BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Felgi aluminiowe do e46 318d.
PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:32 
Przyjaciel forum

Na felge 17x8.0 mozesz zalozyc opone 205/50R17 ma wysokosc prawie identyczna jak 225/45R17.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Vermilion napisał(a):
7.0" to zbyt malo przy srednicy 17" w E46, felga powinna miec minimalnie 8.0" zeby opona sie z niej nie zsunela (zreszta taki wlasnie rozmiar maja oryginalne 17" felgi do E46).

To po co BMW wyprodukowało (tak jak wyżej pisałem) felgi styling 23, 73, 79, 98?
Opony do nich to 205/50R17 i są przenaczone do e46... :hyhy:
Vermilion napisał(a):
Na felge 17x8.0 mozesz zalozyc opone 205/50R17 ma wysokosc prawie identyczna jak 225/45R17.

Nie będzie głupio wyglądało kolego?

PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318d
Dobra panowie na chwile obecna dziekuje za cenne informacje musze wszystko przemyslec na spokojnie ale jeszcze na pewno bede pisał w tej sprawie bo dojdą nowe pytania :) ale wlasnie czy na feldze 17 nie bedzie wygladala glupio ta opona 205/50r ??

Ostatnio edytowano 17 lutego 2010, 20:49 przez lukasso89, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Vermilion, opona będzie naciągnięta i komfort będzie gorszy niż przy 225/45. Imho lepiej trzymać się rozmiarów zalecanych.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:50 
Przyjaciel forum

Vanduch napisał(a):
To po co BMW wyprodukowało (tak jak wyżej pisałem) felgi styling 23, 73, 79, 98?
Opony do nich to 205/50R17 i są przenaczone do e46... :hyhy:

Moge tak samo zadac pytanie, dlaczego stylingi 32, 42, 44, 47, 50, 51, 68, 71, 85, 86, 89, 96, 97, 119, 133, 137, 170, 171 wszystkie maja szerokosc wieksza niz 7.0"? Sa to albo 4 felgi 8.0", ale komplet mieszany 7.5" przod i 8.5" tyl.

Vanduch napisał(a):
Nie będzie głupio wyglądało kolego?

Bedzie minimalnie naciagniete

Obrazek

z ta roznica, ze bedzie troche wyzej, opona na zdjeciu to 205/45R17

ironman napisał(a):
Vermilion, opona będzie naciągnięta i komfort będzie gorszy niż przy 225/45. Imho lepiej trzymać się rozmiarów zalecanych.

Tez uwazam, ze lepszym wyborem byloby zalozenie 225/45R17

PostNapisane: 17 lutego 2010, 21:01 

Aż zaraz pójdę do piwnicy i zrobię fotkę jak wygląda 205 na feldze 7x16, bo to będzie alternatywą dla kolegi lukasso89, tym bardziej że zrobił test i źle mu się jeździło na 225... :niepewny:
Właśnie nie wiem jak to jest, że jedni są zadowoleni z jazdy e46 na szerokich lakach, a innym się źle jeździ...
Czy to koledzy wina wagi silnika i innego zestrojenia zawieszenia? Bo pewności nie mam... :zakrecony:

PostNapisane: 17 lutego 2010, 21:06 
Pierwsze kroki

moc silnika i waga samochodu ma do tego cos na 100% jazda bmw 330d to przyjemność na oponie 225/45r17 ale jesli chodzi o bmw 318d podejrzewam ze 320d tez to tragedia jak dla mnie :(

PostNapisane: 17 lutego 2010, 21:40 

Tak wygląda opona 205/55 R16 założona na felgę 7x16"...
I wcale nie jest to zbyt szeroka opona na 7'' feldze...
Obrazek
Dziwnie fotka zrobiona ale felgi wiszą pod sufitem... :hyhy: :zakrecony:

PostNapisane: 18 lutego 2010, 03:24 

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
ja jezdze na 225/45 R17 moja 320d 136 PS i jezdzi sie bardzo przyjemnie i wcale nie traci duzo mocy w porownaniu z 15''.. ojciec tez ma w 318d takie opony tylko felge przod ma 7,5 a tyl 8,5 oczywiscie 17'' i tez jakos to jezdzi..

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 18 lutego 2010, 09:10 
Forumowicz

Moje BMW: E60 520i
Kod silnika: M54
Też radze minimum 16 cali... to jest kompromis miedzy wyglądem a osiągami
:)

PostNapisane: 18 lutego 2010, 09:11 

piotr320 napisał(a):
ja jezdze na 225/45 R17 moja 320d 136 PS i jezdzi sie bardzo przyjemnie i wcale nie traci duzo mocy w porownaniu z 15''.. ojciec tez ma w 318d takie opony tylko felge przod ma 7,5 a tyl 8,5 oczywiscie 17'' i tez jakos to jezdzi..

Tu nie rozchodzi się o utratę mocy (bo jak opona dobrze dobrana to obwód ma taki sam jak np. 15' koło), tylko o trakcje, prowadzenie i kierowanie... :dontgetit:

PostNapisane: 18 lutego 2010, 11:22 

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
Vanduch napisał(a):
Tu nie rozchodzi się o utratę mocy (bo jak opona dobrze dobrana to obwód ma taki sam jak np. 15' koło), tylko o trakcje, prowadzenie i kierowanie... :dontgetit:

Tak wiec przyczepnosc na suchym na takich oponkach jest super, na mokrym juz troche gorzej ale nie jest zle a jesli chodzi o prowadzenie to na rownej drodze :super: a jesli chodzi o koleiny czy inne nierownosci to wiadomo ze juz gorzej ale nie jest na pewno tak ze nie da sie jechac.. a odnosnie kolein to nie wiem po co w nich jechac jak mozna je "okraczyc" i wtedy nie ma zadnego problemu przynajmniej ja tak robie... :cwaniak:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

Tytuł: Re: [E46] Felgi aluminiowe do 318d.
PostNapisane: 26 lutego 2010, 14:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: M47 D20TU
chyba znalazłem odpowiedni temat na kilka moich pytań. otóż moje auto to E46 Compact 318td. zbliża się sezon wiosenny i chcę kupić letnie kółka. zaznaczam, że chcę żeby letnie były w rozmiarze 205/55 R16 (m.in. taki rozmiar podaje producent dla tego auta) i tu pojawia się pierwsze pytanie: jakie opony w takim rozmiarze polecacie? nie muszą być super ciche, mają być bezpieczne i dobrze trzymać na suchej i przede wszystkim mokrej nawierzchni. no i nie mega sportowe, żeby te 5 sezonów wytrzymały. osobiście myślałem o YOKOHAMA C.Drive lub TOYO Proxes T1R (miałem takie 15'' w Hondzie), co o tym sądzicie? Bridgestony są w niezłych cenach, proszę o opinie. druga sprawa to felgi. jaka szerokość będzie odpowiednia? czy 7" zda egzamin w tym aucie? nie chcę żeby było nienaturalnie, ma dobrze jeździć i ładnie wyglądać, ale bez przesady. no i ET, jakie powinno być dla takiego modelu i powiedzmy felg o szerokości 7"? proszę o dużo podpowiedzi bo w BMW jestem laikiem;/ co sądzicie o felgach/podróbkach BMW z allegro? jakich innych felg szukać (czyt. jakich producentów, też nie mam tu pojęcia)? a może oryginalne są w dobrych cenach? albo zna ktoś sklep z używanymi felgami do BMW? aha, rozstaw będzie 5x120? no i może ktoś akurat ma dla mnie felgi na sprzedaż? no i śruby zabezpieczające, jakie firmy produkują takie rzeczy do BMW? pozdrawiam!

PostNapisane: 26 lutego 2010, 15:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: to gokart
Kod silnika: M20B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121082
tommiBMW napisał(a):
chyba znalazłem odpowiedni temat na kilka moich pytań. otóż moje auto to E46 Compact 318td. zbliża się sezon wiosenny i chcę kupić letnie kółka. zaznaczam, że chcę żeby letnie były w rozmiarze 205/55 R16 (m.in. taki rozmiar podaje producent dla tego auta) i tu pojawia się pierwsze pytanie: jakie opony w takim rozmiarze polecacie? nie muszą być super ciche, mają być bezpieczne i dobrze trzymać na suchej i przede wszystkim mokrej nawierzchni. no i nie mega sportowe, żeby te 5 sezonów wytrzymały. osobiście myślałem o YOKOHAMA C.Drive lub TOYO Proxes T1R (miałem takie 15'' w Hondzie), co o tym sądzicie? Bridgestony są w niezłych cenach, proszę o opinie. druga sprawa to felgi. jaka szerokość będzie odpowiednia? czy 7" zda egzamin w tym aucie? nie chcę żeby było nienaturalnie, ma dobrze jeździć i ładnie wyglądać, ale bez przesady. no i ET, jakie powinno być dla takiego modelu i powiedzmy felg o szerokości 7"? proszę o dużo podpowiedzi bo w BMW jestem laikiem;/ co sądzicie o felgach/podróbkach BMW z allegro? jakich innych felg szukać (czyt. jakich producentów, też nie mam tu pojęcia)? a może oryginalne są w dobrych cenach? albo zna ktoś sklep z używanymi felgami do BMW? aha, rozstaw będzie 5x120? no i może ktoś akurat ma dla mnie felgi na sprzedaż? no i śruby zabezpieczające, jakie firmy produkują takie rzeczy do BMW? pozdrawiam!

szkoda, że jeszcze nie zapytałeś jak się w nosie dłubie :zdziwko: :orany: :mur: :rotfl:

PostNapisane: 26 lutego 2010, 15:27 

tommiBMW, Dużo widomości będziesz miał na http://felgenkatalog.auto-treff.com/
Jak wygląda opona i felga w rozmiarach jak pisałeś - kilka postów wyżej wrzuciłem fotkę...
Śruby zebezpieczające polecam oryginlane np. http://allegro.pl/item922616325_bmw_sru ... mplet.html bo jak przypadkiem zgubisz złodziejkę, to zawsze możesz ją dokupić...
Kup jakieś oryginalne felgi i będziesz zadowolony bo chińskie podróbki to chłam, który szybko się wygina i łamie :)
Możesz zajrzeć viewforum.php?f=16 tam sporo ostatnio się dzieje jeżeli chodzi o felgi :ok:

PostNapisane: 28 lutego 2010, 15:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: M47 D20TU
djenker napisał(a):
szkoda, że jeszcze nie zapytałeś jak się w nosie dłubie :zdziwko: :orany: :mur: :rotfl:

bo do tego sam doszedłem, ale jak będę miał podobny problem to wiem u kogo szukać rozwiązania. po co w ogóle takie wypowiedzi z twojej strony? pewnie też kiedyś zaczynałeś przygodę z BMW i byłeś zielony, więc ktoś Ci pomógł, mam rację? jak w szukajce nie znalazłem czego potrzebuję to pytam, dla mnie to normalne jak na każdym innym forum. pozdrawiam kolegę i proszę o nieco wyrozumiałości dla nowych osób.

PostNapisane: 19 marca 2010, 20:33 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. Mam ogromny problem. Zdecydowałem się na zakup felg 17" jednak mam problem z dobraniem obsadzenia felgi. Jakie obsadzenie (ET) wybrać żeby dobrze pasowało do BMW E46 318d. Czy ET 35 będzie dobre? Proszę o pomoc.

PostNapisane: 19 marca 2010, 20:49 

lukasso89 napisał(a):
Czy ET 35 będzie dobre?

Da radę, podejdzie :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1