BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 lipca 2025, 06:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 320d touring jako samochód firmowy?
PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 18:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ale jest nowszy. :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 19:12 
Forumowy terrorysta

Pitz napisał(a):
Przede wszystkim diesle nie lubią częstego odpalania i gaszenia. Silniki diesla są najbardziej efektywne gdy pracują przez długi czas nieprzerwanie (trasa), wtedy też najmniej palą. Jak będziesz latał tym caly czas po mieście i co chwilę gasił i zapalał to spali z 8-9L. Turbina też nie lubi takiej jazdy.
Ja osobiście bym nie kupił takiego auta to takiego charakteru pracy jaką wykonujesz.
Uderzyłbym w serię 1 ;) świetne auto i najmniej awaryjne z aktualnych BMW - potwierdzone wieloma testami etc. Prowadzi się genialnie, małe, łatwo zaparkować, jak złożysz tylną kanapę to masz dużo miejsca. Tylko nie warto kupować wersji 116i - pali 12-13l i w ogóle nie jedzie, najlepiej 118i lub 120i.
A jeżeli zdecydowałbyś się na diesla to 118d jest też bardzo solidną wersją silnikową! Nie ma wysilonego silnika (2.0d 122KM) Z racji tego, że nie jest wysilony jest bardzo trwały, miałem okazję sporo jeździć tym modelem w ruchu miejskim i naprawdę :ok:

Przeczysz sam sobie, raz odradzasz diesla, a drugim razem polecasz.
A jeśli chodzi o 116i to przesadą jest 12/13 l, w mieście jak większość benzynowych 1600 spali koło 10/11l z klimą. Nie krytykuje E87, bo też mi się to auto podoba i takiego szukam, ale wymiary E87 4,22m to niewiele mniej w porównaniu z E46 touring 4,47m.

Clarence napisał(a):
Też się zastanawiałem nad serią 1.Podoba mi się ten samochód i przede wszystkim to BMW.Jedynym i największym minusem to cena. Za najtańszą serie 1 zapłace tyle co za 330xd z 2003 roku.

330xd to nie jest najlepszy pomysł na auto do tego rodzaju pracy.

Podsumowując 1) sprzedać e39, dołożyć pieniądze i kupić w dobrym stanie, wygodne, w miarę świeże auto na codzień i od święta jak Ci sie podoba to E87 np już po lifcie, lub 2) zostawić e39,a do pracy kupić prostej konstrukcji tanie toczydełko w benzynie 1.3/1.4. Osobiście wybrałbym 1).

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 10:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Cytuj:
Przeczysz sam sobie, raz odradzasz diesla, a drugim razem polecasz.
A jeśli chodzi o 116i to przesadą jest 12/13 l, w mieście jak większość benzynowych 1600 spali koło 10/11l z klimą. Nie krytykuje E87, bo też mi się to auto podoba i takiego szukam, ale wymiary E87 4,22m to niewiele mniej w porównaniu z E46 touring 4,47m.

Pisałem o dieslu w E46, który jest starszą konstrukcją i bardziej wysiloną niż 2.0d ze 118d, a co za tym idzie bardziej awaryjną. Pracowałem parę lat w ASO i naprawdę z doświadczenia a nie z wyssanych teorii wiem co stało na serwisie najczęściej.
A jeżeli chodzi o 116i to tak jak wspomniałem wcześniej pali w mieście 12/13 litrów przy normalnej jeździe, czyli więcej niż moje E46 328Ci. Starsznie nieudana jednostka napędowa. Teraz 116i mają już 2-litrową jednostkę z obniżoną mocą, bo chłopaki w Monachium w końcu zrozumieli, że tamten silnik to była porażka.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 11:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
jesli chodzi o samochod typowo do firmy i pracy w miescie / przewozu czegokolwiek

to wiem ze wielu z Was mnie za to zje... ale ja polecilbym do tego samochod marki DACIA...

model Logan VAN nowy z salonu kosztuje od 32 tysiecy ;o (dla porownania renault/peugeot/cytryna to koszt od 50tys)

sedan/hatchback logan/sandero kosztuja od 29500...

do pracy miejskiej i przewozu czegos (sedan/van) wlg mnie w tej chwili dacia to najlepszy samochod ;o

w niemczech dzieki umwelt premie niemcy dostawali 2500 eur za zloma + doplacali 1500 eur i kupowali nowki sztuki z fabryki dacii..
dzieki niemcom ledwo zipiace fabryki dacii ruszyly na 3 zmiany (24h/7)

co do BMW to wydaje mi sie ze jednak do stop'n'go ciagle w pracy to jednak chyba lepiej jakis benzyniak i gaz, dluzej pozyje niz diesel.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 14:46 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M54
Dokładnie, też uważam, że do pracy to szkoda 320. Lepiej cos z innej tańszej marki w benzynie z gazem.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Masz 100% rację.

Ale niestety znaczek na masce załatwia wszystko. :wstyd:

Choć to sprzeczne z racjonalnym myśleniem.

A kia ceed to co? Które auto ma 7 lat gwarancji na wszystko????

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 21:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
BARNABA napisał(a):
Masz 100% rację.

Ale niestety znaczek na masce załatwia wszystko. :wstyd:

Choć to sprzeczne z racjonalnym myśleniem.

A kia ceed to co? Które auto ma 7 lat gwarancji na wszystko????

kia 2x drozsza od dacii :p

PostNapisane: 17 kwietnia 2010, 07:12 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Odradzacie koledze bmw bo "szkoda za wola roboczego" ale ja tez prowadze dzialalnosci i choc jezdze duzo mniej to mam swiadomosc ze auto zarabia itp. W praktyce co z tego ze bedzie mial fajna bawarke w garazu do posmigania na wieczory skoro wiekszosc zycia spedzi w malym oplu. Wlasna dzialalnosc ma ten plus ze moze wybrac sobie mniej obiektywny kompromis czyli 320d :) Moze niektorym wystarcza swiadomosc ze w garazu czeka fajna fura ale to w zaden sposob nie zwieksza wygody w pracy.

Co prawda opieram sie glownie na opiniach z forum i rozmow z uzytkownikami ale analizowalem koszty pomiedzy e46 i e39 oraz silnikami 2.0d, 2,5d jak i 3,0d. Co do budy to trojka troche mala ale zawias sporo tanszy, szczegolnie jak kupisz wahacz z wymiennym sworzniem. Piatka wieksza i wygodniejsza ale maly silnik bedzie gorzej sobie z nia radzil. Zawias drogi i klopotliwy do robienia.
Silniki bierz pod uwage tylko poliftowe. Jakbys smigal w trasie to warto rozwazyc 3.0d ale po miescie to tylko 2.0d. W trojce na pewno bedzie szybszy i oszczedniejszy. Poliftowe 320d to autko ktore ja bym wybral. Oczywiscie duzo zalezy od tego w jakim stanie kupisz.

PostNapisane: 17 kwietnia 2010, 16:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
zgadzam sie w 100% z poprzednikiem. sam mam 320d touring po lifcie i jak kolego chcesz miec fajny samochod do pracy to dobry wybor. w zawieszenie napewno bedziesz musial zajrzec od czasu do czasu bo drogi mamy takie a nie inne. jedynie balbym sie o turbo, skoro masz ja czesto gasic i zapalac.

PostNapisane: 17 kwietnia 2010, 17:15 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zawias i tak tanszy niz w e39 a co do turbo to dobry olej i nie gasic po ostrej jezdzie. Obecna beemka to moj drugi diesel i nigdy nie czekalem przed zgaszeniem jesli jechalem normalnie. Po ostrej jezdzie co innego ale ostatnia minutke robilem spokojnie i gasilem od razu po zatrzymaniu. Nigdy nic sie nie stalo wiec mysle ze i u Ciebie bedzie dobrze.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 07:29 
Forumowicz

Powracam koledzy po dłuższym czasie do tematu, od trzech tygodni jestem nowym posiadaczem e46 320d, bardzo sobie chwale samochód, został kupiony naprawdę okazyjnie i to za śmieszne pieniądze, sądziłem że czekają mnie wydatki na serwisie, a tu nie licząc wymiany olejów i filtrów plus odma to samochód nie wymaga żadnego wkładu. Zawieszenie, silnik hamulce, elektronika zachowuje się jak nowe. Lakier oryginał, troch,ę zaniedbany, ale lepiej taki niż nówka na szpachli :P porównując ją do poprzedniej 530d to piątka była trochę bardziej mocniejsza, i szybsza na prostych, ale w trójce nie czuć aż tak tej masy, idealne auto w miasto, spalanie ciągle pokazuje mi od 4,4 do 4,6 nie ważne czy klima czy miasto, ciągle mam to samo, z obliczeń na stacji mi wyszło nieco więcej ok 5,3 l/100 tak więc pali jak panda, fakt że nie wariuje tym autem. Chciałem wszystkim serdecznie podziękować za podpowiedzi związane z tym tematem, dzięki waszym sugestiom miałem ułatwioną sprawę przy wyborze ;)

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 00:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
5,3l/100km?? Albo coś źle policzyłeś albo jesteś mistrzem ecodrivingu.
Z tego, co pamiętam, wskazania komputera pokładowego można skalibrować (przez interfejs albo w teście zegarów).

PostNapisane: 10 czerwca 2010, 10:36 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
larencase napisał(a):
4,4 do 4,6 nie ważne czy klima czy miasto

No kolego tu chyba popuściły ci wodze fantazji chyba że mieszkasz w czarnobylu bo tam ruchu nie ma w miescie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1