BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316ti Dziwne pukniecia po wciskaniu sprzegla
PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 07:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318D Chip 180KM
Kod silnika: M47
Mam takie pytanie do Was.
Jak jase autem i chce zmienic bieg i wciskam sprzeglo to slyszne takie pukniecie, jakby bardziej z tyl auta przy tym tylnym napedzie.
Robilem test - wrzucilem np jedynke i jechalem i puszcalem sprzeglo, dawalem gazu i tak kilka razy i wlasnie tak stuka.

Co to moze byc ? moze jakis luz gdzies przy tylnym napedzie, bo to tak slychac z tyl wlasnie w tym obrebie.
Pomocy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 316ti Dziwne pukniecia po wciskaniu sprzegla
PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 10:54 
Zacna persona forum

podpinam się pod temat bo nie chcę zakładać nowego.
w moim m43 też mam takie stukanie.jak jade z mniejszą predkościa i na niższych biegach najmocniej z jedynki na dwójkę.jest takie delikatne puknięcie.wydaje mi się że słychac tak jakby z tyłu.jeszcze podczas wciskania sprzegła lekko prawie niesłyszalnie jest to też na drążku zmiany biegów czy na drazku zmiany biegów jest to normalne?jest toprawie niesłyszalne .dodam jeszcze taką sprawę że jak jadę tak około 110-120 to zaczyna mi tyłem autka lekko drgać i taki dzwiek jakbym miał guza w oponie takie łułułu tylko nie wycie,nie łozysko itp.ale sprawdzałem i nie ma bo opony nowki i felgi tez zmieniałem i nic nie pomogło.moze jest to zwiazanie z tymi puknieciami moze jest gdzies jakis luz czy coś???dodam ze biegi ładnie wchodza skrzyni nie słychać,olej nowy,wszystko ok.
moze ktos wie co to moze sie dziac? mam to juz od jakiegos czasu jakieś 10 tys km.

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 10:57 
Forumowicz

dolar$ napisał(a):
podpinam się pod temat bo nie chcę zakładać nowego.
w moim m43 też mam takie stukanie.jak jade z mniejszą predkościa i na niższych biegach najmocniej z jedynki na dwójkę.jest takie delikatne puknięcie.wydaje mi się że słychac tak jakby z tyłu.jeszcze podczas wciskania sprzegła lekko prawie niesłyszalnie jest to też na drążku zmiany biegów czy na drazku zmiany biegów jest to normalne?jest toprawie niesłyszalne .dodam jeszcze taką sprawę że jak jadę tak około 110-120 to zaczyna mi tyłem autka lekko drgać i taki dzwiek jakbym miał guza w oponie takie łułułu tylko nie wycie,nie łozysko itp.ale sprawdzałem i nie ma bo opony nowki i felgi tez zmieniałem i nic nie pomogło.moze jest to zwiazanie z tymi puknieciami moze jest gdzies jakis luz czy coś???dodam ze biegi ładnie wchodza skrzyni nie słychać,olej nowy,wszystko ok.
moze ktos wie co to moze sie dziac? mam to juz od jakiegos czasu jakieś 10 tys km.

ja akurat tak nie mam, bo moge jechac 150 i nic nie stuka, tylko jak jade daje gazu i potem wciskam sprzeglo to czasem puknie cos tak. hmm

PostNapisane: 27 kwietnia 2010, 12:45 
Zacna persona forum

własnie ja tak mam jak u ciebie tylko jak juz napisałem ze mam inne objawy nie koniecznie zwiazane z tymi puknieciami a moze i zwiazane???

moze wypowie sie ktos na ten temat....

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 00:16 
Pierwsze kroki

grax: Czy te pukanie pojawia sie moze przy delikatnym wcisnieciu pedalu a przy wcisnieciu do podlogi znika? Jesli tak to prawdopodobnie docisk na sprzegle.

dolar$: Podejrzewam,ze jestes kolejny w klubie ludzi z luzem na dyfrze,bylo o tym na forum i objawy sie zgadzaja.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 09:26 
Zacna persona forum

sylwek oznacza to wymianę dyfra??? czy mozna to jakos naprawic?

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 11:08 
Pierwsze kroki

Ciezko mi powiedziec co to jest nie slyszac objawow ale jesli to dyfer to raczej tylko wymiana chodzi w gre. Robilismy to z kumplem w jego Mercu w202 i jak potem rozebralismy stary dyfer to bylismy w szoku. Po pierwsze zamiast normalnego oleju to wylecial srebrny czyli oznaki,ze cos sie wydarlo w srodku i olej wylecial nam z opilkami metalu. Jak zaczelismy rozbieranie to okazalo sie ze byl wydarty swozen i w kazdej chwili mogl wypasc i zablokowac dyfer podczas jazdy.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 14:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Mi się wydaje że oboje macie luz w dyrze, na połosiach. Wjedzcie na kanał wrzućcie na luz i złapcie za wał przy dyfrze i spróbujcie nim pokręcić pewnie będzie można nim przekręcić troche i to pewnie będzie to wasze pukanie. Wał powinien być na sztywno. Przerobiłem ten temat u siebie. Miałem luz dość spory aż się pewnego dnia most się rozleciał śwożeń trzymający satelitki wyleciał obudowa róznicówki pękła wszystko ogólnie się rozleciało. :D Kupiłem używke bez luzu i po 2 miesiącach znów zaczeło stukać okazało się że teraz mam duży luz na półośkach.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 16:06 
Forumowicz

Juz wiem co jest, z tyl luz w dyfrze i krzyzak na laczniku walka przegubowego

Obrazek

Duzo roboty aby ten krzyzak wymienic ? Tam pewnie jakis luz jest i przy wciskaniu sprzegla i puszcaniu gazu takie pykniecia slychac..stuka lekko.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 17:21 
Zacna persona forum

grax który numer tego elementu tego krzyżaka?i ile kosztuje.kupiłes już?jutro zobacze jak to u mnie wyglada,jak to zdiagnozowałes?

sylwek jak zmieniałem olej w dyfrze to nie było żadnych opiłek itp itd.jezeli dyfer by był padniety to nie powinien on wyć?? bo u mnie nic nie wyje.kolega miał dyfer padniety to wyło niemiłosiernie.

PostNapisane: 28 kwietnia 2010, 23:29 
Pierwsze kroki

Sprawdz na poczatek luzy a potem mozna bedzie kombinowac.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 15:21 
Zacna persona forum

witam
dziś brat mi sprawdzał luzy i podobno nie ma to niewiem co wydaje takie puknięcia :/
jak wciskam bieg to takie puknięcie powstaje jakby luz jakis był lub jak jade wolniutko na jedynce -dwujce i puszczam gaz gwałtownie i wciskam.jak wciskam sprzegło i chce zmienic bieg to nie ma takiej płynnosci tylko takie jakby leciutkie szarpniecie i takie zerwanie i te pukniecie.nie wiem jak to lepiej opisac.najgorzej jest z 1 na 2 bieg.
jutro postaram sie jeszcze raz te luzy posprawdzac bo sam musze wszystko obadac dla pewnosci.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 16:47 
Zacna persona forum

nikt sie nie wypowie??? :/

PostNapisane: 5 maja 2010, 20:35 
Zacna persona forum

dzisiaj wszedłem pod spód auta w celu sprawdzenia luzu na dyfrze.jak koledzy pisali poruszałem wałem i półosie od dyfra miały luzu tzn ruszały sie gdzieś około,5 cm oczywiscie obrotu.na dyfrze mysle ze nie ma luzu.gdy ruszałem wałem nie wyczuwałem go,od razu ładnie przenosiło na półosie.pukanie jest nadal......
ale gdy tak wałem ruszałem to słyszłem w dyfrze taki stuk ale mysle ze to normalne w koncu tam jest mechanizm (chyba dobrze mysle) :zdziwko: moze ktos sie wypowie...

PostNapisane: 5 maja 2010, 20:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
U mnie E36 316i M43 to pukanie takie było spowodowane poluzowaniem śruby trzymającej most do budy. U mnie to było na dole mostu i niestety śrubę tak wyklepało że trzeba było założyć nową :kwasny: Powiem też tyle że wsadź gościa do auta a sam wejdź do kanału. Kierowca niech naprzemian wdusza i puszcza sprzęgło żeby było wyraźnie słychać stukanie i zobaczysz jak łatwo to zanleźć. To może też być któraś tuleja przy moście bo sam most jak specjalnie nie wył i nie chrupał to luzu z nikąd nie dostał ;)

PostNapisane: 5 maja 2010, 20:52 
Pierwsze kroki

Obrazek śruba 17

PostNapisane: 5 maja 2010, 21:06 
Zacna persona forum

no nie wył mi nigdy.tez tak mysle ze jakby był uszkodzony to by wył.tak na myysl mi przychodzi ze moze cos ze sprzegłem lecz bierze dobrze i nie ma oznak slizgania itp itd ładnie przyspiesza.sam juz nie wiem.gdzies musi byc jakis luzik bo najgorzej jest z 1 na 2 bieg szczególnie jak na 1 mocniej przycisne i wcisne sprzegło wtedy puknie.jak jade pomalutku gdzies 10-20 km/h i leciuteńko dodaje gazu i go puszczam wtedy dokładnie to słychać lecz najgorzej jest podczas zmiany biegów nie ma takiej płynności,po wcisnieciu sprzegła gwałtowniej szarpnie.

PostNapisane: 5 maja 2010, 21:11 
Pierwsze kroki

Jak już pisałem przed chwilą to u mnie była śruba 17 a co do reszty to postaraj się wykonać zabieg który ci opisałem i niemal napewno znajdziesz co boli Twoją maleńką :)

PostNapisane: 5 maja 2010, 21:14 
Zacna persona forum

włąsnie wszystko by było ok jakbym miał kanał.dzisiaj stawiałem i podnosiłem samochod "żabą"

PostNapisane: 5 maja 2010, 21:28 
Pierwsze kroki

To wbij się do jakiegoś kolegi albo za 10 zł na stację diagnostyczną że coś ci puka z tyłu nich pan spojrzy tylko i tyle. Możesz też nadrać na telefon to sobie posłuchamy to czego się nie da opisać. Nie zrozum mnie źle po prostu trzeba wejść pod auto i to zobaczyć bo nie bardzo to da się zlokalizować tutaj...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1