muda44 napisał(a):
To początki krzywienia się tarcz
U mnie już na 3cim kpl tak się robi.
Najdłużej wytrzymały oryginały.
ATE 2 tygodnie
ZIMMERMANN ponad 3 miesiace i zaczyna się jak u Ciebie.
Przy okazji przewaliłem całą zawieche z przodu bo nie wierzyłem że ATE padną po 2 tygodniach.
Pojeździsz dalej to nawet przy mocnym hamowaniu będzie bicie.
Taki urok zawiechy E39 i zamienników do niej.
Podłącze sie do tematu, też mam drgania podczas hamowania, jak delikatnie hamuje w okolicy 120-60 to mi chce kierownice wyrwac, jak mocniej wcisne pedał hamulca to drganie jest słabsze. Zauważyłem też ze drgania wystepuja na rozgrzanych hamulcach.
Tarcze i klocki ATE wymienione pare miesiecy temu, ja tym autem jeżdze spokojnie, zadnego rajdu i żeby sie już pokrzywiły? Z czego oni to robią? O ile przyczyną drgań są tarcze? Dodam że już chyba 15 kpl opon/ kół zakładam i kombinuje, zero luzów w zawieszeniu.
Mam fakture na te tarcze, mechanik powiedział ze jakby co to, zebym schował tą fakture. Ale jak to zareklamować? Pewnie bede musiał wykrecic tarcze? I na czym w tedy jeżdzić? czy producent od razu da nowe tarcze?
To właściwie jakiej firmy nalezało by kupić sprzęt do hamowania? A może zimmermann???
Jeśli chodzi o zaciski hamulcowe to wszystko wyczysciłem ostatnio (rdza i sadza) dodatkowo te tulejki i miejsce prowadzenia klocka nasmarowałem smarem miedziowym.
Powiedzcie jak sprawdzic w zacisku tłoczek i gumke? Jak zacisk jest zamontowany z klockami to normalnie moge go cofnąć ręką do tyłu, pozniej podpompuje i luz sie kasuje na klockach, wiec na moje oko nic chyba nie jest zapieczone, jak dzwigne auto to kołem mozna luzno krecić az głupio.
Prosze o pomoc
Panowie jeszcze coś, jak próbowałem pare razy hamowac ze 120 do 0 raz po raz to za 3 razem hamulec jest juz gumowy, tzn ja cisne a auto jedzie dalej, wiem ze auto jest ciezkie ale zeby hamulce sie tak szybko przegrzewały? Płyt wymieniony 2 lata temu, zrobione 40.000km