BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 20:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 16:38 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
Od 1,5 tygodnia jestem wlascicielem e38. Do wczoraj wszystko bylo ok. Silnik chodził równo a biegi zmienialy sie plynnie. Niestety Przedwczoraj podczas odpalenia silnika zaskoczyl i od razu sie wylaczyl. Podczas jazdy w trakcie zwalniania i skrecania silnik zgasl. Zrobilem jeszcze 100 km i bylo wszystko ok. Wczoraj podczas wyprzedzania i gwaltowniejszego przyspieszenia zapalila i zamigala żółta kontrolka silnika - check engine. Podczas zmieny biegu czuc czasami leciutkie szarpniecie, a silnik chodzi jakby nie na wszystkie cylindry. Na wolnych obrotach ma jakby z 50-100 mniej obrotow na minute. Podczas przygazowywania na wolnych wkręca sie jednak ciut nierówną prace. Podczas jazdy czuc jakby silnik mial ciut mniej mocy i jako kierowca czuje ze silnik nie chodzi równo. Przy spokojnej jezdzie jest to prawie niewyczuwalne jednak przy wyprzedzaniu czuje rowniez ze silnik chodzi nie równo. Raz zapalila sie na stale kontrolke podczas wyprzedznia a silnik zaczal chodzic jak traktor. Stanelem poczekalem chwile. uruchomilem ponownie i chodzil juz prawie normalnie. Podczas zmiany z 2 na 3 bieg czuje lekkie szarpniecie moze przez nierówna prace silnika...

Trudno opisac mi dokladnie co sie dzieje, a pisze do Was bo niestety ciezko znalesc mi kogos kto zna sie na tych samochodach.... kazdy odsyla do kogos innego.

Podjechalem na kopmuter do norauto i wyszly takie błedy:
14 błędów silnika....
-Zabezpieczenie przed kradzieżą
-Nieokreślony błąd systemu
-Charakterystyka Termostatu
-Ustawienie mieszanki
-Nieokreślony błąd systemu
-Wypadanie zapłonu (wiecej niz 2 cylindrów)
-Nieokreslony blad systemu (drugi raz)
-Błąd zapłonu w cylindrze 6
-Czujnik przepływu powietrza

Abs - 1 bład który po kasacji dalej wskakuje

CAN DME / DDE - złe dane

Po kasacji bledu silnik dalej chodzi ciut nie równo, czasem mocniej nierówno... Odłanczalem przeplywke, nic różnicy.

Ktos nakieruje na odpowiednią osobe w poznaniu lub mial podobne problemy ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] nierówna praca silnika
PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 17:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
Tomek

grunt to dobra diagnoza

wiele razy spotkalem sie z blednym odczytem przez nie profi podlaczenie..

ASO ma naprawde mocny sprzet diagnostyczny

lub magik ktory sie tym zajmuje od serca

zanim auto odbierales bylo sprawdzane setki razy pod kompem i nie bylo zadnych bledow itp.. sam wiesz jak ladnie chodzilo.. przykro mi cholera ze cos jest nie halo..

jedz do aso i tam tylko podlacz pod kompa..

sprawdz tez bezpieczniki bo wiesz jak bylo..

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 17:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Tomaszek znawca ze mnie mechaniki zaden ale
tomaszeklolek napisał(a):
Podczas jazdy w trakcie zwalniania i skrecania silnik zgasl
mialem identyczne objawy i okazalo sie ze to czujnik polozenia walka rozrzadu ( sa 2 u mnie wymienili jeden i dalej byly problemy, dopiero po wymianie drugiego autko smiga jak nowe )
U Ciebie z tego co widze to nie jedyny problem ale jak autko gasnie to wlasnie czesto gesto wina tych czujnikow.
Fachowca niestety w swoich okolicach moge jedynie polecic :(

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 19:24 
Zacna persona forum

od tych czujnikow gdzies kable odchodza zeby sprawdzic moze czy sie nie wyczepily? czy nie widac tego nigdzie ?
bezpieczniki sprawdzilem i jest ok. Ewidentnie chodzi tak jakby na jakis garek nie palilo. Do elektryka dopiero najwczesniej w poniedzialek mam samochod odstawic. Bezpieczniki sa pod maską tylko czy gdzies jeszcze ?

Duzo czytalem forum przez te lata i faktycznie problem podobnie opisywali ludzie jako usterka czujnika wałka, jednak komp nic nie mowil o tym... skrzynia tez moze sie wydawac ze inaczej chodzi bo w sumie silnik tez z deka ma inna charakterystyke pracy.

Czy to normalne w automacie ze jak jade na 5 biegu i mam 1700 obrotów bez gazu a po dodaniu gazu nagle 2700 bez redukcji ? Dzisiaj na to zwrocilem uwage dopiero, choc wydawalo mi sie ze tak jakby nie jezdzilo na polsprzegle

mam nadzieje ze unikne naprawy w ASO.... choc tak elektryk tani nie jest, ale jade do jedynego który w okolicy nie jest druciarzem

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 20:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak ;/
Moja matka miała tak w swoim Oplu jak ty piszesz.
Walnięte było coś z komputerem(źle sterował zawartością mieszanki i silnik lubił sobie zgasnąć), cewka bo chodził tylko na 5 garów i czujnik położenia wału.

Czy to normalne w automacie ze jak jade na 5 biegu i mam 1700 obrotów bez gazu a po dodaniu gazu nagle 2700 bez redukcji ? Dzisiaj na to zwrocilem uwage dopiero, choc wydawalo mi sie ze tak jakby nie jezdzilo na polsprzegle

Ja śmigam automatem i to chyba normalne bo u mnie też tak jest. Nie ważne na jakim biegu jak się toczę bez gazu to jest np. 800 obr/min a jak tylko dotknę gazu jet np. 2500 obr/min.
U mnie to rozwala mnie to "przełamanie" Obroty zasuwają do 6500 i wtedy wskakuje bieg i poszedł :)
Jak dla mnie ten automat to dziwna konstrukcja :P

PostNapisane: 14 kwietnia 2010, 21:38 

a co ci elektryk da? sprawdzi przeplywke? sprawdzi czy czujnik walka jest sprawny?

jeszcze raz ci powtarzam.. jedz na dobra diagnoze!!! zaplac w aso (jesli dobrze pamietam 240zl) i bedziesz mial odpowiedz..

obstawiam czujnik polozenia walu lub walkow lub sonde lambda.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 15:55 
Zacna persona forum

odlaczylem na noc akumulator, nic to nie dalo. na wolnych jest ciut lepiej, a w trakcie jazdy czuje dalej nierowna prace. W e34 mialem podobnie i byl to czujnik polozenia walka. Tutaj czuc to mniej moze temu ze cylindrów jest wiecej, glowice tez sa dwie... Jutro kolega z forum poznańskiego ma podlaczyc sie pod komputer i pogrzebac, jesli on nic nie wymysli pojade do aso. Ile taki czujnik w aso moze kosztowac? Mozna gdzies kupic markowy zamiennik lub produkt tej samej firmy co oryginal ?

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 15:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Dobra diagnoza to podstawa do tego sprawdź przepływkę i cewki.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 16:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Koszt czujnika to chyba cos ok 350 zl kup orginal zeby miec pewnosc co do jakosci.

Edit sprawdzilem czujnik kosztuje 417 zl / szt.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 19:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Ktos nakieruje na odpowiednią osobe w poznaniu lub mial podobne problemy ?

Poznań, ul. Starobramska. Nie znam numeru, jest na tej ulicy podobno parę warsztatów jego się zajmuje BMW. Jeździ M5 która często jest zaparkowana przed warsztatem. Sam się muszę do niego wybrać, póki co z różnych źródeł słyszałem o nim same superlatywy. Kumplowi rozwiązał w parę dni problem z M60 nad którym przez 3 miesiące głowił się serwis Boscha.

edit:
Obadaj też to: http://www.bimmerboard.com/forums/posts/49387
Cytuj:
The test for a failed valve was simply remove the dipstick and see if air sucks in, or the engine changes pitch. With the engine idling, I removed the dipstick and the air rushing in, not only changed the pitch of the engine, but it died.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 16:12 
Zacna persona forum

Inur, to jest odma ? jesli tak to 7ka mówil ze wymianial. Dzisiaj przyjechal do mnie kolega z poznańskiego forum, podpial sie i dlugi czas szukal problemu. Czujniki polozenia walka są ok, lambda tez ok. Wyszlo ze nie pali na 6 garek, a paliwo jest normalnie wtryskiwane. Bardzo mozliwe ze bedzie to świeca lub cewka.
Kolega mieszal na kompie i silnik bez dodawania gazu chodzi równo, po dodatniu gazu, utrzymaniu na 2 tys, lub przegazowywaniu w przedziale 1,2 - 2,5 wyraznie chodzi nie równo i wypada zapłon

jakie najlepiej swiece kupic? NGK Vline-30 ?
Do smorawinskiego oczywiscie nie moge sie dodzwonic

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 17:45 

tak odma byla wymieniona,swiece takze i to wszystko w ASO.

ale roznie to bywa :/

wymienialem takze uszczelki pod deklami,sprawdz czy czasem jakas nie puscila.. moze tam sie olej zebral i prad nie zawsze dochodzi na swiece.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:02 
Zacna persona forum

no nie wiadomo czy to swieca, kabel czy cos innego... Generalnie najprawdopodobniejsza opcja jest taka ze na 6 cylindrze nie ma iskry. Blizszej diagnozy przez komputer postawic sie nie dalo

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 20:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Tak, chodzi o odmę.

Iskrę łatwo sprawdzić, wyciągnij cewkę ze świecą i przyłóż świecę do masy (blok silnika, kielich, obojętnie w sumie). Tylko chwyć cewkę przez coś grubego bo mimo że jest otoczona gumą to i tak cię kopnie. Zamiast do Smorawińskiego podjedź na Starobramską.

PostNapisane: 17 kwietnia 2010, 11:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
to proste jak wiesz który gar nie chodzi zdejmij pokrywę plastikową odepnij cewkę i wykręć świece zobaczysz jaka jest

7ka jak pisze, że zlecił wymianę to zlecił a co zrobiło ASO to druga sprawa po drugie może jakaś dupna świeca się rozleciała albo c o gorsza cewka kaput.

Świece NGK BRK6QP czy jakoś tak wejdź na stronę NGK tam masz odpowiednie w sensie dobierajka jest.

Są to świece na pewno 4 lelektrodowe platynowe koło 40zł / szt.

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 11:57 

czy sa jakies postepy w diagnozie itp?

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 00:23 
Zacna persona forum

jutro jade na ostrobramską na mały serwisik i mam nadzieje ze uda sie zdiagnozowac silnik

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 21:06 
Pierwsze kroki

Kolego ja w swojej beni miałem podobny problem i różni mechanicy oferowali kolosalne kwoty za niewiadomo co!!!! Dopiero w serwisie bosha znalazł się uczciwy mechanik i powiedział że to wina filtra odmy!!! Koszt wymiany 230zł. I jak ręką odjął, skończyły się wycieki z silnika, silniczek pracuje równo aż miło. :ok: Poprostu miał złe odpowietrzenie...

Tytuł: Re: [E38] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 8 maja 2010, 07:20 
Pierwsze kroki

I co tam kolego w serwisie ci powiedzieli????? :oczami:

Tytuł: Re: [E38] Nierówna praca silnika
PostNapisane: 8 maja 2010, 08:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i E36
Kod silnika: M40B18
kolego wyczytałem na forum ze jest super doktorek w Pobiedziskach sam sie do niego wybieram bo mam podobny problem z moja buma chodzi na wolnych jak stara k.... wiadomo co mam na mysli :ok: nr tel do doktorka 665-829-493 jak bedziesz szybciej odemnie napisz czy warto :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1