BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 17:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Jak zwiekszyć dawkę paliwa w 320d 136km ??
PostNapisane: 30 marca 2010, 23:20 
Pierwsze kroki

Witam!
Tak jak w temacie!! Szukam Opisu jak mogę zwiększyć dawkę paliwa w owym silniku jak zwiększyć doładowanie już wiem ale jeżeli podniosę ciśnienie a za mała dawka będzie to kuku zrobię mojej bmie :P nie znam się za bardzo na bmw bardziej na vw :P ale silnik to silnik zasada pracy ta sama :P :D:D mam w planach podnieść moc do ok 190km...

wiec jak by ktoś zapodał schemat pompy z tego silnika i opis których przewodach płynie sygnał odpowiadający za dawkę będę naprawdę wdzięczny :D

aha i ile te silniki potrafią wytrzymać??
turbo juz jest kupione większe (garrett T3) do tego większe IC
Jak by ktoś podał mi jeszcze dane wtrysków z diesla (które największe są) to będę wdzięczny :P

Dzięki i pozdrawiam!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jak zwiekszyć dawkę paliwa w e46 320d 136km ??
PostNapisane: 31 marca 2010, 01:06 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Kod silnika: M57
Pisałem Ci już, że praktycznie nikt tego nie robił więc nie wiadomo ile wytrzyma blok w M47.
T03 hmmm grubo zaczynasz, ale szacun :ok:
Pompa VP44 jest raczej kiepską konstrukcją.
Co do ilości paliwa nad jaką jeszcze pompa zapanuje pytaj w serwisie boscha, albo sam sprawdź testami drogowymi i podpiętym komputerem. Oczywiście przed zmianą turbiny, bo później nie dojdziesz ładu co i gdzie niedomaga.
Jakoś pół roku temu ktoś z forum zmieniał tylko turbinę z seryjnej 330d na większą z X5.
Problemy oczywiście były ze sterowaniem.
Podejrzewam, że będziesz pierwszy, który zmieni turbinę na większą przy tym silniku w polsce.
Niestety jesteś skazany na to auto, bo z tego co pamiętam wsadziłeś sporo w remont i wymiana na M47N nie wchodzi w grę.
Powodzenia.

PostNapisane: 31 marca 2010, 06:43 
Pierwsze kroki

wczoraj troche sie pobawiłem... :D wywalilem kata down pipe większego zrobilem powrót spalin do dolotu wywaliłem :D i już jest o niebo lepiej :D tylko się trochę boję że zniszczę nową pompę i wtedy to strasznie się wścieknę :( :wstyd: ja widzę że tu mało kto bawi się z mechanicznym tuningiem silnika... (nie licząc chip tuningu)... ale dla chcącego nic trudnego :D

PostNapisane: 31 marca 2010, 06:45 
Pierwsze kroki

aha a dane co do wtrysków wiesz gdzie mogę znaleść ?? :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Z moich przemyśleń nie jest wcale takie ciężka sprawa podniesienia mocy w owym silniku... a pompa vp44 wcale nie jest az taka zła :D
Obrazek
oto schemat pompy vp44 na obrazku widzimy zawór regulacji dawki :D wystarczy tylko obliczyć stosunek dawki paliwa do doładowania :D potem następnie zastosować rezystor przy czujniku ciśnienia doładowania tak aby komp widział dobre doładowanie a tak naprawdę będzie znacznie większe :P czyli już ciśnienie doładowania będzie podniesione... ale jak podnosimy ciśnienie należy zwiększyć dawkę bo tłoki polecą jak za ubogo będzie ale jak przesadzimy z dawką to korby pokrzywi :cisza: :cisza: :cisza: wiec myślę że dawkę zwiększyć można podpinając się właśnie pod "zawór regulacji dawki" tam na kablach bedzie trzeba zastosować przetwornicę żeby większe napięcie dochodziło do zaworu a ten będzie dawał większą dawkę :D czysta logika i matematyka :D :zabawa: :zabawa: :zabawa: :zabawa: :zabawa:

Co sądzicie o czymś takim ?? potem można się tylko bawić większe turbo ic wtryskiwacze :D a co najlepsze to to że komp będzie widział że wszystko jest tak jak powinno być orginalnie :D

Tytuł: Re: [E46] Jak zwiekszyć dawkę paliwa w 320d 136km ??
PostNapisane: 31 marca 2010, 11:01 
Pierwsze kroki

Jeszcze można zwiększyć dawkę rezystorem przy czujniku temperatury w dolocie :D ale nie wiem czasem czy komp błędu nie zobaczy :P

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 14:10 
Pierwsze kroki

heh jest to strasznie przykre że na forum BMW nikt nic nie wie o BMW!!! masakra!! To juz na forum innej marki się więcej dowiedziałem niż tu... WWW.ZAL.PL :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Jedynie USER PAULIK coś starał się przekazać .... i wielkie pozdro dla niego!!

PostNapisane: 6 kwietnia 2010, 08:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
No dokładnie kolego żenada po prostu wstyd i hańba :rotfl: :super: Święta Ci popsuliśmy, co :) ?

PostNapisane: 6 kwietnia 2010, 09:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
To co ty masz zamiar zrobić dla mnie jest banałem, taka modyfikacja może i Ci sie uda ale ile to pociągnie te 190KM w tym dieselku

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 13:46 
Pierwsze kroki

hmmm jak do tej pory to zmieniłem koncówki wtrysków i hybryde, mapa, wywalony egr, nowy DP wywalone katy i tylko koncowy tłumik wstawilem :D przejechalem juz ponad 12k km i z palcem w ... robie e46 330D :D na hamowni jeszcze nie byłem ale przypuszczam ze cos około 200km+ juz jest... wy myslice ze ile to wytrzyma ?? jak z golfa mk2 z silnika 1.6 td wyciagaja po 220km i autka ładnie pracują... chyba ze BMW uzywa ciulatych materiałów na silnik ale z tego co sprawdzałem skład chemiczny stopu metali to są wytrzymalsze niż vw (gorzej z wałem) :D

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 21:37 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
w ogole mnie zastanawia czemu tak mało osób uturbia bmki , a vw non stop są uturbiane i to tak konkret , sam bym chciał miec uturbionego vr6 syncro :D

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 06:38 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Do bemek wstawia się częsciej kompresory niż turbo :)

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 09:05 
Pierwsze kroki

cccq, i pewnie powiesz ze do diesli też :D ?? :mur:
venom118, 100% tylko ze syncro w vr6 nie wytrzymuje za wiele :D kolega ma golfa mk2 z silnikiem 1.8 G60 syncro orginalnie 160km ale już podkręcony jest do 230km :D to nie jeździ :D to lata :D :D ja tez wstawiam turbo ale do golfa mk1 do silnika z passata b3 "9A" 2.0 16v silnik rozwiercony do 2.2l :D kute tłoki wtryski 440ccm :D i zbieram na turbo garretta GT28RS :D brakuje mi jeszcze 1200zł i bedzie turbo :D i golfik1 ok 300km bedzie miał :D
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=212793 <-- link do mojego projektu golfa :D :padam: :padam: :padam: :padam:

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 09:34 
Specjalista

powiem Ci że zraziłem sie i do włascicieli bmek i do tego auta , sam bym chetnie sie przesiadł do 3 gti ;) w ogole sam wiesz ze vw to ma klimat przykład http://vimeo.com/channels/mkx#6845074 :) a jeśli vr6 chodzi to czytałem że troche nie daje rady , ale pod względem skrzyni , ale to ludzie wstawiają od passata 6 biegową i daje rade , co do napędu to też kombinują i wychodzą im ciekawe auta :D

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 09:41 
Pierwsze kroki

co do skrzyni z passata :D to raczej nie bardzo zeby do golfa... bo pasat ma inaczej ustawiony silnik niż golf... przy vr6 syncro to tylko wzmocnienie skrzyni wchodzi w grę :D vw to moja pasja :D wiec sporo wiem o tej marce :D wiesz kto kombinuje ten żyje tym bardziej ze z vw mozesz poskładać graty na 10000 sposobów i tak bedzie wszystko działać bo przeważnie wszystko do siebie pasuje :D ewentualnie małe rzeźby sie robi :D :D

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 09:45 
Specjalista

hmm ale nawet i na alledrogo kilka razy widziałem vr6 ze skrzynką 6 biegową od passata , no ale tam cuda piszą wiec moze masz racje :) dobre jest to ze mozesz i korzystac z podzespołów i audi i vw także to jest fajna sprawa.

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 09:48 
Specjalista

hmm a może to od TDI golfa 4 było .... ale no pamietam nawet był za 20 koła 3 golf ze skrzynią 6 biegową , taki w dwóch kolorach bodajże chyba 300 koni miał

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 10:05 
Pierwsze kroki

a z golfa 4 to bedzie pasować :D ale nie z tdi 4motion tylko chyba z r32 4motion i nie tylko audi :D skoda seat :D teraz vw i porsche wykupił :D

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 10:20 
Specjalista

nie wspominając już o lambo czy bentley'u :D hehe niedługo veyron bedzie jezdził ze znaczkiem vw :D no może skrzynia z tych modeli co wymieniłes :D

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 12:22 
Pierwsze kroki

tylko tyle moge napisac :D VW - SIŁA MARKI :D :serce: :serce: :serce:

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 00:57 
Specjalista

hmm a z tą skrzynią to se tak myśle i ... może to była z paska tej wersji v5 2.3 co ? to bardziej mozliwa opcja ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1