BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 16:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] 528i touring z 300tyś przebiegu - warto kupić?
PostNapisane: 10 marca 2010, 20:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
automat czy manual??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:19 
Pierwsze kroki

KubaMpakiet napisał(a):
Jakim olejem zalany?

Z tego, co mi wiadomo olej przed kupnem mają mi zmieniać na pół syntetyczny i taki być może był wcześniej, ale pewny w 100 % nie jestem. A dobrze, że by na jakim oleju jeździła?

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:20 
Pierwsze kroki

jeffrey1212 napisał(a):
automat czy manual??

Skrzynia biegów automatyczna!

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU a to zmienia postac zeczy, pytales czy to duzo na auto, odpowiedz brzmi NIE, ale na automat nawet w bmw to juz sporo, po kupnie przygotuj jeszcze piec kola na renowacje

PostNapisane: 10 marca 2010, 20:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
KubaMpakiet czemu tak uważasz ? zależy jak auto było eksploatowane, jeżeli to przebieg w większości zrobiony na autobanie to skrzynia będzie w dobrym stanie :)

PostNapisane: 10 marca 2010, 21:14 
Pierwsze kroki

KubaMpakiet napisał(a):
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU a to zmienia postac zeczy, pytales czy to duzo na auto, odpowiedz brzmi NIE, ale na automat nawet w bmw to juz sporo, po kupnie przygotuj jeszcze piec kola na renowacje

Co masz na myśli pisząc to już sporo na wet na BMW czy chodzi tutaj o silnik czy o skrzynię biegów, dodam, że skrzynia w tym aucie była wymieniana około pół roku temu widziałem fakturę z naprawy, która jest dołączona razem z dokumentami tego samochodu.
Mam jeszcze pytanie czy silnik bardziej zużywa się na skrzyni manualnej czy automatycznej ?

PostNapisane: 10 marca 2010, 21:24 
Częsty bywalec

Chodzilo o skrzynie, ale jesli byla wymieniana to moze byc bo regeneracja to tez chwilowy szpas, tak jak pisalem wczesniej silnik to dzielo sztuki, moj zamykal budzik 250 zaladowana i ful tank na autobanie oczywiscie.
Citizen ja tam nie wierze w autobanowe przebiegi sam musialem wymienic automata na manuala w sharanie kosztowalo mnie to 5500 zl

PostNapisane: 10 marca 2010, 21:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
jarku napisał(a):
forest napisał(a):
300tys dla mnie to strasznie duzo jakies 30 lat jezdzenia.W zyciu bym takiego nie kupil

to ty rocznie jezdzisz tylko 10tys km? chyba auta tylko w week używasz a w ciągu tygodnia MPK :rotfl:
po co Ci auto?
;)

Po co mi auto? Kolego Mpk to ty jezdzisz ja mam 3 auta.

PostNapisane: 10 marca 2010, 22:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
Człowieku co tu się zastanawiać jak zadbane itp itd tylko kupować moje autko ma 316tyś i jstem zadowolony jak dbasz to jeżdzisz :)

PostNapisane: 10 marca 2010, 22:32 
Częsty bywalec

eska napisał(a):
Człowieku co tu się zastanawiać jak zadbane itp itd tylko kupować moje autko ma 316tyś i jstem zadowolony jak dbasz to jeżdzisz :)
No i wszystko... :)

PostNapisane: 10 marca 2010, 23:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
citizen napisał(a):
KubaMpakiet czemu tak uważasz ? zależy jak auto było eksploatowane, jeżeli to przebieg w większości zrobiony na autobanie to skrzynia będzie w dobrym stanie

nie do konca.
moja sie zepsola i poiem ci ze te skrzynie to nienajlepsza strona bmw. duzo czytalem n ich temat, dozo warszatatow odwiedzilem i sredno robia ok 220 tys i padja. oczywsce nie wszytkie. tak samo jak audi, porshe, vw gdzie sa prawie te same skrzynie :rozpacz:

PostNapisane: 11 marca 2010, 07:41 
Pierwsze kroki

Panowie napiszcie mi proszę jak widzicie założenie do niej gazu czy to się będzie opłacać przy silniku z takim przebiegiem czy są jakieś przeciw wskazania?

PostNapisane: 11 marca 2010, 08:11 
Zacna persona forum

siem - jak juz koledzy wspominali -obejrzyj auto jesli zadbane kupuj - ja mam ori 280000 i mysle ze posmiga jeszcze tyle - silnik zalej syntetykiem ale mysle ze jesli auto z niemiec to napewno na takim smigal -co do gazu jesli duzo smigasz rocznie to sie oplaca -mozna tez zalozyc gaz jesli malo sie smiga-jest bowiem komfort ze przy tankowaniu malo sie placi -co do awaryjnosci na gazie - akurat na omedze 2 litry przejechalem 4000000 a motor ma obecnie 600000-i dalej lata - jesli ci znajomy to auto poleca i jest mechanikiem do tego to mysle ze moze to jest dobra okazja-pzdr

PostNapisane: 11 marca 2010, 08:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
KubaMpakiet napisał(a):
jeffrey1212 napisał(a):
nie do konca.
moja sie zepsola i poiem ci ze te skrzynie to nienajlepsza strona bmw. duzo czytalem n ich temat, dozo warszatatow odwiedzilem i sredno robia ok 220 tys i padja. oczywsce nie wszytkie. tak samo jak audi, porshe, vw gdzie sa prawie te same skrzynie :rozpacz:

Panowie, prosze przestancie pitolic...
To ze komus padla nie oznacza, ze padla od przebiegu (200-300tys) ale tylko i wylacznie od jej eksploatacji. u mnie na liczniku jest pod 300tys, z moich wyliczen auto moze miec kolo 400-500tys i nie ma problemu ze skrzynia?! dlaczego, przeciez juz powinna pasc :rotfl:
Jezeli poprzedni uzytkownicy jezdzili automatem tak jak trzeba, do tego zmieniali olej nie ma mozliwosci zeby skrzynia padla sama z siebie przy 200-300tys.
To samo sie tyczy silnika, jezeli ktos dbal, zmienial olej dobrej firmy, nie pilowal na zimnym to 500tys to nie jest wielki przebieg.

shrek80 napisał(a):
Panowie napiszcie mi proszę jak widzicie założenie do niej gazu czy to się będzie opłacać przy silniku z takim przebiegiem czy są jakieś przeciw wskazania?

Jest kilka madrych tematow na forum na temat lpg i kosztach zalozenia dlatego radze poszukac. Wszystko zalezy od przebiegow jakie bedziesz pokonywal i ile chcialbym przeznaczyc na instalacje.

PostNapisane: 11 marca 2010, 19:34 
Pierwsze kroki

Piotrek napisał(a):
Wszystko zalezy od przebiegow jakie bedziesz pokonywal i ile chcialbym przeznaczyc na instalacje.

Moje roczne przebiegi będą się mieścić w granicach między 10 do 15 tyś. Przy czym 70% z tego będę jeździć w cyklu miejskim, więc rocznie robić dużo nie będę, ale założenie gazu sekwencyjnego po znajomości będzie mnie kosztować ok. 2600zł. Gwarantują że gaz, jaki montują w 100% wystarczy na taki silnik nie znam się na tym więc może łatwo mi coś wcisnąć tak więc nad gazem pozostaje mi się jeszcze zastanowić.

PostNapisane: 11 marca 2010, 19:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bardzo tanio ten gaz. Ale przy takich przebiegach to i tak musisz dobrze policzyć czy jest sens bo to Ci się będzie długo zwracać.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 marca 2010, 20:15 
Częsty bywalec

shrek80 napisał(a):
Piotrek napisał(a):
Wszystko zalezy od przebiegow jakie bedziesz pokonywal i ile chcialbym przeznaczyc na instalacje.

Moje roczne przebiegi będą się mieścić w granicach między 10 do 15 tyś. Przy czym 70% z tego będę jeździć w cyklu miejskim, więc rocznie robić dużo nie będę, ale założenie gazu sekwencyjnego po znajomości będzie mnie kosztować ok. 2600zł. Gwarantują że gaz, jaki montują w 100% wystarczy na taki silnik nie znam się na tym więc może łatwo mi coś wcisnąć tak więc nad gazem pozostaje mi się jeszcze zastanowić.

Powiem ci ze na takie przebiegi to nie montowalbym lpg, poza tym instalacja za 2600 do R6 to bedzie syf ktory bedzie sie pierd...., przy przepisowej jezdzie na trasie moja schodzila do 7,0-7,2 litra srednie miasto i wiocha 9,3 przy nieprzepisowej paliwo ultimate bp

PostNapisane: 11 marca 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

KubaMpakiet napisał(a):
Powiem ci ze na takie przebiegi to nie montowalbym lpg, poza tym instalacja za 2600 do R6 to bedzie syf ktory bedzie sie pierd

To prawda, że w tej cenie może być syf orientowałem się w cenach i wiem, że za dobrą instalację trzeba zapłacić przeszło 4000zł tyle, że to znajomy, który mówi mi, że identyczny gaz ma 540i i nie ma żadnych problemów, wiadomo różni są ludzie niektórzy, aby zarobić mogą wciskać ciemnotę. Najlepiej będzie jak już ją kupię, co ma nastąpić w sobotę!! Jak nią pojeżdżę bez gazu zobaczę ile pali a później zastanowię się czy zakładać czy też dać sobie z tym spokój.

PostNapisane: 12 marca 2010, 17:03 
Częsty bywalec

Dam ci dobra rade, jak juz kupisz to zastanow sie jak bedziesz jezdzil, ekonomicznie, w miare ekonomicznie czy bedziesz ja palowal , i do tego dostosuj zalozenia o spalaniu, wiem z wlasnego doswiadczenia ze po kupnie normalnie nie mozna bylo jezdzic, gdzie mozna bylo 200 i wiecej wiec srednia byla ok 16 litrow no i nie mozna bylo nic innego oczekiwac...

PostNapisane: 12 marca 2010, 18:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Jeżeli auto nie było katowane to pojeździ jeszcze długo.
Tyle że nawet jak jest zadbane licz się z innymi kosztami.
Taki przebieg to już osprzęt i zawiecha będzie padać.
Czyli paski , rolki , pompy , alternator , sprężarka klimy itd.
Tak wiec licz się ze sporymi kosztami utrzymania.
Same zawieszenie i kwoty rzędu 1000zł to normalka.
To samo tarcze , klocki itd...

A co do LPG i 70% miasta.
W zimie to zanim Ci się silnik rozgrzeje będziesz jeździł na PB. Na krótkich odcinkach i dużych mrozach może ci się wogóle na gaz nie przełączyć bo silnik nie zdąży się rozgrzać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1