BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 lipca 2025, 12:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330d Śmierdzące spaliny po odpaleniu..
PostNapisane: 7 maja 2010, 19:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
jeszcze pod kompa sie podlacze.ale wiem ze na 99% to wtryski.tylko czy robic jeden ten padniety czy robic wszystkie naraz?????i naprawa czy nowe????puszcza mi niebieskiego dymka na zimnym silniku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 maja 2010, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
harnas621 napisał(a):
siem - nie nazwalbym mego auta traktorem i tobie radze nie rob tego -bo te silniki a traktorowskie to niebo i ziemia - do rzeczy - kolega ktoremu mechanik powiedzial ze wtryski -nie musi jezdzic do odcinki - wystarczy na kompa podjechac i sprawdzic wydatek wtryskow-cisnienie - najpewniejsza metoda - cos mowiaca a nie gdybanie - mialem podobnie jeden wtrysk zaczal padac -smierdzialo z rury podobnie wymienilem -smierdzi spalinami dislowskimi-pzdr

zwracam honor :padam: wkrótce i ja uporam się z tymi spalinami pierwsza opcja pojadę na kompa bo i tak muszę inspekcję skasować i w ogóle od strony elektronicznej przejrzeć auto jak wszystko się ma podejrzewam również że to wina wtrysków i do naprawy.

PostNapisane: 7 maja 2010, 22:55 
Zacna persona forum

siem-oki - napraw- wymien zepsuty - wszystkie naraz nie padaja - pzdr

PostNapisane: 8 maja 2010, 02:01 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
a tak podobno jest malinowo z dieselkami...igła nie dymia , nie śmierdzą , i zapir... :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: a lpg ??? o jezu .... bomba....nie w bmw bo to paliwo do kuchenek... a ja mam tiry i twierdze że ropa to do ciężarówek a nie do bmw...i co wy panowie teraz powiecie co mają super bmw na ropke....nie śmierdzi ???? igiełka co ?????

PostNapisane: 8 maja 2010, 07:28 
Zacna persona forum

tos chyba jeszcze porzadnego diselka na oczy nie widzial i tak tu piszesz

PostNapisane: 8 maja 2010, 08:12 
Pierwsze kroki

jaro5 napisał(a):
a ja mam tiry i twierdze że ropa to do ciężarówek a nie do bmw...i co wy panowie teraz powiecie co mają super bmw na ropke....nie śmierdzi ???? igiełka co ?????

wiesz co ja swojej 330XD z 2004 roku nie mam zamiaru zmieniac uwazam ze jest to swietne autko a silnik jest super,ma kopa jest ekonomiczny i jestem bardzo zadowolony z niego.a co do awarji to w nowych sie pojawiaja,a o uzywanych nie ma co mowic wogole,zwlaszcza ze wiekszosc tych polskich aut ma po 300-400kkm.
a jezeli chodzi o benzyne to mam C43AMG :) hmm to jest frajda :) i Corvette C3 z 75r. 5.7l tezzz super sie jezdzi :)

PostNapisane: 8 maja 2010, 14:18 
Częsty bywalec

jaro5 po co Ci zbedne gadki,nikt Cie o glupie komentarze nie prosil.co do tych tirow,pewnie jezdza Ci bezawaryjnie....he he he tam to dopiero worek kaski potrzeba.. :hyhy:

PostNapisane: 8 maja 2010, 17:45 
Forumowicz

dokładnie heheh
żeby nie silniki diesla to byś na tych tirach na bułki nie zarobił.. :rotfl:

PostNapisane: 8 maja 2010, 22:39 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Jakby diesle nie nadawały się do BMW to by ich tam nie montowali - proste.

I nie bądźmy mądrzejsi niż fabryka.

PostNapisane: 9 maja 2010, 00:03 
Zacna persona forum

prawde prawisz -zapytaj tylko tego od tirow ile na banie wyciaga na godzine -i powiedz ze jak kiedys powacha z bmki komina to niech sie dobrze zaciagnie to nie usnie przy kierze

PostNapisane: 9 maja 2010, 04:01 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
:cisza: Vis

Jakby diesle nie nadawały się do BMW to by ich tam nie montowali - proste.

I nie bądźmy mądrzejsi niż fabryka.
, ma racje.i kazdy kupuje z takim motorem jaki mu pasuje jeden lubi gaz bo jest tani drugi rope bo ekkonomiczny a trzeci benzyne bo jest szeroki zakres obrotowy:) a niestety auta uzywane maja jedna wade lubia sie czasami popsuc nic nie jest perpetum mobile i nie ma na nie gwarancji tak jak na nowki. kolego jaro5, jak jestes taki kozak to czemu nie zapierda...lasz alpina e 60???tylko stara piatka??hm bo nie wieze w to ze ci sie nie podoba.wiec przestan piepszyc bo glupoty gadasz jakby kazdego bylo stac to by zapirdzielal tym co sobie wymazy i kupowal nopwe auto raz na rok ..ale rzeczywistosc jest innna niestety i jakies podjazdy ze taki gorszy a taki lepszy to wiesz to jest forum milosnikow marki a nie kozakow z burakow :cwaniak:

PostNapisane: 9 maja 2010, 09:21 
Częsty bywalec

koledzy odnosnie tych wtryskow:robic ten lejacy,zepsuty wtrysk czy regenerowac wszystkie naraz????chodzi mi o to zeby zrobic to raz i zeby znowu nie bawic sie w to po jakims czasie.....pytam bo poprostu nieraz nie da sie zaoszczedzic..

PostNapisane: 9 maja 2010, 10:19 
Forumowicz

dareks55 napisał(a):
koledzy odnosnie tych wtryskow:robic ten lejacy,zepsuty wtrysk czy regenerowac wszystkie naraz????chodzi mi o to zeby zrobic to raz i zeby znowu nie bawic sie w to po jakims czasie.....pytam bo poprostu nieraz nie da sie zaoszczedzic..

Zależy od Twego budżetu.. Ja osobiście sprawdziłbym pozostałe a zrobił tylko lejący ale to moja sugestia.

PostNapisane: 9 maja 2010, 14:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
niestety i mnie "dopadły" te śmierdzące spaliny,tylko zauważyłem ,że nie zawsze nieraz jest ok a nieraz aż przykro stanąć w korku-ostatnio podczas oglądania silnika zauważyłem zaolejone troszkę turbo i kilka kropel oleju na katalizatorze ,olej ten znajdował się też na spodnich rurkach prowadzących do webasta ,ale nimi przecież dopływa woda ,więc musi kapać jeszcze z innego miejsca -zastanawiam się teraz czy zabrać się za wtryski czy może turbina ? acha może ktoś regenerował wtryski i wie ile to kosztuje i ew. koszt turbinki?

PostNapisane: 9 maja 2010, 14:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
dodam jeszcze ,że jak silnik pracuje cicho to nie ma tego zapachu ,gdy głośno pojawia się autom. smrodek i troszkę jakby muli ,ale to subiektywne odczucie raczej :)

PostNapisane: 11 maja 2010, 16:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 touring
Kod silnika: Alpina B3 3.2 24V
Koledzy.....
jeżeli łączą się objawy śmierdzących spalin, dymi na niebiesko zwłaszcza na postoju albo przy ruszaniu lub przy gwałtowniejszym, wciśnięciu gazu, czasami traci moc i na dodatek bierze olej stawiam na filtr odmy.
Przerabiałem ten temat miesiąc temu, ledwo dojechałem do warsztatu.
Nie zdawałem sobie sprawy że odma może mieć aż taki wpływ.
Dodam że moja odma była w stanie krytycznym, zaklejona chyba nie wymieniana od nowości (teraz 160tkm)
Co najlepsze, auto przy takim dymieniu potrafiło spalić 1,0l oleju na 1000km, po wymianie ani grama.
Co jeszcze istotne... w komorze silnika tworzy się takie ciśnienie że potrafi wydmuchać słabe uszczelnienia.

PostNapisane: 11 maja 2010, 17:10 
Forumowicz

bastec76 napisał(a):
Koledzy.....
jeżeli łączą się objawy śmierdzących spalin, dymi na niebiesko zwłaszcza na postoju albo przy ruszaniu lub przy gwałtowniejszym, wciśnięciu gazu, czasami traci moc i na dodatek bierze olej stawiam na filtr odmy.
Przerabiałem ten temat miesiąc temu, ledwo dojechałem do warsztatu.
Nie zdawałem sobie sprawy że odma może mieć aż taki wpływ.
Dodam że moja odma była w stanie krytycznym, zaklejona chyba nie wymieniana od nowości (teraz 160tkm)
Co najlepsze, auto przy takim dymieniu potrafiło spalić 1,0l oleju na 1000km, po wymianie ani grama.
Co jeszcze istotne... w komorze silnika tworzy się takie ciśnienie że potrafi wydmuchać słabe uszczelnienia.

Więc tak nie mam dymienia na niebiesko na postoju czy też przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu jest standardowy dymek dieslowski spadku mocy nie wyczułem co do oleju stan po wymianie trzyma. Ostatnio wymieniłem olej filtry kompletne i odme śmierdzi.. :/ zrobiłem zabieg czyszczenia układu dolotowego włącznie z demontażem kolektora ssącego i umyciem go myjką ciśnieniowo nie pomogło śmierdzi dalej.. :zdziwko: co do spalania paliwa też jest w normie. Irytują mnie te śmierdzące spaliny gdyż nie raz zatrzymam się pogadać z kumplami nie gasząc auta zaraz padają pytania a co tak śmierdzi olej bierze? :/ Więc stawiam na wtryski...? któryś pewnie leje muszę podjechać na kompa i zlokalizować przyczynę

PostNapisane: 12 maja 2010, 14:21 
Pierwsze kroki

Witam.panowie wlasnie wsadzilem nowy kolektorek :hurra: w koncu zniknol doszczetnie ten gryzacy smrod w aucie.nic a nic nie czuc :super: wiec musicie zaopatrzyc sie w lustereczko lampke i popatrzec gdzie sie ulatniaja spaliny,ale jezeli macie silnik m57n to bardzo prawdopodobne ze pekl kolektor ;) w koncu mozna sie zatrzymac na swiatlach he he

PostNapisane: 13 maja 2010, 07:40 
Częsty bywalec

koledzy bylem u dobrego elektronika w Radomiu i podlaczylem sie pod kompa.wiec na poczatku jakies tam male bledy od swiecy zarowej,ale pousuwali to i poza tym nic wiecej nie wykazalo.wtryski sa ok,cisnienie w porzadku,jednym slowem sprawdzenie kompem nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci(pomijajac jakies 3 bledy ktore wykasowano na poczatku).dzisiaj zauwazylem ze jednak kopci na zimnym silniku:wiec tak:czy moze to wina uszczelniaczy???jak stoi to olej scieka i potem go przepala po odopaleniu...?

PostNapisane: 14 maja 2010, 01:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91 318d
Kod silnika: N47D20A
Przylaczam sie do dyskusji, mam podobny problem, ciezko zapala na zimnym (zapala od razu ale natychmiast gasnie i trzeba drugi raz krecic) Po odpaleniu chwile pokopci, ponizej 2 tys obrotow dymi dosc mocno przy gwaltowym przyspieszaniu (mam wrazenie ze to zjawisko narasta, dym pozostaje dlugo w powietrzu, jest gryzacy) Bylem u mechanika, zadnych bledow na kompie. Caly dolot czyszczony zadnej zmiany. Mocy wogole nie brakuje tylko to dymienie. Najgorsze jest to ze czesto ciagne przyczepe kempingowa (ponad 1000 kg) i ja tylko obroty zejda ponizej 2 tys to zaczyna konkretnie dymic na czarno...

Mechanik przegladal rowniez turbine, smiga idealnie.

Jest szansa ze to kwestia zlej mieszanki i trzeba jechac na kompa ponownie?

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1