BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 00:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328Ci Falowanie obrotów
PostNapisane: 28 lutego 2010, 20:45 
Witam! Od dłuższego czasu zmagam się z problemem falowania obrotów w moim 328. Występuje ono w fazie rozgrzewania silnika, mniej-więcej wtedy gdy wskazówka temperatury cieczy znajdzie się w 1/4 skali. Silnik czasem gaśnie. Po chwili, gdy silnik trochę bardziej się rozgrzeje, objaw ustępuje. Miałem również problemy z zapalającymi się kontrolkami EML + ASC, szarpaniem i utratą mocy. Diagnoza w ASO wykazała mechaniczne uszkodzenie przepustnicy, jednak po jej wyczyszczeniu objawy ustały, oprócz wspomnianego falowania obrotów. W aucie zostały wymienione świece zapłonowe, wyczyszczony został silniczek krokowy i przepustnica, ale jak na razie nic nie pomogło. Nie wiem co mam wymienić, aby falowanie ustało. W serwisie wykazali mi jedynie problem z przepustnicą. Myślałem, że przyczyną problemu może być vanos, ale chyba wtedy obroty falują tylko do momentu wyjścia wskazówki temperatury cieczy poza niebieskie pole? Proszę o pomoc w tej sprawie i wszelkie sugestie dotyczące tego co może być przyczyną falowania obrotów w tym silniku. Wiem, że przepływomierz nieraz sprawia problemy, tak jak czujnik położenia wałka, przepustnicy, a może sonda lambda? Sam już nie wiem. Poratujcie coś... :niepewny:

Ostatnio edytowano 1 marca 2010, 09:03 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: E46 328Ci Falowanie obrotów
PostNapisane: 28 lutego 2010, 21:09 
Forumowicz

Moje BMW: E34 Touring
Kod silnika: M50B20
A przepływomierz sprawdzony?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 lutego 2010, 23:15 
A jak go sprawdzić???

PostNapisane: 1 marca 2010, 02:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Witam.Sory ze podpinam sie pod ten temat ale mam dokladnie ten sam problem w mojej 328.dokladnie w tym zakresie temperatury co u ciebie faluja mi obroty a czasami potrafi zgasnac.Juz wczesniej tutaj gdzies czytalem ze ktos mial ten sam problem w tym silniku ale odpowiedzi konkretnych nie bylo.jestem ciekawy czy teraz ktos odpowie konkretnie co to moze byc.( skoro to sie pojawia notorycznie w tych silnikach ktos mysle ze sie z tym uporal i podzieli sie wiedza) Dzieki pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] 328Ci Falowanie obrotów
PostNapisane: 1 marca 2010, 11:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
witam, równiez mam ten problem w e46 328 , z tego co wywnioskowałem po przeczytaniu masy postów i rozmowie z ludzmi którzy sie z tym uporali bedzie to na 99% wina nieszczelnosci vanosa, dokładnie oringów. planuje w lecie sie za to zabrać mam dokładny opis tego zabiegu wiec mam nadzieje ze to bedzie to.

PostNapisane: 1 marca 2010, 15:21 
BMWujek wrzuć proszę ten opis naprawy vanosa do tematu, albo na mojego maila - poczta823@gmail.com Z góry dzięki!

PostNapisane: 1 marca 2010, 15:48 
Forumowicz

Moje BMW: M5 & 328i
Kod silnika: S85B50 & M52B28
Zakov napisał(a):
A jak go sprawdzić???

odlacz przeplywke, jezeli falowanie ustapi to prawdopodobnie przeplywka walnieta.

PostNapisane: 1 marca 2010, 17:14 
5erfan napisał(a):
Zakov napisał(a):
A jak go sprawdzić???

odlacz przeplywke, jezeli falowanie ustapi to prawdopodobnie przeplywka walnieta.

Już tak robiłem. Nic to nie zmieniło... :(

PostNapisane: 1 marca 2010, 19:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
to jest link z dokładnym opisem naprawy vanosa, google przetłumaczy tekst wystarczjąco do zrozuminia
http://www.beisansystems.com/procedures ... cedure.htm

PostNapisane: 1 marca 2010, 20:39 
Dzięki Wujku, gdzieś to już widziałem... :ok:

PostNapisane: 10 września 2010, 23:25 
Wyczyszczenie przepustnicy rozwiązało problem z EML. Falowanie obrotów zostało. Planuje wymienić uszczelnienia Vanosa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1