BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 13:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2009, 11:08 
Przyjaciel forum

źle mówisz , ponieważ byłem na diagnostyce i ustawiłem lampy i nikt nie mruga że go oślepia ! trzeba po prostu po montażu jechać na ustawienie bo zmienia się ogniskowa...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wymiana lamp na xenon-y
PostNapisane: 30 stycznia 2010, 21:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52
Koledzy a ja mam taki problem bo kupilem bmw e39 z ksenonami i jak je bralem to nie dzialala mi jedna lampa..koles mowil ze spalona jest zarowka.kilka dni jezdzilem tak bo nie chcialem w to auto inwestowac poki troche nie pojezdze i nie sprawdze no ale wkoncu sie dobralem do tej lampy,wyjolem ta zarowke,kupilem nowa,zalozylem i dup.... dalej nie dziala,co teraz mam z tym robic? na desce blad ze spalona zarowka,dodam ze to moje pierwsze auto z ksenonem i wogle zielony w tym temacie....
dzieki za odpowiedz

PostNapisane: 30 stycznia 2010, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: 320d ''02
Kod silnika: M47N
zagora napisał(a):
Koledzy a ja mam taki problem bo kupilem bmw e39 z ksenonami i jak je bralem to nie dzialala mi jedna lampa..koles mowil ze spalona jest zarowka.kilka dni jezdzilem tak bo nie chcialem w to auto inwestowac poki troche nie pojezdze i nie sprawdze no ale wkoncu sie dobralem do tej lampy,wyjolem ta zarowke,kupilem nowa,zalozylem i dup.... dalej nie dziala,co teraz mam z tym robic? na desce blad ze spalona zarowka,dodam ze to moje pierwsze auto z ksenonem i wogle zielony w tym temacie....
dzieki za odpowiedz

Pewnie nie wiesz czy masz ori xenon czy dokladany?? Polecam sprawdzenie bezpiecznikow, a jesli one beda ok no to jeszcze przetwornica zostaje :)

Tytuł: Re:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, 08:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
lolek1 napisał(a):
Mike68 napisał(a):
a co ze spryskiwaczami ksenonów i autopoziomowaniem ?? może być problem na przeglądzie ale znając nasze stacje to przejdzie

...jeśli chodzi o spryskiwacze to były modele samochodów seryjnych z xenonem w standarcie a bez spryskiwaczy... przepisy o których mówisz dotyczą homologacji nowych samochodów które dopiero mają premierę ... o wymianie reflektorów zwykłych na xenon przepisy nic nie mówią ponoć więc...
...co do samopoziomowania to jest to jedna wielka bzdura :] , jak robiłęm zamianę lamp w A3 to też się tym martwiłem ale jak zobaczyłem jaki czas reakcji mają silniczki w tych xenonach do poziomowania to mi sie wszystko wyjaśniło... to poprostu trwa zbyt długo by sprawnie działać podczas jazdy... ja myślałem że to działa w ten sposób że jak sie przyspiesza to lampy idą na dół jak hamuje to d góry a tu chodzi tylko o regulacje swiateł w zależności od obciążenia nadwozia... a taka regulację to se z powodzeniem robisz z kabiny tym ręcznym regulatorem przed jazdą jeśli samochód jest dociążony..

Co za bzdura!!! Jak są xenony to muszą być spryskiwacze reflektorów!!!
Każda lampa musi być samopoziomująca się aby na nierównościach nie oślepiała kierowców z przeciwka. Nie mylić z gałką poziomowania 0-4 w kabinie(w zwykłych reflektorach).Do tego muszą być odpowiednie czujniki poziomowania (być może są w lampach).W mojej beemce są cztery z przodu i z tyłu.

Poziomowanie góra dół w kabinie a samopoziomowanie się lamp xenonowych to całkiem inna sprawa i inne rozwiąznie.
I na koniec jeszcze raz - jak są xenony to muszą być spryskiwacze reflektorów.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 2 lutego 2010, 14:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52
SebekS napisał(a):
zagora napisał(a):
dzieki za odpowiedz

Pewnie nie wiesz czy masz ori xenon czy dokladany?? Polecam sprawdzenie bezpiecznikow, a jesli one beda ok no to jeszcze przetwornica zostaje :)

kolego sa one orginalne bmw z takimi to auto wyszlo z fabryki,dzis mam zamiar z tym powalczyc i moze do czegos dojsc co i jak.dzieki za odpowiedz

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 19:00 
Pierwsze kroki

Witam
mam bmw e46 i mam drugie takie bmw na dawce xenonu
teraz moje pytanie co musze przełożyć??
Czy idzie przełożyć układ samo poziomujący??

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Piotr46 napisał(a):
Witam

Pewnie pójdzie bo to "tylko" dwa czujniki przy kołach, pytanie co z wiązką kabli i resztą sterowania.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 15:13 
Pierwsze kroki

BaX napisał(a):
Piotr46 napisał(a):
Witam

Pewnie pójdzie bo to "tylko" dwa czujniki przy kołach, pytanie co z wiązką kabli i resztą sterowania.

To są dwa identyczne czujniki czy też przód ma inny a tył inny?

PostNapisane: 22 lutego 2011, 15:19 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
BARNABA napisał(a):
I na koniec jeszcze raz - jak są xenony to muszą być spryskiwacze reflektorów.

W Europie. W USA nie ma takiego wymogu.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 16:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe,e46 coupe
koledzy z tego co tu czytam w pewnym sensie nie ma zadnej odpowiedzi.podstawowe przy wymianie świateł z halogenów na xenony aby sprawdzić czy wogule działają przekręcamy kluczyk w stacyjce ale nie zapalamy silnika!możemy wtedy wlanczyc światła i sprawdzić czy xenon działa.po zapaleniu silnika lampy migają po czym gasną.często nieodwracalnie! po prostu przetworniki padają a nowe kosztują tyle co cale uzywane lampy xenon z allegro!jak wielu tu napisało trzeba coś tam lutować jakieś przetworniki itd...nic bardziej mylnego!poprostu podjeżdżamy na stacje ASO i prosimy o przekodowanie lichtschaltzentrum z normalnych swiatel na xenony.najlepiej jak kupimy używany włącznik swiatel dedykowany do xenonow z allegro.lampy owszem ruszają się w dól i gore ale nie posiadają regulacje wysokości.od tego w xenonach sa czujniki zamontowane w tylnych zderzakach.i na koniec aby dostac przeglad trzeba pomyslec naturalnie o spryskach.to tyle w temacie

PostNapisane: 22 lutego 2011, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
gabec napisał(a):
BaX napisał(a):

To są dwa identyczne czujniki czy też przód ma inny a tył inny?

Są inne bo są inaczej mocowane. Czy w środku są inne nie wiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1