BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] problem z odpaleniem tds
PostNapisane: 14 lutego 2010, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
Blachowski napisał(a):
Mam dokładnie ten sam problem....

W aucie w tym kierunku zrobiono już:

1. Wymiana świec żarowych (mimo że wszystkei 4 były sprawne)
2. Zamontowany jest zaworek zwrotny (taki już kupiłem)
3. Kontrola wtrysków (SPRAWNE)
4. Komprecha... słaba (20-24) próba olejowa nie wykazała zmian wiec jak juz do zawory...

Ale czy to ma aż taki wpływ? Samochód aż zalewa... zewsząd kopci jak go kręce. Zauważyłem tez że ma dość niskie obroty 650 obr/min
Teraz obstawiam że albo ta głowica, albo kont wtrysku... Na samostart tez nie zapala bo samochód zwyczajniej zalewa.

Powiedz mi drogi kolego gdzie w Poznaniu oddać na ustawienie konta wtrysku?

Wcześniej byłem w diesel Serwis na fabianowie i tam taki bajerant chciał mnie obsłużyć że szok :-)
Chciał żebym zapłacił mu w sumie 500zł za nic! A ja przyjechałem tylko na kontrole wtrysków...
Powiedziałem Panu... Proszę skontrolowac wtryski i ile za to zaplace? On powiedział 120zł + 240zł regenaracja w przypadku uszkodzenia + 120 kontrola kompresji... + 150 zaślepienie EGR + 100zł za podłączenie pod kompa....
Powiedziałem mu że ma tylko skontrolować wtryski i nic więcej nie robić... Jak już skontroluje to proszę o telefon.... Koleś powiedział że odrazu sie za to bierze i oddzwoni.... Nie oddzwonił wiec po 5h ja zadzwoniłem a on ta to... że wtryski dobre wiec sprawdził dodatkowo kompreche i zaślepił EGR... Wkurzył mnie lekko bo go o to nie prosiłem... Manometr do komprechy mam a EGR był dobry i zaślepienie nic nie zmieniło. PALANT! Zapłaciłem tylko za to za co zleciłem czyli kontrola wtrysków 120zł a Pan się oburzał że nie dałem się naciągnąć. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TEGO ZAKŁADU!!!

bardzo dobrze sie zachowałeś......gośc na chama szukał siana ;) a teraz do sedna---twierdzisz że go zalewa to regulacja pompy sie kłania wraz z kontrola kata wtrysku przy jednej robocie.....
numer tel. moge podać na mojego mechanika, który ogarnia wszystko czego ja nie moge zrobić, namiary na pompiarzy tez Ci da jeżeli będzie taka konieczność....wolne obroty są za niskie....korekta kompem chyba sie kłania(nie jestem tego pewien)

Koniecznie jeszcze bym sprawdził czy na pewno świece grzeja na silniku(sprawne sa ale czy prad dopływa --przekaznik może fiksować ) raz łaczy i jest wszysko git--->a raz świruje np. nadpalone styki...słaby kontakt---posprawdzajcie.....chodzi mi o to co napisała Betusia ,ze poszła w nocy o 1 i od strzała zapaliła a o 8 juz nie, usterka nie wystepuje cały czas.....dlatego moje przypuszczenia kieruje na przekażnik i jego styki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 lutego 2010, 13:37 
Pierwsze kroki

Prąd dochodzi. Zapomniałem wcześniej napisać że to też już było sprawdzane. Martwi mnie ta komprecha 20-24 a powinno być jednak 32-34 w zdrowym TDS-ie tak mi ktoś napisał. Tylko czy to może mieć wpływ na poranne odpalanie?

Podeślij mi te kontakty jeśli możesz na priva, bądź umieść tutaj. Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc

PostNapisane: 14 lutego 2010, 13:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
120zl za kontrole wtryskow to i tak konkret. Ja placilem 3zl za sztuke w malym miescie :) Fakt ze musialem przyniesc zdemontowane ale to nie byl problem.

PostNapisane: 14 lutego 2010, 14:32 
Forumowicz

Blachowski napisał(a):
Prąd dochodzi. Zapomniałem wcześniej napisać że to też już było sprawdzane. Martwi mnie ta komprecha 20-24 a powinno być jednak 32-34 w zdrowym TDS-ie tak mi ktoś napisał. Tylko czy to może mieć wpływ na poranne odpalanie?

Podeślij mi te kontakty jeśli możesz na priva, bądź umieść tutaj. Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc

napisze na podstawie ostatnich obserwacji w moim aucie VW t4 , kompresje ma słabą ale kopcił na czarno i dychnąc nie chciał nie z tego powodu lecz ze złego kąta wtrysku, poprawiłem , przestał dymic bo snieg za nim teraz jest czysty mimo ze nie uzwam przestawiacza kąta wtrysku (diesel wolnossący) wtryski tez przestały klepać(specyficzny ich klekot) tak więc kompresja wydaje mi sie nie byc takim problemem(patrz....czarny dym z wydechu= ustawienie kąta)

Ostatnio edytowano 14 lutego 2011, 08:45 przez Kentos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 lutego 2010, 22:12 
Pierwsze kroki

Dzięki Kentos za uświadomienie ;-) Oby to był kont! Jutro nakręce filmik z odpalania i najwyżej Ci podeśle do oceny. Podaj te kontakty tych pompiarzy i powiedz ile taki zabieg ustawienia konta w moje buni może kosztować ?

PostNapisane: 16 lutego 2010, 11:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M41
witam wszystkich ponownie, byłam z moją betą u mechanika (pełny profesjonalizm) i wszystko poustawial tak jak trzeba bo bylo pare błędów ale niestety umnie problemem jest slaba kompresja. (kat wtrysku ustawiony,dawka paliwa tez bo byla za mała, wtrysk jeden który cieknął wymieniony, moc sie poprawiła).

PostNapisane: 16 lutego 2010, 12:49 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
witam wszystkich ponownie, byłam z moją betą u mechanika (pełny profesjonalizm) i wszystko poustawial tak jak trzeba bo bylo pare błędów ale niestety umnie problemem jest slaba kompresja. (kat wtrysku ustawiony,dawka paliwa tez bo byla za mała, wtrysk jeden który cieknął wymieniony, moc sie poprawiła).

tom powodem było zapowietrzanie poniewaz wtrysk był nieszczelny na początku tych postów pisałem o tym zeby sprawdzic czy nie ma wycieków---pisałas ze były sprawdzane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czarny dym pasuje objawów.....oraz kłopty z odpalaniem po dłuzszym postoju,....... :ok: takie duperele a potrafia dokuczyć, wynika z tego że poprzedni fachowcy nic nie zrobili oprócz przyjmowania pieniędzy.....

tak szczerze to nie wierzę w słaba kompresje w dieslu....naprawde musiałaby ta beta miec potężny przebieg lub miec przegrzany silnik.....diesle sa mało podatne na przegrzewanie ponieważ system chłodzenia olejem jest bardzo wydajny a silnik bardzo sprawny który produkuje mało ciepła.....ciekawi mnie czy sprawdzał kompresje bo mam watpliwości ??? jakie mają wartości poszczególne cylindry.....jaki koszt tego był ?

PostNapisane: 18 lutego 2010, 10:38 
Pierwsze kroki

nie sprawdzał kompresji, wymienił wtrysk, zwiększył dawkę, ustawił kąt wtrysku,itd. noi podpięcie do kompa= 350:) jakby niepatrzyć na to poranne odpalanie to autko wyszło nie to od niego, większa moc i wogóle:) poprzedni mechanik prawdopodobnie zmniejszyl dawke zeby mniej kopcila haha jakiś niepowiem kto!. ale ten u którego byłam teraz moge z czystym sumieniem polecić warto jechać zobaczyć jak naprawde wygląda naprawa i mechanik! tych poprzednich u których byłam i zdarli zemnie tyle kasiory to bym tam wysłała żeby widzieli jak naprawa wygląda!!!!! i jaka różnica auto przed i po! i NAPRAWIA NA MIEJSCU I JESZCZE MÓWI I TŁUMACZY CO I JAK!!!! JESTEM POD WRAŻENIEM

PostNapisane: 18 lutego 2010, 10:41 
Pierwsze kroki

niesprawdzał kompresji żeby zredukować do minimum koszty, a pozatym nie zajmuje sie naprawą silników więc itak by to nic niedało a wyeliminował rzeczy które są najbardziej istotne i nieuniknione! niewiem czy dużo zapłaciłam czy mało ale jak do tej pory to najmniej i przynajmniej jest jakiś efekt!!! jeszcze tylko muszę zmienić filtr powietrza bo jest w tragicznym stanie

PostNapisane: 19 lutego 2010, 10:00 
Forumowicz

A ja sie ciesze bo moje wszystkie przypuszczenia i sugestie sie sprawdziły , poprzedni mechanik z ciebie zrobił dawce kasy---zwykły oszust i tyle.....
p.s tak powinna wyglądac naprawa robi - mówi co i dlaczego ......i jest efekt.....potem należnośc i zadowolenie(obustronne)

podłączył pod kompa ---> widział dawkowanie więc poprawił.....
kompresji nie sprawdzał bo diesle bardzo rzadko maja z tym problem(bardzo dobre smarowanie zapewnione oraz mała temp pracy)
ustawienie konta wtrysku tez widział po kompie i poprawił ---> efekt murowany
za brak odpalania po postoju odpowiedzialny był lejacy wtrysk przez który układ wysokiego cisnienia sie zapowietrzał i stwarzał duze problemy z uruchomieniem.....

350 zł wydane od 1 razu jest do przeżycia --mało to nie jest ale pracy jednak tez troche włozył z dobrym skutkiem wiec narzekać nie ma co.....

filtr natychmiast wymien poniewaz drobiny piasku które przeleca przez niego moga uszkodzic przpływomierz oraz łopatki turbiny a wteydy 350zł bedzie pikuś !!!!!! tania eksploatacyjna rzecz na której nie ma co załować kasy i oddalać tematu----> jedyne co mnie dziwi że nie wymienił Ci go ten mechanik od razu który usunoł usterki znacznie trudniejsze do naprawienia........(to może swiadczyc że zadbał o przyszłość licząc na twoja oszczędność i brak wymiany tego elementu od reki ) podsumowując ----> myslacy gość dbający o przyszłość ale mimo wszystko uczciwy ponieważ Cie POINFORMOWAŁ !!! ;) Awaria moze wystapic w każdej chwili uzytkowania auta z mocno zasyfionym filterm powietrza(mocno brudny dla mnie to znaczy w kolorze ziemi :zabawa: )
radze nie oszczędzać na filtrze powietrza...dodam że ma on wpływ na ilość zużywanego paliwa ......

miłego uzytkowania auta ,którego miałaś juz pewnie dość..... :hurra:

PostNapisane: 20 lutego 2010, 10:07 
Pierwsze kroki

chciał wymienić filtr ale akurat nie miał na warsztacie, a z autkiem bylam tam od ok.12-16 i na miejscu wszystko!, naprawde jeżeli macie problem ze swoją betusią w dieslu polecam:
FIRMA BEEMA
ZDZISŁAW STAŃDO
34-13- KALWARIA ZEBRZYDOWSKA
BRODY156
tel. 604421691
gwarantuje że nie będziecie żałować, tak dobrego fachowca i warsztatu nie spotkałam!

PostNapisane: 23 października 2011, 21:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Moja też nie paliła, dusiła się aż wreszcie pojawiło się paliwo koło gniazd wtryskiwaczy postanowiłem wymienić cieknące przewody przelewowe między wtryskiwaczami. Nie powiem, że wszystkie problemy zniknęły, ale jest jakby lepiej.
film - wymiana przewodów przelewowych

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 16:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e363
Witam!!!Mam e36 1.8 tds. Problem z odpalaniem mam jak mam mniej niż ok 20 l paliwa,jak jest więcej odpala od kopa!!!Ma ktoś pomysł co jest przyczyną?

PostNapisane: 19 grudnia 2012, 15:46 
Zacna persona forum

szymus napisał(a):
Ma ktoś pomysł co jest przyczyną?
pompa paliwa w zbiorniku

PostNapisane: 16 czerwca 2013, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M54B25
Garaż: Było:
- BMW E36 318TDS
- BMW E36 325TDS
- BMW E36 318TDS
- BMW E46 320D
- BMW E46 318i
- BMW E39 528i
- BMW E61 525i
Witam

Mam taka prośbę czy mógłby ktoś ogarnięty luknąć na to zdjęcie i powiedzieć co jest zle bo nie mogę dojść z moim tds od ponad pół roku, auto praktycznie stoi bo nie ma u nas ogarniętego mechanika który mógłby ogarnąć temat tds. I wziąłem się sam do roboty mam inpe, i poprostu chce go wyregulować, tak aby to biegało jak książka piszę.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam ConradXXX

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1