BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 09:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M54B30 330i po wymianie separatora ubywa oleju
PostNapisane: 1 marca 2010, 21:48 
Pierwsze kroki

Witam,
zleciłem wymianę:
- pierścieni VANOSa
- uszczelki pod pokrywą zaworów
- separatora oleju
- 4 rurek dochodzących do separatora oleju

Po wymianie auto działa bez zarzutów. Brak falowania obrotów czy innych niepokojących objawów. Nie kopci na niebiesko - przy niskiej temperaturze lub podczas wilgotnych jest tylko para z rury - ale tak było też przed wymianą.

Natomiast po wymianie zaczęły się bardzo duże ubytki oleju. Rzędu litra lub więcej na 1 tys. km, przy czym przed wymianą dolewałem około 1 litra na 10 - 12 tys. km. Do tego stan oleju wydaje się być "niestabilny". Rano jak sprawdzam jest np połowa stanu. Po przejechaniu jakiegoś odcinka po zgaszeniu zapala się czasami żółta kontrolka oleju i rzeczywiście po 10 minutach od wyłączenia poziom jest na minimum.

Separator oleju w moim aucie ma zaślepione wyjście na wężyk podciśnieniowy, który w pewnych modelach łączy separator z listwą wtryskową. Stąd nieszczelność tego wężyka wykluczam :)

Nie stwierdzono żadnych wycieków. Pokrywa zaworów sucha. Blok suchy. VANOS suchy. Okolice separatora suche. Rurki separatora suche.

Chcę sprawdzić:
- czy separator rzeczywiście dobrze działa, tzn czy olej spływa do rurki miarki oleju, a nie do kolektora
- czy rurka miarki oleju jest drożna - na bagnecie czasami jest trochę masła - ale przed wymianą oleju nie ubywało więc dziwne jakby się nagle zapchało??

Niestety do wykonania tych czynności muszę i to pewnie sam wszystko ponownie rozebrać.

Od czego zacząć? Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M54B30 330i po wymianie separatora ubywa oleju
PostNapisane: 2 marca 2010, 06:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
ropucha.aga napisał(a):
Witam,
Chcę sprawdzić:
- czy separator rzeczywiście dobrze działa, tzn czy olej spływa do rurki miarki oleju, a nie do kolektora

Po dłuższym postoju odepnij rurkę, którą olej powinien spływać do bagnetu i sprawdź czy rzeczywiście nią spływa (jeśli bagnet zapchany to powinien wyciec z niej olej)
ropucha.aga napisał(a):
- czy rurka miarki oleju jest drożna - na bagnecie czasami jest trochę masła - ale przed wymianą oleju nie ubywało więc dziwne jakby się nagle zapchało??

Tylko wyjęcie tuby bagnetu i organoleptyczne sprawdzenie...
Z drugiej strony ten odpływ nie mógł się zapchać tak szybko :kwasny:

Tytuł: Re: [E46] M54B30 330i po wymianie separatora ubywa oleju
PostNapisane: 2 marca 2010, 10:04 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Ciekawi mnie ta sprawa - sam się botykam z takim problemem u siebie od pewnego czasu w mojej e36 323...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1