BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Budowa układu dolotowego
PostNapisane: 18 kwietnia 2010, 20:00 
Forumowicz

Witam
Mam w planach zrobić dolot do swojego e36 318is planuje zakupić filtr SIMOTY karbonowy 200x130 i jaką średnicę wybrać żeby pasował do przepływki 70 czy 77mm ? Do tego co warto zakupić ? Adapter pomiędzy filtrem a przepływką ? jaki rozstaw ? wszędzie są dostępne 77mm
i chcę poprowadzić rury od przepływki do silnika : od przepływki kolanko 90` i jaka średnica tego kolanka 70/70 czy 76/76 jakiś kawałek rury i na koniec łącznik antywibracyjny i też jaka jest końcowa średnica dolotu 70/70 czy 76/76 ??
co to wystarczy czy zastosować jakieś łączniki redukcje ??
pozdro ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Budowa układu dolotowego
PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 18:21 
Forumowicz

nikt mi nie pomoże ?:( nie potrafię ogarnąć tych rozstawów na kolanko od przepływki i od strony kolektora...

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 19:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Wkładkę sportową kup.. do BMW stożek pasuje jak świni siodło. Efekt zerowy bedzie

Just to stay alive...

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 21:17 
Forumowicz

mam aktualnie wkładkę kn wiele czytałem opinii na temat stożków jedni są za inni przeciw....

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 07:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328ci
Kod silnika: M52B28TU
Witam. Simota to świetny wybór tym bardziej z obudowa carbon do tego zamontuj osłonę termiczną na resztę .chodzi o to żeby gorące powietrze z chłodnicy i silnika nie dawało ciepła rurę dolotu. Z przodu filtra należy założyć elastyczna rurę i poprowadzić ja jak najniżej , najlepiej tak a żeby była nad jezdnią a otwór był ustawiony tak żeby jadąc powietrze wpadało w nią da to większe ciśnienie powietrza. Musisz ja szczelnie zamontować do filtra żeby jedynym powietrzem jakie filtr dostanie było to wpadające w rurę. Wszystko zrób starannie. Wiadomo że silnik chodzi lepiej kiedy dostarczane mu powietrze jest zimne i świeże .sam mam zestaw simota i właśnie tak to rozwiązałem efekt jest świetny a dźwięk silnika naprawdę piękny. Bez tego sam filtr nie dał przyrostu mocy a kiedy silnik był gorący był słabszy a teraz jest dużo mocniejszy i to zawsze.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 17:13 
Forumowicz

Buma328 pamiętam o doprowadzeniu zimnego powietrza aktualnie mam rurę spiro z castoramy włożoną do obudowy z wkładką i pociągnięta jest do zderzaka...ale głownie chcę zmienić ori, gumową rurę która idzie od przepływki do przepustnicy dlatego chcę dać kolanko jakiś łącznik itp tylko nie wiem jakie średnicę są czy 70 76 77mm

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 17:30 
Pierwsze kroki

Średnica to 77mm. U mnie rura idzie od zderzaka dokładnie zaczyna się w siatce w zderzaku ustawiona jest tak a żeby wpadało w nią powietrze a w drugiej strony szczelnie podłączona pod puszkę z carbonu. Pamiętaj a żeby w budowie dolotu zachować odległość przepływki i filtra od silnika to bardzo ważne zależy od tego moment obrotowy .pamiętaj też że należy uniknąć zbędnych zawirowań powietrza w układzie a także drgań.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 18:24 
Forumowicz

Obrazek
Chciałbym zrobić u siebie coś podobnego
czyli od początku filter simoty 200x130 77mm następnie adapter do filtra i przepływki 77mm
i co dalej od przepływki w stronę przepustnicy kolanko 90st jaka średnica kolanka 70/70 76/76 67/67mm ? następnie kilka cm rury i na samym końcu przed przepustnicą łącznik antywibracyjny i też jaka średnica łącznika ? 70/70mm czy 77/77 mm ? zastosować jakieś inne łączniki czy redukcję czy coś innego ?
pozdro

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 19:02 
Pierwsze kroki

zachowaj średnice seryjnego dolotu a kolanka i łączniki kup o średnicy odpowiedniej do niego.pamietaj żeby zachować odległość filtra od przepustnicy i przepustnicy od przepływki itd filtr musisz zamontować stabilnie np w miejscu starego opaską.drgania mogą powodować przepuszczanie przez filtr pyłów a to bardzo żle! za filtrem załóż szczelnie elastyczną rure i daj ją w zderzak całość osłoń termiczną osłoną zeby gorące powietrze z chłodnicy nie leciało na dolot.u mnie po ostrej jezdzie cały dolot i kolektor jest zimny mimo ze silnik parzy . taki powinien być efekt

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1