BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 17:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M43 nawaliła cewka sonda czy czujnik połozenia gazu ?
PostNapisane: 24 lutego 2010, 23:05 
Pierwsze kroki

Objawy te występują wtedy gdzie jest deszcz wilgoć itp... auto chwile pracuje dobrze a później zaczyna być zamulone do 3000 obr/min a po przekroczeniu około 3100 obr/min dostaje kopa. Bieg jałowy to wtedy ok 500 obr/min i auto pracuje tak jakby nie chodziły wszystkie cylindry tzn tak sobie tylko ,,pyka,, i permanentnie czuć ze nie przepala mieszanki. Teraz jeszcze doszło mi do tego ze auto czasem i się muli o okolicy 4000obr/min. Mam sekwencje i auto na gazie nie zbiera sie tak jak na benzynie tylko po gwałtownym wciśnięciu pedału potrafi się przydławić chodzi o bieg jałowy.

Wydaje mi się ze to wina cewki....
Moja cewka jest dość mocno popękana zauważyłem to przy wymianie kabli. Już zamówiłem nowa (tzn używana ale z gwarancja) Czy to przez to może występować to szarpanie i zamulenie które opisywałem jako pierwszy problem?

Sprawa jest dziwna... ostatnio po przejechaniu jakichś 150km jechałem na 5 biegu około 90-100 km/h obroty jakieś 2700 i auto zaczęło słabnąc po lekkim dodaniu gazu tak jakby się dławił i wcale nie przyspieszał tylko jeszcze zwalniał a jak wcisnęło się gaz w podłogę to wtedy startował. Po lekkim dodaniu gazu kompletnie nic.Tak na 90% wciśnięcia gazu zupełnie żądnej reakcji.... Zrobiłem taki test jadąc i widząc ze słabnie wrzuciłem luz i pościłem pedał gazu obroty na biegu jałowym około 500 delikatnie wciskałem gaz i przy wciśnięciu nawet około 90% zero reakcji, nic tak jakby linka była zerwana dopiero po całkowitym wciśnięciu silnik się wkręcał normalnie na obroty.
Czy jeżeli chodzi o ta dolegliwość to może być winien czujnik położenia przepustnicy?

Czy przyczyna obu problemów jest sonda lambda?
Bo możliwe ze przez nią mieszanka jest źle wyregulowana. Zastanawiam się nad wymiana ale tak jak pisaliście sprawdzę jeszcze połączenie sondy bo ostatnio trochę szorowałem dnem po sniagach ;)

Guma przepływomierza jest sprawdzona powierzchownie i jest całkiem zdrowa ale wykręcę ja i dokładnie obejrzę od środka bo może właśnie stad to mulenie przy 4000 obr/min

Przepływomierz jest chyba ok bo widać ze był już naprawiany wiec to zostawię ewentualnie na sam koniec.

Oczywiście kable świece itp wszystko wymienione.

Ma ktoś jakieś sugestie jak można ten problem rozwiązać?? Moze to jest wina jakiegoś czujnika którego nie brałem pod uwagę ?

Jak widać łamigłówka niezła :) czekam na wasze wpisy ! Pozdrawiam !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 M43 nawaliła cewka sonda czy czujnik połozenia gazu ????
PostNapisane: 25 lutego 2010, 00:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
jesli sonda nawala odłacz ja i przejedz zobaczysz czy jest zdatna czy nie.(reakcja silnika)
cewka moze byc walnieta jak piszesz zanim kupisz podmien ja zobaczysz czy to ona.

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 25 lutego 2010, 09:58 
Pierwsze kroki

co do cewki to jestem prawie pewien bo dziwne ze ona w ogóle jeszcze działa, w drugim aucie miałem to samo octavia 1,6 auto wjechało w kałużę i koniec przestało pracować nie można było odpalić iskra ,,niby,, była, paliwo było podawane bezpośrednio do kolektora strzykawka i zero reakcji. Iskra pod cienieniem ginęła bo cewka była popękana i miała przebicie kilka malutkich pęknięć na obudowie. Wymieniłem cewkę na nowa i wszystko jak ręka odjął!

Faktycznie wypnę sondę i zobaczę jak będzie reakcja chyba nawet ja wykręcę i delikatnie przeczyszczę z nagaru. Możliwe ze to tylko wina kostki przy sondzie...

Czy jak wypnę czujnik położenia przepustnicy to auto odpali?

i czy przypadkiem w ten sposób nie narobię błędów w komputerze?

zastanawiam sie czy nie kupić carsofta 6.5 do mojego BMW ;)

PostNapisane: 25 lutego 2010, 20:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36 323i SEDAN
Kod silnika: M52b25
koniec walka to moze byc przypadlosc chyba m43

Tytuł: Re: [E36] M43 nawaliła cewka sonda czy czujnik połozenia gazu ?
PostNapisane: 26 lutego 2010, 15:54 
Pierwsze kroki

miał ktoś taki przypadek ?? wiem ze wałki i ogólnie właśnie rozrząd siadał ,ale w motorze 1.8 is ...

ja mam 1.6 m43 a przebieg to około 233 000 km

Tytuł: Re: [E36] M43 nawaliła cewka sonda czy czujnik połozenia gazu ?
PostNapisane: 26 lutego 2010, 16:25 
Forumowicz

...komputer prawde Ci powie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1