kat wtrysku. :!: ..... i bardzo ważne-->żadnego powietrza w wężu zasilającym pompę wtryskową w paliwo...
czy auto zuzywa normalna ilość paliwa ? prawdopodobnie miałas wczesniej już żły kat wtrysku i mechanik poprawił ale to ciągle nie jest TO i ma kłopot z zapaleniem jak auto kompletnie ostygnie...czarny dym przy odpalaniu o tym świadczy i tz tupanie -->czy brak wkręcenia sie na wyższe obroty celem zapalenia silnika -zły kat wtryku wręcz utrudnia swobodny rozruch i jak całkiem ostygnie jest "klapa" --->podczas jazdy też czarnego dymu nie powinno być co też na to wskazuje,te ustawienie musi byc idealne .....raczej wskazne jest bardzo delikatne siwo niebieski dym przez około 30sek po zapaleniu co jest spowodowane że komputer przestawia własnie kat wtrysku celem łatwiejszego rozruchu i po uruchomieniu po jakims czasie wraca do swojego własciwego ustawienia....czarny dym przy próbie odpalanie jest ewidentnie nie do przyjęcia przyjmując że;
1. świece żarowe 100% sprawne...
2.brak powietrza w przewodzie zasilającym-- z tego co opisujesz to prawdopodobnie jest ok --nie zaszkodzi sprawdzić
3. Wtryski -- musza być 100% sprawne ,jakiakolwiek odchyłka powoduje --"czarny dym z rury" ale to tez raczej wykluczam po opisie jak dajesz....ale nie zaszkodzi sprawdzić ...dodam że dla mechanika to dosłownie chwilka czasu.
4. KAT WTRYSKU na tym bym sie skupił ponieważ kiedyś miałaś problemy z odpalaniem na ciepłym a po wizycie u mechanika ewidentnie była poprawa ...do czasu aż nastały Mrozy i wyszedł mankament do małej poprawki....to musi byc idealnie książkowo a najlepiej wykonują tę czyność osoby zajmujące sie regeneracją pomp i wtrysków--idzie to sprawdzić po podłączeniu do kompa , lub sprawdzić na znakach i dokonać ewentualnej korekty.....dodam że ja u siebie w innym aucie ustawiam na słuch i oczy (obserwuje spalniny ,słucham" klepania"wtrysków, jaki ma poranny rozruch i po kilku próbach poprawkach ustawiam optymalnie bez komputera czy innych urządzeń służących do ustawienia kata wtrysku, jednak wymaga to wprawy i doświadczenia z obsługiwanym autem....

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:51 
Pierwsze kroki

dziekuję bardzo za podpowiedz jeżeli to rozwiąze problem to napisze tutaj napewno, a jeszcze mam takie pytanie bo ktoś mi powiedział że problemem może byc to że uszczelka pod głowicą może być za gruba i niema wystarczającego sprężania co o tym sądzisz?

PostNapisane: 2 lutego 2010, 08:44 
Pierwsze kroki

noi dzisiaj to samo znów o 20 ja zostawiłam o 1 w nocy poszlam ja przepalic zeby pochodzila troche i o pierwszej w nocy tylko podgrzalam swiece i pyk i pali ani nie obrocila raz ino odrazu zajarzyła tak jak trzeba, a teraz o 8 probowałam ją odpalić ale bez skutku:/ szarpie nią i dym czarny leci ale niemoze zaskoczyć (to napisałam tak dla dokladnego zobrazowania, jezeli ustawienei tego kąta wtrysku nic nieda to ja juz niewiem:/ brak sił)
a ustawienie tego kąta wtrysku jest trudne??, tylko pomiarz da rade?? dużo to czasu zajmuje ?
u tego mechanika u którego była i poprawilo sie lekko odpalanie i zmniejszylo sie dymienie to stała tam 3 miesiące!! jak mozna tyle auto przetrzymywać i naprawiać? a podobno ma dobrą opinie:/

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:26 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
noi dzisiaj to samo znów o 20 ja zostawiłam o 1 w nocy poszlam ja przepalic zeby pochodzila troche i o pierwszej w nocy tylko podgrzalam swiece i pyk i pali ani nie obrocila raz ino odrazu zajarzyła tak jak trzeba, a teraz o 8 probowałam ją odpalić ale bez skutku:/ szarpie nią i dym czarny leci ale niemoze zaskoczyć (to napisałam tak dla dokladnego zobrazowania, jezeli ustawienei tego kąta wtrysku nic nieda to ja juz niewiem:/ brak sił)
a ustawienie tego kąta wtrysku jest trudne??, tylko pomiarz da rade?? dużo to czasu zajmuje ?
u tego mechanika u którego była i poprawilo sie lekko odpalanie i zmniejszylo sie dymienie to stała tam 3 miesiące!! jak mozna tyle auto przetrzymywać i naprawiać? a podobno ma dobrą opinie:/

1. opinia kogokolwiek sie nie kieruj wszystko zalezy na jakiego człowieka trafisz, myslę że ustawienie kata wtrysku nie jest aż tak trudne dla DOBREGO mechanika,do max 2godz roboty (przesadziłem :P ) .
2. jeżeli cos z uszczelką pod głowica jest nie tak i taka sugestie ktos Ci daje to niech sprawdzi kompresje (najlepiej za darmo jesli okaże sie ok- ja stawiam że jest super ok nie widząc auta na 99%) za grubą to ma głowę ale do naciagania na koszty(typowy złodziej)
3. Piszesz że auto stało 3miesiące(to oni chyba Ci podmienili silnik w tym czasie,pompę,i bóg wie co jeszcze kombinowali), po takich cyrkach sprawdzałbym wszystko po kolei zaczynając od podstawowych pierdół takich jak świece żarowe ,sprawdziłbym przewody zasilające w paliwo od baku do pompy na szczelność,proste jak drut zadnych narzędzi tylko pomysł(mechanicy to wiedzą --nie partacze)
4.Nie musi to byc serwis zajmujacy sie pompami ale na pewno temat musi mu być znany...poprostu normalny w "miarę" uczciwy fachowiec bez" znajomości chmur i pisma swiętego" bo ten od głowicy lewitował
5. koszt oceniam na 100zł i nie jest to mało,

Zrobiłbym tak w twojej sytuacji- jedziesz od mechanika do mechanika , przedstawiasz mu problem ale za duzo nie gadasz ,koniecznie pytasz co mu dolega (jego zdaniem)i uściślasz cenę(0 tolerancji ---bo juz doswiadczenie masz jak to sie kończy) staraj sie byc miła i niczego nie sugeruj mechanikowi(facet zawsze sie obrazi jak mu podważysz jego wiedzę--szczególnie Kobieta-nie dopusci do mysli że laska może miec racje w jego zawodzie) mechanik ,który zaczyna zadawac duzo pytań ma na celu nie próbe ustalenia co sie dzieje z autem tylko ustala twoja wiedzę na temat auta i innych poprzedników co grzebali i ocenia jak CIE POTRAKTOWAć on i tak wie że sprawdza sie po kolei od pierdół do poważniejszych rzeczy bo po co sobie robote robic _blokujesz go wczesniejszymi ustaleniami cenowymi.
I na koniec ...Płacisz za naprawę
Ile twoje auto zuzywa Paliwa _ w normie czy podwyższone spalanie ?? jak oceniasz ...ile pali na 100km zakladam że jeżdzisz spokojnie normalnie.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:37 
Pierwsze kroki

zużywa ok. 7l/100km, i mowisz ze koszt ustawienia wtrysku to maks. 100zł? obo to bylo tylko to a może znasz jakiegoś mechanika? umiałbyś ustawić to ?

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:40 
Pierwsze kroki

masz jakiś sposób albo pomysł w jaki mogę ja odpalić teraz?

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:51 
Forumowicz

czyli zuzycie ok paliwa ok, odpalic mozesz teraz na samostart lub jeżeli go nie masz pod ręka to srodek do czyszczenia deski samochodowej typu PLAK sikac do kolektora ssącego powietrze za filtrem i przepływomierzem , w 2 osoby jest lepiej to zrobić, jedna kreci rozrusznikiem druga sika np PLAK a silnik to sobie wciagnie..... i odpali , warunek dobry aku i rozrusznik

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:54 
Pierwsze kroki

aku jest dobry i rozrusznik też, niedawno już probowałam samostartem znaczy nie ja tylko ktoś i nic niedało:/

PostNapisane: 2 lutego 2010, 09:59 
Pierwsze kroki

wiec znasz jakiegos mechanika? kogoś kto móglby mi to naprawić?

PostNapisane: 2 lutego 2010, 10:12 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
wiec znasz jakiegos mechanika? kogoś kto móglby mi to naprawić?

skad jesteś ? znam

PostNapisane: 2 lutego 2010, 10:23 
Pierwsze kroki

okolice krakowa, katowic, oświecimia

PostNapisane: 2 lutego 2010, 10:40 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
okolice krakowa, katowic, oświecimia

spójrz w mój profil WLKP...wielkopolska --Poznań

ja uważam że problem u ciebie jak w wiekszości aut, duperela i bedziesz jeszcze sie nim cieszyć , to takie usterki które człowieka o siwe włosy przyprawiaja , tylko spokój i opanowanie, jedż do mechanika co diesle robi i to co wcześniej bo samo mu nie przejdzie .....

Ostatnio edytowano 2 lutego 2010, 10:45 przez Kentos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lutego 2010, 10:45 
Pierwsze kroki

NIE ZWRÓCIŁAM UWAGI,

PostNapisane: 10 lutego 2010, 20:42 
Pierwsze kroki

Mam dokładnie ten sam problem....

W aucie w tym kierunku zrobiono już:

1. Wymiana świec żarowych (mimo że wszystkei 4 były sprawne)
2. Zamontowany jest zaworek zwrotny (taki już kupiłem)
3. Kontrola wtrysków (SPRAWNE)
4. Komprecha... słaba (20-24) próba olejowa nie wykazała zmian wiec jak juz do zawory...

Ale czy to ma aż taki wpływ? Samochód aż zalewa... zewsząd kopci jak go kręce. Zauważyłem tez że ma dość niskie obroty 650 obr/min
Teraz obstawiam że albo ta głowica, albo kont wtrysku... Na samostart tez nie zapala bo samochód zwyczajniej zalewa.

Powiedz mi drogi kolego gdzie w Poznaniu oddać na ustawienie konta wtrysku?

Wcześniej byłem w diesel Serwis na fabianowie i tam taki bajerant chciał mnie obsłużyć że szok :-)
Chciał żebym zapłacił mu w sumie 500zł za nic! A ja przyjechałem tylko na kontrole wtrysków...
Powiedziałem Panu... Proszę skontrolowac wtryski i ile za to zaplace? On powiedział 120zł + 240zł regenaracja w przypadku uszkodzenia + 120 kontrola kompresji... + 150 zaślepienie EGR + 100zł za podłączenie pod kompa....
Powiedziałem mu że ma tylko skontrolować wtryski i nic więcej nie robić... Jak już skontroluje to proszę o telefon.... Koleś powiedział że odrazu sie za to bierze i oddzwoni.... Nie oddzwonił wiec po 5h ja zadzwoniłem a on ta to... że wtryski dobre wiec sprawdził dodatkowo kompreche i zaślepił EGR... Wkurzył mnie lekko bo go o to nie prosiłem... Manometr do komprechy mam a EGR był dobry i zaślepienie nic nie zmieniło. PALANT! Zapłaciłem tylko za to za co zleciłem czyli kontrola wtrysków 120zł a Pan się oburzał że nie dałem się naciągnąć. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TEGO ZAKŁADU!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1