BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 00:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Dolot Powietrza ?
PostNapisane: 14 maja 2010, 21:41 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52TUb28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1437255
Stara Galeria .
Witam Panowie :)

Mam Pewien pomysł i chciałbym się spytać czy może ktoś robił już takie coś , lub coś podobnego :)
Zamierzam Doprowadzić Dolot Powietrza Do ori filtra ... czyli do numeru 11 z rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=20
Doprowadzić 1 lub 2 rury doprowadzające powietrze , przy czym zamontować coś podobnego do turbiny ssącej tak aby wprowadzała powietrze Nawet gdy auto jest na postoju ... Zależy mi na tym by wszystko było ori i zęby nie przerabiać nic tylko podłączyć to co mam w planach ...
Po co to ? Moje początki z BMW są krótkie ale na mechanice jestem obiegany .. nie do końca ale w pewnym stopniu :) I jak wiadomo Lepsze ssanie powietrza Lepiej silnik pracuje itp dożo można mówić .. Chce zacząć od rzeczy Mniej ekstremalnych a być może skończyć na czymś Bardzo mocnym ...
Proszę o niekrytykowanie .. I proszę o opinie :)

Silnik 2.0 m50b20 rok 91 Bez gazu itp Tylko Benzynka :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Dolot Powietrza ?
PostNapisane: 14 maja 2010, 21:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ale jakie opinie ? Napisz jakieś konkrety bo na razie można jedynie napisać że masz bujną fantazję.

PostNapisane: 14 maja 2010, 22:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
hmm no ciekawy pomysl choc to prawdopodobnie bedzie jak na filtru stozkowym bo on tez daje wiecej powietrza ALE nie ''ciagle swierzego'' ...ciagle tloczone swierze powietrze to napewno lepsze osiagi choc znikome no i mi wiaze sie jedna teoria -wiecej powietrza = wieksze spalanie ..choc tez znikome .... ale jak bedziesz mial ''wentylatorek'' to takze bedzie zawirowywal powietrze dzieki czemu bedzie szybciej i lepiej dochodzic do przepustnicy to tez plus. jedyny minus ktory widze to taki ze bedzie ciaglo wszystkie brudy ,kuze itp do filtra szybciej niz na ori a to moze powodowac szybsze zuzywanie sie filtra (zapychanie) i napewno bedzie musialo to byc wykonane starannie czyli w tym przypadku -szczelnie
mamy te same silniki wiec napisz co i jak to bedzie sie sprawdzac :]

dodam ze kuzyn kiedys w latach 90tych zainstalowal malutki wentylatorek w maluszku i lepiej sie zbieral z postoju (mimo tego ze maluchy ssaly prawie gorace powietrze to ten wentylatorek troche je schladzaj i ''wpychal ''do przepustnicy i stad bylo te cwierc konika wiecej :D ) historia smieszna ale prawdziwa

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 14 maja 2010, 23:20 
Forumowicz

Stara Galeria .
Konkrety napisałem i nie wiem co jeszcze mógłbym napisać ? ..., Co do większego spalania .. możliwe że tak będzie ale z doświadczenia wiem to ..
Im więcej powietrza tym lepsza praca silnika lepsze sprężenie itp .. narazie w sumie nie chodzi o moc :) tylko o zrealizowanie go a potem można zobaczyć co i ile daje :) a jak każdy [pomysł można usprawniać :) Jutro tzn od Dziś samego rana robię przymiarki itp :)

projekt zamieszczę jak tylko skończę Projektowanie Go na AutoCAD :)

PostNapisane: 15 maja 2010, 05:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is
Kod silnika: M42
DaRo25 napisał(a):
hmm no ciekawy pomysl choc to prawdopodobnie bedzie jak na filtru stozkowym bo on tez daje wiecej powietrza ALE nie ''ciagle swierzego'' ...ciagle tloczone swierze powietrze to napewno lepsze osiagi choc znikome no i mi wiaze sie jedna teoria -wiecej powietrza = wieksze spalanie ..choc tez znikome .... ale jak bedziesz mial ''wentylatorek'' to takze bedzie zawirowywal powietrze dzieki czemu bedzie szybciej i lepiej dochodzic do przepustnicy to tez plus. jedyny minus ktory widze to taki ze bedzie ciaglo wszystkie brudy ,kuze itp do filtra szybciej niz na ori a to moze powodowac szybsze zuzywanie sie filtra (zapychanie) i napewno bedzie musialo to byc wykonane starannie czyli w tym przypadku -szczelnie
mamy te same silniki wiec napisz co i jak to bedzie sie sprawdzac :]

dodam ze kuzyn kiedys w latach 90tych zainstalowal malutki wentylatorek w maluszku i lepiej sie zbieral z postoju (mimo tego ze maluchy ssaly prawie gorace powietrze to ten wentylatorek troche je schladzaj i ''wpychal ''do przepustnicy i stad bylo te cwierc konika wiecej :D ) historia smieszna ale prawdziwa

Ja bym dał wiatrak od komputera:D

Chłopie jak chcesz mieć "doładowany" silnik, to zainwestuj w turbo:)

PostNapisane: 15 maja 2010, 06:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
albo sprężarka "mechaniczna" jak w vw corrado g60 lub mercedesie kompressor itp, to by coś więcej dało

PostNapisane: 15 maja 2010, 06:35 
Forumowicz

Stara Galeria .
Właśnie nie chodzi mi bardziej o doładowanie jak narazie tylko o usprawnienie pracy silnika jak narazie .. może napisze coś bliżej a wiec ... jak wcześniej pisałem do numeru 11 z rysunku który podałem wyżej równocześnie będzie wchodzić pionowo dolot z dołu ... rury poprowadzę z dołu od wycięć na chłodzenie tarcz z zderzaka z lewej i prawej strony ..przy zderzaku wloty będą zabezpieczone Siatką stalowa/aluminiową A za nią coś co będzie tłoczyć powietrze z lewej i prawej strony , czyli x2 .
w połowie dolotu będzie Kolejna siatka Stalowa/aluminiowa a za nią filtr pułkowy .. który mam nadzieje będzie wyłapywał w pewnych ilościach piach i pyły .. Co do rur Myślę nad gumowymi lub plastikowymi , które oprawie w folie oddzielając ciepło od silnika , tak aby się nie nagrzewały .

PostNapisane: 15 maja 2010, 08:21 
Forumowicz

Moje BMW: e90 M3
Kod silnika: S65B40 V8-32v
Fajny pomysł tylko ja bym dał jeszcze wiatraki grawitacyjne na każdą z rur :D SSssanie by było ale dopiero przy jeździe - im szybciej tym większe :wstyd: :wstyd:

PostNapisane: 15 maja 2010, 08:47 
Częsty bywalec

pomyśl nad dmuchawą z jakiegoś tira, jest duży i wydajny bo dmucha wielką szybę.
zamontujesz go w dobre miejsce i najważniejsze aby pchał zimne powietrze i go nie ogrzewał zanim trafi pod dekiel to ma możliwość się sprawdzić.
tylko pamiętaj o bezpiecznikach

PostNapisane: 15 maja 2010, 08:55 

Padam :faint: Z takimi tjunerami to my zaraz Szwecję przegonimy...

PostNapisane: 15 maja 2010, 09:30 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
www.new-sweden.pl :rotfl:

Zrób sobie CAI na wzór czegoś markowego i wsadź jakiś stożek, przynajmniej trochę ryku będzie. A całą resztę swoich pomysłów (a już zwłaszcza te wiatraczki) wydrukuj na jakimś miękkim papierze...

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 maja 2010, 12:33 
Częsty bywalec

no trochę siara niby jakieś wiatraczki zakładać
wg mnie nikt nie ma prawa krytykować. nie pasuje komuś to nie czytać nie pisać po prostu przemilczeć.
fakt trzeba mu ciut podpowiedzieć że źle robi heh
wg mnie chcesz lepszej wydajności załóż DOBRY filtr powietrza K&N lub coś w tym rodzaju jakości, zrób bawarce zimny dolot, z ładnej gumy oczywiście obudowany, otworzysz maskę i zaraz każdy zobaczy że robota jest fachowa.
zakładając jakieś dmuchawy pamiętaj o zawirowaniach powietrza.

PostNapisane: 15 maja 2010, 14:17 

_Red_Coupe_325 napisał(a):
no trochę siara niby jakieś wiatraczki zakładać
wg mnie nikt nie ma prawa krytykować. nie pasuje komuś to nie czytać nie pisać po prostu przemilczeć.
fakt trzeba mu ciut podpowiedzieć że źle robi heh
wg mnie chcesz lepszej wydajności załóż DOBRY filtr powietrza K&N lub coś w tym rodzaju jakości, zrób bawarce zimny dolot, z ładnej gumy oczywiście obudowany, otworzysz maskę i zaraz każdy zobaczy że robota jest fachowa.
zakładając jakieś dmuchawy pamiętaj o zawirowaniach powietrza.

Ale trzeba uświadomić chłopaka że to co chce zrobić to totalna bzdura.

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:07 
Częsty bywalec

Bobby_Valentino napisał(a):
Ale trzeba uświadomić chłopaka że to co chce zrobić to totalna bzdura.

muszę się zgodzić

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:18 
Szkoda kasy, szkoda czasu na takie usprawnienia bo efekt może być odwrotny.
Ktoś mądry kiedyś napisał na tym forum że inżynierzy z bmw dobrze wiedzieli co robią projektując dolot i całkowicie się z tym zgadzam, Stop stożkom i wszelkim niskobudżetowym modyfikacjom.

PostNapisane: 17 maja 2010, 17:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328
to od tego zestawu turbo brakuje tylko nitro w sprayu.... :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1