BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Przebicie na kablach, cewce - iskrzy
PostNapisane: 16 maja 2010, 22:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 518i
Witam serdecznie. Mam na imię Dawid, jestem tu nowy, mój pierwszy temat.
Użyłem opcji szukaj ale nic interesującego mnie nie znalazłem. Mam nadzieję, że w dobrym dziale napisałem ten post.

Okej, mam BMW E34 518i. Od dawna mam problem z gazem, non stop mi strzelał, pojechałem do gazownika, wymienił mi reduktor i niby było ok.. do czasu aż przejechałem około 20 KM, strzeliło, rozwaliło rurę.. wymieniłem przepływomierz, wraz z wspomnianą wcześniej rurą. Założyłem specjalne zabezpieczenie, że podczas strzału nie rozwala przepływomierza tylko wylatuje taka mała gumka i tam ucieka powietrze, zakładam ją i jadę dalej. Gaz strzela co około 20 KM, co 15, najczęściej na niskich obrotach. Przejdźmy do sedna: dzisiaj otwieram wieczorem maskę a tam dyskoteka, cewka się świeci, fajki tak samo. Niedawno wymieniałem kable WN i świece na nowe. Myślę, że jest to wina cewki. I teraz pytanko, czy mam racje, czy to może być coś innego? Jak to sprawdzić? I jeżeli była by to cewka, to ją wymieniam i coś jeszcze ustawiam, czy tylko wymiana wystarczy?

Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Przebicie na kablach, cewce - iskrzy
PostNapisane: 17 maja 2010, 16:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Co do działu to nie trafiłeś :) powinno być w "Mechanika, Elektryka & Eksploatacja".
Co do cewki, to ma znaczenie szczególnie do czułego LPG i jak piszesz, że widocznie iskrzy, to na pewno do wymiany się nadaje.
Przeważnie jest problem z wypatrzeniem takich efektów, więc jak Ty to widzisz to tak jak napisałem wyżej.
Cewkę kupujesz i przekładasz. Najlepiej kupić oryginał.
Wszędzie tam gdzie "dyskoteka" jest dość intensywna, tam z reguły jest coś nie tak.
Jeszcze zależy jakie przewody i świece kupiłeś. Czy takie jak podaje producent, czy może jakieś polecone "super ideały do gazu" przez sprzedawcę w sklepiku.

Tytuł: Re: Przebicie na kablach, cewce - iskrzy
PostNapisane: 17 maja 2010, 22:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 518i
Cewkę mam zamiar kupić oryginał, używaną.. nowe są za drogie. Świece NGK a przewody to nie pamiętam jakie, ale żadne z takich "gazowych" :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1